Tyfoon Lan op weg naar Osaka en Kyoto
Japan is in de ban van tyfoon Lan. Vanavond en de komende nacht trekt de tyfoon, op dit moment een orkaan van de tweede categorie, over het midden van Japan naar het noorden en passeert daarbij de zeer dicht bevolkte regio van de steden Osaka en Kyoto.Tijdens zijn tocht door Japan verliest Lan zijn status als tyfoon om morgen, later op de dag, als een tropische storm aan de andere kant van het land op de Japanse Zee te verschijnen. Daarna maakt het systeem een bocht naar het noordoosten, gaat nog sneller bewegen en lijkt in de dagen daarna het grootste deel van zijn kracht te verliezen.
Grote tyfoon
Lan is een behoorlijk grote tyfoon. Terwijl de kern van de tyfoon vanochtend nog buitengaats lag, regende het al op veel plaatsen in Japan en begon de wind er al flink aan te trekken. De orkaanwinden lagen in een straal van rond 90 kilometer rond de kern. Die kern zelf bewoog met een snelheid van rond 15 kilometer per uur naar het noordwesten.
Zolang de kern van Lan boven het zeewater blijft, dat een temperatuur van 28 of 29 graden heeft, houdt de tyfoon zijn kracht. Op het moment dat de tyfoon aan land komt, en dat gebeurt in de loop van vanavond (Nederlandse tijd) begint de wind rond de kern in kracht af te nemen. Toch kan de regio Osaka – Kyoto zich nog voor een zware storm opmaken, met natuurlijk de bijbehorende zware regenval als grootste brenger van overlast.
Daarna naar Sapporo
Morgen verlaat het systeem Japan om de Japanse zee op te trekken. De bijbehorende regen kan nog wat langer aanhouden, maar de wind neemt dan af. Vervolgens maakt Lan, zoals al aangegeven, een bocht naar het noordoosten en trekt verder, een stukje uit de kust van Japan, naar het noordoosten. In de loop van donderdagnacht komt het systeem dan, nog net als een tropische storm, in de buurt van de stad Sapporo aan.
Behalve tyfoon Lan volgt het Joint Typhoon Center op Hawaï ook nog steeds tropische storm Dora, die vorige week helemaal vanuit het oosten over de Grote Oceaan naar het westen is getrokken en met de wind aan zijn noordzijde op het door droogte getroffen Maui een ongelooflijke vuurramp heeft veroorzaakt. Drie verschillende natuurbranden legden een groot deel van het eiland in de as. Inmiddels zijn al 93 slachtoffers geteld. De bosbrandramp op Maui is daarmee tot de dodelijkste in de VS in minstens 100 jaar uitgegroeid.
Dora is er ook nog steeds
Dora is tot tropische storm sterkte afgezwakt, maar blijkt bijzonder taai. Terwijl het systeem, dat zich intussen redelijk aan de westkant van de Grote Oceaan bevindt, de komende dagen een bocht naar het noorden maakt, blijft Dora nog wat langer op tropische storm sterkte. Een bedreiging voor land vormt het systeem op dit moment niet.
Op de Atlantische Oceaan is het ondertussen nog steeds grote rust die de klok slaat. Ondanks het feit dat de zeewatertemperaturen er over grote gebieden veel hoger dan normaal liggen, heeft het orkaanseizoen tot nu toe, en we zijn toch alweer halverwege augustus, nauwelijks iets noemenswaardigs geproduceerd. De komende week lijkt in die situatie nog weinig te veranderen, zo denken de deskundigen van het National Hurricane Center in Miami. Er worden wel twee buienclusters in de gaten gehouden, maar de kans dat die de komende week tot een tropisch systeem uitgroeien, is niet meer dan 20 procent.
Later mogelijk meer activiteit
Voor de weken daarna wordt wel een activering van het Atlantische orkaanseizoen verwacht. De belangrijkste reden hiervoor is dat de sterke wind in de hogere delen van de atmosfeer, die nu boven de gebieden waar normaal de orkanen ontstaan nog waait, naar verwachting in kracht gaat afnemen. De vorming van orkanen maakt dan veel meer kans.