Het weernieuws

Al het weernieuws voor jou geschreven door onze eigen meteorologen.
21 januari17:00

Kou in de VS brengt regen naar Nederland

De omstandigheden in de atmosfeer veroorzaken deze week een omslag in het weer. Van grauwe en vrijwel windloze dagen komen we in een meer wisselvallig regime terecht. De wind draait van het zuiden naar het zuidwesten en dat brengt een met vocht verzadigde lucht naar Nederland. Dit alles houdt verband met wat er nu gaande is enkele duizenden kilometers naar het westen. Huh?!
21 januari13:50

Zo somber was Blue Monday dit jaar

Gisteren was het de zogenoemde somberste dag van het jaar. Blue Monday is de term die door een Britse psycholoog werd gegeven aan de laatste maandag van januari. Dit jaar viel Blue Monday op maandag 20 januari. Hoewel deze term hoogstwaarschijnlijk vooral wordt gebruikt als reclamestunt, zit er toch wel een kern van waarheid achter. Ook dit jaar verliep deze sombere dag grijs en kil, wat door veel mensen als neerslachtig wordt ervaren.
20 januari18:30

Na ruim twee jaar weer een officiële ijsdag

17 december 2022 was de laatste dag dat de temperatuur op het meetstation in De Bilt minimaal 24 uur lang niet boven de 0 graden uitkwam. Gedurende de rest van dat winterseizoen en ook in de winter van 2023-2024 lag de dagtemperatuur voortdurend boven het vriespunt. Deze recordlange periode van 762 dagen zonder officiële ijsdag kwam zaterdag ten einde, toen het in De Bilt slechts -0,7 graden werd. Ook op zondag bleef de temperatuur steken op -0,7 graden door hardnekkige lage bewolking.
20 januari10:41

Winters fenomeen: IJshaar, de baard van Koning Winter

De afgelopen tijd was er op sommige plekken in Nederland een bijzonder winters verschijnsel te zien. Haarachtige of wollige structuren groeiden op stukken hout, wat oppervlakkig gezien op rijp lijkt. Maar niets is minder waar! Dit fenomeen staat bekend als ijshaar of haarijs, ook wel de baard van Koning Winter genoemd. Het ontstaat vooral in de winter en onder specifieke weersomstandigheden. De afgelopen dagen waren perfect om dit fascinerende natuurverschijnsel te bewonderen.
19 januari17:10

Waarom voelt deze vochtige lucht eigenlijk zo koud?

Eind vorig jaar schreef ik over het begrip “waterkoud” en hoe de perceptie van kou verband houdt met de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Maar wat ik niet heb uitgelegd, is wáarom een vochtige atmosfeer in de winter nou zo veel kouder aanvoelt dan wanneer de lucht ‘droog’ is.
18 januari08:00

En toen verschenen er toch weer neerslagkansen op de kaart

Schreef ik aan het begin van de week nog overtuigd dat hogedrukgebieden de komende tijd sterk het Nederlandse weerbeeld zouden beïnvloeden, is dat weerbeeld toch ineens aan het veranderen. Halverwege volgende week zwakt het hogedrukgebied boven Europa af en krijgen storingen de ruimte om dichterbij te komen.
16 januari14:00

Groter risico bosbranden in het hoge noorden door veranderend bostype

In het noorden van Canada, Alaska en Siberië neemt de komende decennia het risico op bosbranden toe. Klimaatverandering leidt tot veranderingen in boomdichtheid, waardoor bossen gevoeliger worden voor bosbranden.
15 januari17:50

Beresterk hogedrukgebied naar Noordoost-Europa eind januari met deftig natuurijs en.. schaatsen!?

Alleszins wintervriendelijke ontwikkelingen tekenen zich af op de weerkaarten dezer dagen voor eind januari. Erg interessant om te volgen voor diegenen die nog wel zin hebben in een vleug winterweer en wellicht op de schaats willen komen.
15 januari11:30

Opnieuw drogere lucht in aantocht

Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa dat ons de afgelopen dagen rustig en zonnig weer bracht, splitste zich vandaag in twee delen. Het westelijke deel bevindt zich ten zuidwesten van Nederland, waardoor vandaag de wind naar het zuidwesten draaide. Deze ontwikkeling duwt wat zachtere en vochtige lucht van zee naar Nederland. Donderdag beweegt het hogedrukgebied naar het oosten en dat brengt weer een drogere wind uit het zuiden.
14 januari23:06

Het is officieel: 2024 was het warmste jaar ooit

2024 was het warmste jaar ooit gemeten. Dit record werd al langer verwacht, en afgelopen vrijdag heeft het Copernicus Instituut, de klimaatorganisatie van de Europese Unie, bevestigd dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd 1,6 graden Celsius boven de pre-industriële niveaus uitkwam. Ook de World Meteorological Organization (WMO) heeft dit bevestigd. Hiermee werd de grens van het Parijsakkoord van 1,5 graden overschreden. Dit ging gepaard met verschillende weerrecords. Maar is deze opwarming volledig aan de mens te wijten? En betekent dit dat het Parijsakkoord heeft gefaald?
12 januari16:00

