Wordt het nog wat met de winter? Waarschijnlijk niet…
Wordt het dit jaar nog wat met de winter in Nederland? Het ziet er niet naar uit. Evenals vorig jaar om deze tijd zijn er ook nu nauwelijks aanwijzingen dat het weer nog een late wending gaat maken. Een wisselvallig en zacht vervolg in de februarimaand ligt voor de hand. Het enige dat nog een beetje kleur aan de winter kan geven, is een eventuele storm. Want, hoe wisselvallig het ook is geweest, zo’n storm hebben we nog niet gehad.Verliep de decembermaand deze winter met een gemiddelde temperatuur die een fractie lager was dan gemiddeld (geheel dankzij de koud verlopen eerste helft van de maand), januari koerst op een gemiddelde af dat duidelijk boven het 30-jarige gemiddelde uit zal komen. Aan het einde van de maand verdwijnt waarschijnlijk een gemiddelde temperatuur van 5,7 of 5,8 graden in de boeken, een waarde die iets meer dan 2 graden hoger is dan het voor de eerste maand van het jaar gebruikelijke gemiddelde. Daarbij verliep in januari de eerste maandhelft zeer zacht, in de tweede helft kwam het kwik wat lager uit.
Kans op een zachte winter was groot
Toen de winter begon, gaven we in onze winterverwachting al aan dat de kans op een zachte winter 70 procent was, met de meeste ruimte voor winterweer in de eerste helft van de winter. En zo is het ook gegaan. Tot en met 17 december lagen de temperaturen duidelijk beneden normaal en konden we uiteindelijk ook schaatsen. Vanaf de 18e brak een zeer zachte en ook zeer natte periode aan, die tot en met 15 januari aanhield. Daarna werd het iets minder wisselvallig en ook kouder. En in die periode zitten we nog steeds.
Op de achtergrond zijn het La Niña, de QBO-west boven de evenaar en de sterke poolwervel boven de Noordpool die het weer in onze omgeving vormgeven. Ze zorgen er samen voor dat de wind bij ons vaak uit het zuidwesten waait, storingen van de oceaan onze omgeving in het algemeen makkelijk kunnen bereiken en dat de temperaturen gedurende langere perioden (ver) boven de 30-jarige gemiddelden uitkomen. Winterweer ontbreekt daarbij niet helemaal, maar is niet stabiel genoeg om beeldbepalend te kunnen worden.
Het lijkt op de winter van vorig jaar
Feitelijk lijkt het beeld, zeker op de achtergrond, sterk op dat van de winter van vorig jaar. Toen kregen we in de decembermaand 1 of 2 schampschoten van de winter mee, begon in januari een lange, zachtere periode en pakte de westcirculatie in de februarimaand flink door. Het was toen erg nat; bijna iedere dag viel wel regen en in de tweede helft van de maand kwam het ook nog tot 3 opeenvolgende stormen, waarvan Eunice op 1 februari de sterkste was. Nog geen week later braken hogedrukgebieden de ban, kwam een einde aan het wisselvallige weer en gingen we een zonnige en later warme lente in.
Nu we op de drempel van de februarimaand staan, groeien de aanwijzingen dat we opnieuw aan het begin van een wintermaand staan die in hoge mate door een westcirculatie gedomineerd zal worden. Terwijl hogedrukgebieden klaarstaan om het weer in het zuiden en midden van Europa in rustiger vaarwater te brengen, trappelen lagedrukgebieden op de oceaan om hun invloed weer tot over het westen en noorden van Europa uit te breiden. In Scandinavië is het al duidelijk zachter geworden en valt weer regen op plaatsen waar dat de afgelopen tijd toch vooral sneeuw is geweest. En vanaf begin volgende week breiden de lagedrukgebieden hun invloed ook tot over onze omgeving uit.
Een volgende, wisselvallige periode
Vanaf dat moment vriest het in de nachten niet meer en wordt het overdag gemakkelijk 7 of 8 graden en soms ook nog wel wat warmer. Van de kracht van de hogedrukgebieden in het zuiden zal afhangen of en zo ja hoe actief storingen van de oceaan tot onze omgeving kunnen doordringen. Dat we aan het begin van een volgende, wisselvallige periode staan, lijkt wel duidelijk. Daarbij kan het door de af en toe flink toenemende luchtdrukverschillen boven Nederland nu en dan ook flink waaien. Ruimte voor een uitbraak van kou vanuit het noorden lijkt er de komende weken niet meer te komen. En omdat het klokje voor de winter inmiddels begint te tikken, staat de uitkomst ervan meer en meer vast. We kunnen straks een opnieuw zachte winter bijschrijven. Zoals dat de afgelopen jaren al zo vaak is gebeurd.