Overstromingen teisteren oostkust Australië
Waren de bossen in onder meer het oosten van Australië vorig jaar tijdens de zomer daar nog vaak een prooi van nagenoeg onblusbare bosbranden, nu hebben veel gebieden er met overstromingen te kampen door zware buien. Op veel plaatsen in het zuidoosten van Queensland en het noorden van New South Wales zijn de afgelopen dagen honderden millimeters regen gevallen, leidend tot overstromingen en rivieren die buiten hun overs traden. La Niña is de oorzaak.Als het eenmaal regent in Australië, dan gaat het ook hard. Langs de oostkust heeft zich de afgelopen tijd een klassiek La Niña patroon ingesteld, met noordoostelijke winden die vochtige lucht vanaf de Oceaan het binnenland in blazen. Op de kust ontstaat, zoals we bij ons bij zuidwestelijke winden vaak zien, een windsprong die daar tot de vorming van zware buien leidt. Daar waar die buien de kust op komen, kan het soms uren achtereen stortregenen, waarbij grote hoeveelheden water omlaag komen. Storingen, die af en toe vanuit het zuidwesten komen opzetten, doen de rest.
Even geen droogte
Behalve de regen zorgt ook de wind af en toe voor overlast. Bij buien haalt die wind flink uit en ook buiten de buien om is de wind op de kust sterk. De golven die vanaf de Oceaan komen binnenrollen, worden flink opgejut en kunnen in de kustregio’s overlast brengen. Een voordeel van de situatie is dat de hele oostkust zich op dit moment over droogte, een belangrijk thema tijdens de Australische zomers, geen zorgen hoeft te malen. De temperaturen zijn daarbij eerder gematigd.
La Niña is een koude zeestroom op de Grote Oceaan, onder de evenaar en in het zeegebied tussen Ecuador en Peru aan de ene kant en Indonesië aan de andere kant. Het fenomeen, dat zich over een groot gebied afspeelt, heeft op een groot aantal plaatsen in de wereld invloed op het weer. De La Niña van dit moment lijkt nu ongeveer op zijn sterkste punt te zijn en moet in de loop van onze winter geleidelijk weer afvlakken. Dit betekent dat het weer in Australië er nu nog door wordt beïnvloed, maar dat die invloed gedurende de zomer daar langzaam maar zeker afneemt.
Invloed La Niña later in de Australische zomer minder
Belangrijkste invloed van La Niña op het weer in Australië is dat er op veel plaatsen duidelijk meer regen dan normaal valt, op dit moment dus vooral terug te zien in de oostelijke regio’s. Het idee is nu dat die regens de rest van de decembermaand nog aanhouden, maar dat ze daarna meer en meer zullen afnemen. En dan kan het natuurlijk alsnog heel warm en ook droog worden.
Zoals eerder al aangegeven is het weer heel anders dan vorig jaar om deze tijd. Toen werd Australië getroffen door en ecologische ramp van mythische proporties. Tien tot twintig procent van het totale bosareaal brandde af en naar schatting meer dan een miljard dieren vond de dood. Het is maar de vraag of de natuur zich ooit weer herstelt van die enorme klap van vorig jaar. Natuurbeschermers zijn nog altijd bezig om bij te komen van wat er toen allemaal in Australië is gebeurd.