Foto gemaakt door Ton Wesselius - Nieuwe Wetering - Is het de eerste tijd nog wisselvallig met geregeld regen- en onweersbuien en gematigde temperaturen, op de langere termijn kan het flink warmer worden.
Foto gemaakt door Ton WesseliusNieuwe WeteringIs het de eerste tijd nog wisselvallig met geregeld regen- en onweersbuien en gematigde temperaturen, op de langere termijn kan het flink warmer worden.
Nu

46-Daagse: Eerst wisselvallig en vrij koel, daarna (flink) warmer?

Zat de drukverdeling boven Europa de afgelopen grofweg twee maanden min of meer vast, nu de meimaand steeds meer op stoom komt, zien we eindelijk veranderingen op de weerkaarten. Het duurde erg lang, maar het kon ook weer niet uitblijven. Scandinavië begint nu dan toch op te warmer, we schreven daar gisteren op Weer.nl al over.

Nu de kou in het hoge noorden verdwijnt, openen zich kansen voor het weer bij ons. Zeker als zich de komende tijd weer eens een hogedrukgebied boven Scandinavië vestigt, zoals de laatste tijd vaker is gebeurd, kan de naar oost- tot noordoost draaiende wind vrij warme, in plaats van koude lucht aanvoeren. Dan ligt een periode met mooi zomerweer op de loer.

Het is in het verleden vaker gebeurd dat een koel en verregend voorjaar juist door een droge en warme zomer werd gevolgd. Denk aan het jaar 1983 waarin we tot 31 mei moesten wachten voordat de temperatuur in De Bilt 20 graden aantikte. Net als dit voorjaar overigens, viel er ook destijds in de lentemaanden bovendien veel regen. De zomer die volgde was warm en droog. En maakte veel van het verregende voorjaar goed.

Zomer warm en droog?

Veel seizoensverwachtingen wijzen ook dit jaar al een tijdje in richting van een warme en droge zomer, gedomineerd door hogedrukgebieden. De zomerverwachting van Weer.nl zal ergens in de tweede helft van deze meimaand het licht zien. Op dit moment denken we er nog over na, maar de veranderingen van nu op de weerkaarten zijn bemoedigend.

Op de korte termijn zijn we echter nog niet van de wisselvalligheid af. Vanaf vanmiddag al, tijdens het weekend en ook de hele komende week is het aan de wisselvallige kant met steeds weer regen- en onweersbuien, en uiteindelijk ook weer een iets dalende temperatuur. Hoe dat precies zit en hoe het verder gaat, bekijken we nu in de 46daagse.

Week 1: van maandag 8 tot en met zondag 14 mei

  • Wisselvallig weer met af en toe buien
  • Een wind uit richtingen tussen west en zuid
  • Rond of iets beneden normale temperaturen

Nederland bevindt zich in een zwakke westcirculatie waarin 2 lagedrukgebieden meekomen. Het eerste bepaalt het weer bij ons tot en met vrijdag, het tweede komt er in het weekend vanuit het westen in. Beide systemen zorgen er bij ons niet alleen voor dat de lucht bij ons heel de periode onstabiel van opbouw is, maar ook dat af en toe storingen overtrekken die de buiigheid tijdelijk laten opleven. Bij buien kan het nog steeds onweren, maar tussendoor is het droog en laat ook de zon zich af en toe zien. Bij een vaak zuidwestelijke wind gaan de temperaturen iets omlaag om uiteindelijk tussen 14 en 17 graden uit te komen. En daarmee zitten we onder normaal voor deze periode.

Week 2: van maandag 15 tot en met zondag 21 mei

  • Wisselvallig weer met af en toe buien
  • Een wind uit richtingen tussen west en zuid
  • Rond of iets beneden normale temperaturen

In grote lijnen verandert weinig in het Nederlandse weer. Nog steeds zitten we in de sandwich tussen twee hogedrukgebieden, één bij de Azoren en de ander boven het noordoosten van Europa. Het gat ertussen dient als toegangspoort voor opnieuw enkele lagedrukgebieden van de Oceaan. Het wisselvallige weer met af en toe buien, soms met onweer, maar tussendoor ook droge perioden met de zon erbij, houdt dan ook nog een weekje langer aan. Daarbij verandert in de temperaturen weinig. Met waarden tussen 14 en 17 graden zijn ze duidelijk lager dan normaal, zonder dat het meteen heel koud is. We zouden het groeizaam weer kunnen noemen, omdat de bodem lekker nat blijft. De vergelijking met de situatie van een week eerder gaat aan alle kanten op.

