Foto gemaakt door Geurt van Roekel - Amsterdam
Foto gemaakt door Geurt van RoekelAmsterdam
Nu

Storm of geen storm: het spant erom

Dat de weersituatie voor vandaag (vrijdag) complex is, schreven we gisteren al op deze site. Dat de rekenmodellen er ook nu, aan het begin van de ochtend nog niet uit zijn hoe het precies verder zal gaan, gebeurt echter niet zo vaak.

In de buurt van Nederland op de zuidelijke Noordzee, zeg in het zeegebied tussen onze westkust en de oostkust van Engeland, ligt vandaag een lagedrukgebied. Aan de Engelse kant ervan ontwikkelt zich een stormveld dat eigenlijk om de kern van het lagedrukgebied heen gekruld ligt. Zolang het lagedrukgebied op zee blijft, is er bij ons in Nederland niet veel aan de hand. Maar de kern ligt niet stil, kan zich splitsen in meerdere kernen en beweegt ook langzaam naar het oosten. Vroeg of laat komt het windveld aan de achterzijde ook bij de Nederlandse kust aan. Van de manier en het tijdstip waarop dit gebeurt, hangt af of en zo ja waar en ook hoe erg we met een noordwesterstorm te maken krijgen.

Ochtend nog rustig

Het beeld voor de ochtend lijkt wel duidelijk. De kern van het lagedrukgebied bevindt zich tussen ons en de storm in. In Nederland waait een wind uit zuidelijke richtingen die steeds verder afneemt. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en lijkt het op een bui in de kustgebieden na op de meeste plaatsen droog te blijven. Bij dit alles lopen de temperaturen op tot 15 of 16 graden. Tot zover dus niets bijzonders aan de hand.

Vanmiddag beginnen de berekeningen al uiteen te lopen. Er zijn berekeningen die het lagedrukgebied verder laten ontwikkelen en bij Noord-Holland het land op laten komen. Zeeland en Zuid-Holland krijgen in dat geval al snel met de bijbehorende wind te maken. Het wordt in dat geval een westelijke tot noordwestelijke wind die snel tot hard of stormachtig toeneemt. Ook zou het een tijdje kunnen stormen met windvlagen die af en toe boven 100 kilometer per uur uitkomen. Verder komen met de wind ook regen- en onweersbuien vanaf de Noordzee mee. Het noorden, noordoosten en oosten hebben een veel rustiger weertype. Daar lijken wind en buien ook in de middag en avond niet door te dringen.

Alles voor België?

Er zijn ook modellen die de kern van het lagedrukgebied over de Noordzee naar het zuidoosten laten trekken, waarna het in Zeeland aan land komt. De wind gaat dan naar de Belgische kust, waar in dat geval een noordwesterstorm kan komen te staan, mogelijk zelfs af en toe een zware storm met windvlagen tot zo’n 130 kilometer per uur. Zeeland is dan het enige gebied in Nederland dat ook met de wind te maken kan krijgen, en mogelijk geldt dit zelfs voor maar een klein deel van de provincie. De rest van Nederland is heel rustig, Daar waar de wind doordringt, volgen ook de buien. Op de plekken waar het rustig blijft, zijn er juist brede opklaringen. Tijdens dergelijke opklaringen kan het in het binnenland vannacht tot 3 graden afkoelen met daarbij kans op vorst aan de grond. In de gebieden met wind is het een graad of 11. Enorme verschillen dus voor een klein land als het onze.

Nog een andere optie is dat zich aan de onstuimige kant van het lagedrukgebied op de Noordzee een treintje aan randstoringen vormt, die achter elkaar aan vanaf de Noordzee op Zeeland afkoersen en daar één voor één aan land gaan. Dit zou – wederom vooral in België – een periodiek opleven van de storm kunnen betekenen, met steeds weer nieuwe golven aan buien. Er zijn modellen die voor de Zeeuwse en de Belgische kust door die oneindige buienstraten neerslaghoeveelheden van in totaal meer dan 100 millimeter berekenen, gedurende de komende periode. Maar net als bij de wind zijn de details hier bepalend.

In de nacht op meer plaatsen veel wind

Zodra het hele complex naar het oosten begint op te schuiven, en dat is in de loop van de nacht, schuift het windveld naar het noorden en lijken ook Noord- en Zuid-Holland er mee te maken te krijgen. Wel gaat de fut er dan langzaam uit. Tot storm komt het niet meer, wel kan de wind nog een tijdje tot windkracht 7 of 8 toenemen. Verder breiden de buien zich ook wat verder noordwaarts uit. Ook in dit scenario blijft het binnenland rustig met opklaringen.

In het weekend wordt een nieuw lagedrukgebied van belang voor het weer bij ons. Het vormt zich boven Polen en trekt naar het westen. Aan zijn noordflank dringt de warme lucht van weleer opnieuw naar het westen op. In de nacht naar zondag en zondag overdag dringt die warme lucht ook Nederland binnen. Het gaat in twee stappen. Een eerste golfje komt in de nacht naar zondag over met flink wat regen. Zondag overdag is de aangevoerde lucht dan wat koeler. In de loop van zondag komt de warme lucht vanuit het noorden alsnog. Maandag profiteren we er het meeste van, dan kan het plaatselijk (ruim) 20 graden worden.

Weekendweer overdag vriendelijk

Het weekendweer ziet er overdag dus het beste uit met af en toe zon en zaterdag vooral in het zuidwesten en zuiden eerst nog een paar buien. Laat zaterdagmiddag en in de avond gaat het vanuit het noorden regenen. Zondag overdag trekt die regen weg, waarna opnieuw de zon zich af en toe laat zien. Beide dagen waait er een vrij stevige noordelijke tot noordoostelijke wind. Zaterdag wordt het 14 tot 17 graden, zondag 15 tot 18 graden.

Ook volgende week blijft het wisselvallig met ook geregeld ruimte voor de zon. In de temperaturen verandert niet zoveel dus koud is het zeker niet.

Reinout van den BornChef Redactie