Foto gemaakt door ANP - Zware buien komen voor boven Sydney
Foto gemaakt door ANPZware buien komen voor boven Sydney
Nu

Australië: wateroverlast in oosten, bosbranden en droogte in westen

Terwijl Sydney in het zuidoosten van Australië gebukt gaat onder onweer, hevige regenval en grote hagel, daar heeft Perth last van droogte en hevige bosbranden die aangewakkerd worden door een vlagerige wind. De branden hebben tot nu toe meer dan 560 hectare bos verwoest.

Het natte weer in het oosten van Australië kan nog zo'n twee weken aanhouden en staat in groot contrast tot vorig jaar toen het oosten van Australië juist met hitte en droogte te maken had. De oorzaak van de hevige regenval is La Niña. Door dit natuurverschijnsel verschuift het warme oppervlaktewater voor de Zuid-Amerikaanse kust naar Australië en Indonesië. Deze warme en vochtige lucht stijgt op en condenseert, waardoor er zware buien ontstaan. Met een noordoostelijke wind komen die buien vervolgens aan land, waardoor meer regen dan normaal valt in onder andere (Oost-)Australië.

In het westen van Australië is juist sprake van aanhoudende droogte. De komende week blijft het met temperaturen boven de 30 graden heet in de buurt van Perth. Ook blijft het van tijd tot tijd stevig waaien. De brandweer heeft de branden nog niet onder controle, dus de waarschuwing voor bewoners in de omgeving om alert te zijn blijft voorlopig van kracht.

2020 op drie na warmste jaar

In 2021 gebeurt op weergebied dus meteen veel in Australië, maar ook vorig jaar was een bijzonder weerjaar op het continent. Niet geheel verrassend was dat 2020 er opnieuw een zeer warm jaar was. Volgens voorlopige data van het Bureau of Meteorology was het zelfs het op drie na warmste jaar ooit gemeten, schrijft The Guardian. Alleen 2005, 2013 en 2019 waren nog warmer. Daarvan was 2019 het warmste en droogste jaar van allemaal.

Dr. Sarah Perkins-Kirkpatrick, klimaatwetenschapper bij de universiteit van New South Wales zegt dat de klimaatverandering wordt veroorzaakt door mensen. "Het veroorzaakt absoluut deze opwarming. Dit zou niet op een natuurlijke manier kunnen gebeuren."

Acht van de tien warmste jaren sinds het begin van de metingen vonden allemaal sinds 2013 plaats. "We zien elk jaar in de top 10 verschijnen, en elk jaar zal het alsmaar warmer worden", waarschuwt Perkins-Kirkpatrick.

Bron: ANP / Weer.nl

Daan van den BroekMeteoroloog