Positie hogedrukgebied bepalend voor ons weer
Bij het woord hogedrukgebied denken de meesten van ons aan mooi weer en vaak is dat inderdaad ook het geval, maar er zijn ook uitzonderingen. De positie van het hogedrukgebied is namelijk erg van belang voor wat ons weer gaat doen. Zo kan het bijvoorbeeld zonniger en droger worden, maar met de ‘verkeerde’ windrichting erbij niet veel warmer. Komende week zien we voor Nederland de meest gunstige positie, waarbij er met een oostelijke wind warmere en droge lucht wordt aangevoerd.Het zal je niet ontgaan zijn, maar na een fris en nat voorjaar komt er nu eindelijk een hogedrukgebied op de juiste plek bij ons in de buurt te liggen. Vandaag zien we het geheel al ontwikkelen boven ons land, in een uitloper van een hogedrukgebied boven de Noorse Zee. Komend weekend blijft kern van het hogedrukgebied steeds boven de Noorse Zee en de Noordzee liggen en dat betekent dat de wind er omheen bij ons vanuit noordelijke richtingen waait. Een richting die we na dit voorjaar inmiddels maar al te goed kennen. Met de aanvoer vanaf zee en vanuit een relatief koude richting wordt bij ons dan vochtige en frisse lucht aangevoerd, en dat kan zonnig weer nog wel eens in de weg staan.
Windrichting
Rondom een hogedrukgebied waait de wind altijd met de klok mee, rondom een lagedrukgebied waait hij tegen de klok in. Om bij ons ‘mooier’ weer te krijgen, zou het hogedrukgebied dus iets meer richting Scandinavië moeten trekken, waarna de wind bij ons oostelijk wordt en er droge en warmere lucht vanaf het vasteland van Europa wordt aangevoerd. En dit lijkt begin volgende week te gebeuren.
Noordelijke wind
Maar zover is het nog niet. Hoewel het hogedrukgebied storingen komend weekend op afstand houdt en het weer dus aanzienlijk opknapt, wordt het nog niet meteen zomers warm. De noordelijke wind voert nog relatief frisse lucht bij ons aan, maar met flink wat ruimte voor de zon warmt het dan toch nog wel op tot rond normaal voor eind mei en begin juni; zo’n 19 a 20 graden. Dat is gelukkig al wel weer een stuk hoger dan we de laatste maanden hebben gehad, dus een duidelijke verbetering. Maar dat kan ook bijna niet anders na het frisse en wisselvallige voorjaar.
Wel of niet grijs
Maar die noordelijke wind neemt nog een ander risico met zich mee. Hij waait vanaf zee en neemt onderweg dus heel wat vocht met zich mee. In die vochtige lucht ontstaat gemakkelijk bewolking en ’s nachts ook nevel en mist. Dat dit voor de weermodellen ook een lastige situatie is, blijkt uit het feit dat het ene weermodel de hele Noordzee vol laat lopen met lage bewolking en het andere model het helemaal helder laat zijn, met slechts regionaal wat mist of nevel. Feit is, dat we die lage bewolking nu al boven de Noordzee zien liggen en dat de kans dus aanwezig is dat die hele wolkenlaag met de noordelijke wind onze kant op wordt geschoven. Dat zou betekenen dat het noorden van het land komende nacht bewolkt raakt en dat het er morgenochtend ook nog een tijdlang grijs zal zijn. Gebeurt dit niet, dan is het slechts regionaal grijs door vooral mist en nevel.
Sterke zon
Uiteindelijk wordt de grijzigheid door de inmiddels behoorlijk sterke zon weggebrand en dan is het ook meteen prachtig weer met veel zon en ’s middags een paar stapelwolken. En als de zon eenmaal schijnt en er staat niet zoveel wind, dan warmt het alsnog flink op tot dus nog die 20 graden in het binnenland.
Drogere lucht
Hetzelfde geldt voor de zondag, maar in de loop van de zondag begint het hogedrukgebied al iets meer naar Scandinavië te bewegen. De wind wordt bij ons dan meer noordoostelijk en dat betekent de aanvoer van drogere lucht en dus minder bewolking. Droge lucht warmt bovendien sneller op dan vochtige lucht en zondag kan het in het binnenland dan ook al lokaal 23 graden worden.
Zomerse waarden in zicht
De echte opwarming lijkt pas na het weekend plaats te gaan vinden. Het hogedrukgebied nestelt zich dan boven Scandinavië, waardoor er bij ons een oostelijke wind opsteekt. Een droge en warmere aanvoer vanaf het vasteland van Europa. En dan komt ook die zomerse 25 graden in zicht!