Week 3: van maandag 22 tot en met zondag 28 mei

  • Overgang naar warmer weer met boven normale temperaturen
  • Wind uit richtingen tussen zuid en oost
  • Nog wel af en toe regen- en onweersbuien

We zien de lagedruk meer boven het zuidwesten van Europa en de hogedruk boven de zuidelijke helft van Scandinavië terechtkomen. De wind bij ons kan hierdoor vaker een oostelijke component krijgen. Daarbij lijkt de lagedruk in het zuidwesten wel zo sterk, dat we in Nederland nog niet van de wisselvalligheid af zijn. Storingen vanuit het zuiden kunnen onze omgeving bereiken. Wel lijkt de temperatuur flink omhoog te gaan om duidelijk boven normaal uit te komen. Als het een beetje meezit kan, voor een gebied met regen- en onweersbuien uit, het kwik op de warmste plekken tot ruim boven 25 graden oplopen.

Week 4: van maandag 29 mei tot en met zondag 4 juni

  • Vrij warm weer met bovennormale temperaturen
  • Wind uit richtingen tussen zuid en oost
  • Nog wel af en toe regen- en onweersbuien

De hogedruk in het gebied van Schotland naar Finland wordt sterker, maar de lagedruk boven het zuidwesten van Europa houdt een vuist in onze omgeving. Nog steeds waait de wind uit richtingen tussen zuid en oost en nog altijd kunnen storingen vanuit het zuiden tot de Benelux doordringen. Datzelfde geldt voor golven met warme lucht die vanuit diezelfde hoek op de loer liggen, en dus voor gebieden met regen- en onweersbuien die daar dan weer achteraan komen. Vergeleken met een week eerder lijkt weinig te veranderen.

Week 5 en 6: van maandag 5 tot en met zondag 18 juni

  • In de loop van de periode een mogelijke overgang naar stabieler weer
  • Wind uit richtingen tussen zuid en oost.
  • Normale tot bovennormale temperaturen

De hogedruk in het noorden blijft behouden, al zitten er in de laatste week wel wat barstjes in. Tegelijk heeft de lagedruk boven het zuidwesten van Europa zeker in week 5 ook nog invloed op het weer bij ons. In week 6 zou de hogedruk bij ons dan juist weer wel wat dominanter kunnen worden, terwijl boven Scandinavië zwakkere plekken zichtbaar worden.

Het zou in week 5 al met al een voortzetting van het vochtig warme en tamelijk wisselvallige weer met af en toe regen- en onweersbuien kunnen opleveren, met daarna in week 6 mogelijk een overgang naar stabieler zomerweer. We zitten dan inmiddels ook in de zomer. Mocht het stabieler en zonniger worden, dan reageren de temperaturen daar natuurlijk ook meteen op en zit je zomaar tussen 25 en 30 graden. Maar, voordat het zover is, moet er eerst op de weerkaarten nog wel iets gebeuren om de buien kwijt te raken.

Al met al

Al met al ziet het ernaar uit dat we eerst een wisselvallige fase ingaan met temperaturen die de eerste 1 a 2 weken rond of iets onder normaal uitkomen, door een wind die vaak uit richtingen tussen west en zuid waait. Zodra, en dat gebeurt later in de periode, de wind meer naar richtingen tussen zuid en oost draait, gaat de temperatuur omhoog en liggen warme dagen op de loer. Wat we niet meteen lijken kwijt te raken, zijn de regen- en onweersbuien die steeds weer opdoemen en die er voor kunnen zorgen dat ook de meimaand uiteindelijk als een relatief natte de boeken in gaat. Een omslag naar droger weer zou, als de kaarten van nu het bij het rechte eind hebben, dan in de eerste helft van juni kunnen volgen. Als we inmiddels aan de eerste van de drie zomermaanden van 2023 zijn begonnen.

Reinout van den BornChef Redactie