De wind verergerde de noodlottige Los Angeles brand

Hevige bosbranden in Los Angeles hebben al honderden huizen vernietigd en meerdere levens geëist. Het lukt de brandweer nog niet om de branden volledig te beheersen, waardoor grote gebieden in vlammen opgaan. Het is een groot contrast met de uitbraak van koude lucht die tot aan de Golf van Mexico temperaturen van rond het vriespunt veroorzaakte.
11 januari20:00

Winterse primeur: matige vorst voor het eerst lokaal gemeten

Vannacht vroor het op meerdere plekken meerdere graden. Het was nog geen officiële landelijke matige vorst omdat het op het hoofdstation van het KNMI niet meer dan 5 graden vroor. In De Bilt werd een minimumtemperatuur van -4,5 graden gemeten.
11 januari10:45

Het is eindelijk tijd voor La Niña!

Het duurde enkele maanden langer dan in eerste instantie was verwacht, maar de switch van El Niño naar La Niña heeft nu echt plaatsgevonden. In juni 2024 werd verwacht dat El Niño, die van juni 2023 t/m mei 2024 hogere oceaantemperaturen tot gevolg had, al in de periode juli-september zou kunnen worden opgevolgd door zijn tegenhanger, La Niña. Het afkoelen van het interessegebied stagneerde een tijdje, maar in december waren de oceaantemperaturen dan eindelijk genoeg gedaald voor een officiële La Niña.
09 januari13:00

Tot hoeveel meter zeespiegelstijging is Nederland nog bewoonbaar?

Zeespiegelstijging: het lijkt een ver-van-mijn-bed show. Voor de komende generaties zou het tot problemen kunnen leiden, waaronder veranderende kustlijnen en het moeten verplaatsen of beschermen van steden. In dit artikel doen we een gedachtenexperiment en gaan we op onderzoek uit: wat is de maximale zeespiegelstijging waarmee we Nederland leefbaar kunnen houden?
07 januari14:15

Soorten sneeuw en hoe ze ontstaan

Afgelopen zondag heeft een groot deel van Nederland al van een winters sneeuwdek mogen genieten. Dit was van korte duur, want door de regen die erna viel smolt de sneeuw weer snel. Deze sneeuw bleef daadwerkelijk even liggen, integendeel van de natte sneeuw die we al eerder deze winter mochten ontvangen. Wintersportliefhebbers kennen daarnaast de zogenaamde poedersneeuw, gezien vaak als de ideale sneeuwconditie, maar deze valt minder vaak in Nederland valt. Wat bepaalt welke soort sneeuw er valt en welke soorten sneeuw zijn er nog meer?
06 januari23:04

Een (dikke) week winterweer in een deel van Nederland vanaf woensdag: Deftig pak sneeuw en richting de (zeer) strenge vorst

Vanaf woensdag gaat het waarschijnlijk een (ruime) week winteren in een klein deel van Nederland en vooral in het gebied tussen Amiens in Noord-Frankrijk via de Brusselse regio en Maastricht naar Dortmund (Duitsland), doorlopend tot in de regio Luxemburg.
06 januari21:00

Bijzonder: drie planeten tegelijk te zien

Wie vrijdag 3 januari omhoog keek, zag een speciale ster naast de maan. Het was die avond helder genoeg voor het sterrenkijken en dat kwam op een gunstig moment. Venus was op dat moment vlak naast de maan te zien, iets dat niet vaak gebeurt.
06 januari08:00

30-daagse: Januari in het teken van rustig hogedrukweer?

De eerste week van januari begon vrij onstuimig met zelfs de eerste nieuwjaarsstorm in 30 jaar. In deze week viel aardig wat neerslag, maar waren ook dagen met meer zonneschijn. Zaterdagnacht sneeuwde het op veel plaatsen in Nederland, al zorgde een warmtefront dat het niet lang bleef liggen. Was dit een turbulente overgangsweek naar stabiel winterweer in januari?
04 januari18:00

Ruimte voor verbetering in de KNMI weercodes?

Op nieuwjaarsdag gold code geel voor stevige windstoten en dit weekend is er code geel voor kans op gladheid door bevriezing. Weercodes worden door het KNMI afgegeven als de weersomstandigheden kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Zijn we voldoende voorbereid met de huidige codes? Of moeten ze worden aangepast aan nieuwe eisen?
03 januari14:30

Het jaar start met goede sneeuwkansen

Winterse buien waren vandaag al deel van het weerbeeld. Een noordelijke stroming in de hogere delen van de atmosfeer stuwt koude lucht naar Nederland. In deze lucht bevinden zich buien met een winters karakter. In de lage temperatuur boven de Noordzee valt de neerslag geregeld als sneeuw, maar boven land is de atmosfeer wat warmer en smelten de ijskristallen onderweg naar beneden. Desondanks konden in het oosten de buien lokaal gepaard gaan met (natte) sneeuw. Wit wordt het er niet van, want de bodemtemperatuur is niet laag genoeg en dan smelten de sneeuwvlokken snel weer weg.
01 januari13:46

Dit was december

Na een november met enkele frisse dagen hadden we een uiterst zachte decembermaand. Een samenvatting van het weer deze december. Waren er nog bijzonderheden?