30-Daagse: hoe lang blijft het winterweer?
Nu de kaarten voor de komende week steeds meer worden opgeschud, wordt ook de lange termijn interessanter. Brengt de SSW van de laatste dagen in de loop van volgende week inderdaad de echte winter naar Nederland? En zo ja, hoe lang duurt die dan in potentie?Ook al is de berekening voor de komende 4 (en eigenlijk 6) weken gisteren al gemaakt, toch waren ook toen de ontwikkelingen voor de komende week, zoals die vanochtend ineens duidelijker dan voorgaande dagen aan het licht kwamen, al min of meer terug te vinden. Ver vooruitkijken in een situatie als deze, die door de SSW van de voorgaande dagen flink aan het schuiven is, is natuurlijk een hachelijke zaak. Omdat het maar de vraag is of de veranderingen van nu bij het vervolg van straks al voldoende worden meegenomen. We wagen ons er toch aan, omdat ook sinds de laatste berekening van afgelopen dinsdag ver vooruit al flinke verschuivingen te zien zijn. Ging de evolutie toen nog richting een westcirculatie, die lijkt uit de berekeningen vrijwel verdwenen.
Week 1: van maandag 11 tot en met zondag 17 januari
Zoals in een ander verhaal op deze site vandaag al besproken, zien we in de loop van de komende week een evolutie naar kouder weer. Omdat Scandinavië door koude poollucht overspoeld lijkt te worden én omdat die koude lucht in de loop van de week, door de ontwikkeling van een nieuw hogedrukgebied op de Noordzee, mogelijk ook tot onze omgeving weet door te dringen. Voordat het zover is, liggen we in Nederland echter een tijdje op de grens van beide luchtsoorten en met die overgang dichtbij zijn de ontwikkelingen voor later in week nog best onzeker.
Week 2: van maandag 18 tot en met zondag 24 januari
Een beetje afhankelijk van waar we aan het begin van deze week staan (en dat wordt in de loop van week 1 duidelijk) zien we wel ontwikkelingen. Het zwaartepunt van de hogedruk lijkt zich naar IJsland en Groenland te verplaatsen, terwijl we op de Oceaan een depressiebaan zien, gericht op Spanje en Portugal en van daar verder via Frankrijk en Duitsland zo het oosten van Europa in. Wij komen in Nederland aan de noordkant van die baan terecht, waarschijnlijk onder invloed van het hogedrukgebied bij IJsland. Dat zou bij ons winden uit richtingen tussen noord en oost opleveren met de aanvoer van koude lucht vanuit Scandinavië, maar ook kans op het af en toe overkomen van neerslaggebieden, horend bij de lagedrukgebieden in het zuiden. Als de temperaturen daarbij laag genoeg zijn, kan die neerslag natuurlijk ook in de vorm van sneeuw vallen.
Week 3: van maandag 25 tot en met zondag 31 januari
De hogedruk bij IJsland komt wat minder prominent op de kaarten terecht en de lagedrukbaan op de Oceaan schuift naar het noorden op en is nu gericht op Ierland, Engeland en onze omgeving en dan zo verder naar het oosten het Europese binnenland in. Als dit zo uitkomt, komen we aan de andere kant van de overgangszone uit, in de zachte lucht en zit het winterweer er even op. Puur op basis van deze berekening lijkt de winterlijn ergens naar het zuiden van Scandinavië op te schuiven. Ten zuiden daarvan valt af en toe regen en staat soms veel wind. Temperaturen hierbij tussen 7 en 12 graden.
Maar, we kijken ver vooruit en zoals gezegd is ook de voorgeschiedenis belangrijk. Dit kan dus nog heel goed anders uitpakken. Er is alle ruimte tot schuiven.
Week 4: van maandag 1 tot en met zondag 7 februari
De signalen voor deze week zijn een stuk minder sterk (niet raar zo ver vooruit). Wat we zien is een zeer zuidelijke depressiebaan en opnieuw hogedruk in het noorden, zowel boven Scandinavië als in de buurt van IJsland. Het is een periode waarin het signaal voor een hogedrukgebied boven Scandinavië flink sterker wordt en sterk dominant in het hele pakket aan berekeningen.
Het lijkt erop dat we opnieuw een noordoostelijke wind krijgen, maar dan wel via de nu nog relatief warme Oostzee. Het is om die reden dat in Nederland niet een echt koud signaal gegeven wordt. Winters kan het echter wel zijn, maar de vraag is of dit met helder weer of juist met vrij veel bewolking gepaard gaat, zoals de afgelopen dagen ook steeds het geval was. Dan wordt het niet zo koud en kan er af toe neerslag vallen, ook in de vorm van sneeuw of natte sneeuw.
En daarna
In de twee weken daarna lijkt in de grootschalige drukverdeling niet veel te veranderen. Er blijft een vrij sterk signaal voor een hogedrukgebied boven Scandinavië en de kans op een westcirculatie schommelt steeds zo rond 20 procent. Pas helemaal tegen het einde van de periode, maar dan zitten we al in de tweede helft van februari, neemt de kans op een westcirculatie iets toe. Eerst zien we het koude gebied in Scandinavië weer groter en kouder worden, daarna schuift het wat in de richting van Finland en het noordwesten van Rusland op. Voor Nederland zijn er geen duidelijke signalen, maar als de wind aflandig blijft, en de kans daarop lijkt vrij groot, dan kan het normale tot vrij koude weer nog wel een tijdje aanhouden. Echt zacht lijkt het ook dan niet te worden.
Meteen de komende week is interessant
Al met al wordt het dus meteen de komende week al interessant. Gaat de vorst het in de loop van de week redden of niet? Als de vorst het wel redt, ziet het vervolg er meteen interessant uit en kon het nog weleens wat langer koud blijven. Gebeurt het niet, dan is dat ook een verhaal. En blijft het waarschijnlijk langere tijd bij de onzekerheid die we ook nu steeds in het weer hebben.