Herfst gaat er meteen vol op
De nazomer is nog niet voorbij, en de herfst perst er meteen een opmerkelijke weerssituatie uit. Van alles komt aan bod de komende dagen. Eerst stroomt vrij koude lucht over Nederland, waar we morgen en zaterdag mee te maken hebben. Daarna dringt in de nacht naar zondag en zondag overdag veel warmere lucht het land binnen, vanuit het noordoosten. Bovenop dit alles moet Zeeland in de loop van morgenmiddag en -avond met een noordwesterstorm rekening houden. En daarbij met heel veel buien.Brenger van dit alles is een lagedrukgebied dat zich boven Ierland vormt en snel over het zuiden van Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt en daarna naar de Alpen. Terwijl dit gebeurt, moet zich volgens diverse weermodellen in een buiengebied, dat vanavond en de komende nacht over Nederland naar het noordoosten trekt, een tweede lagedrukgebied vormen, op zee ten westen van Noord-Holland. Aan de andere kant van de Noordzee begint de luchtdruk boven Engeland, op nadering van een hogedrukgebied vanuit het westen, juist in hoog tempo te stijgen. Dit is een bekend recept voor veel wind.
Luchtdrukverschillen nemen toe
Het lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee moeten we goed in de gaten houden. Tussen deze zich vormende depressie en het hogedrukgebied dat over de Britse eilanden dichterbij komt, nemen de luchtdrukverschillen snel toe. Op de zuidelijke Noordzee lijkt zich in de loop van de dag een noordwesterstorm te ontwikkelen. Hoe zwaar die storm wordt en hoe groot het deel van Nederlands is dat er uiteindelijk mee te maken krijgt, hangt er vanaf hoe de kern van het tweede lagedrukgebied precies zal gaan bewegen.
Ruwweg waren er in de berekeningen vanochtend twee kampen: het rustige en het wilde kamp. In de rustige variant komt het lagedrukgebied vrij westelijk op de zuidelijke Noordzee tot ontwikkeling en trekt langs onze westkust naar het zuiden. De meeste wind blijft dan tot in de avond op zee. Alleen de westkust van België en in Nederland Zeeland maken wel enige tijd kans op een noordwesterstorm, kracht 9 en misschien ook 10 met windvlagen tot boven 100 kilometer per uur. Aan de rest van de westkust komt de wind pas na middernacht, maar dan is het venijn eruit en wordt het niet meer dan een reguliere 7 tot 8 Bft.
Het wilde kamp
Het wilde kamp liet het lagedrukgebied meer oostwaarts trekken en dan via het noorden van Nederland naar Duitsland gaan. In dat geval zou een veel groter gedeelte van de westkust in de avond met de storm te maken krijgen die dan tot in een flink deel van de nacht had kunnen aanhouden. Zag een meerderheid van de rekenmodellen het vanochtend nog zo, inmiddels kiezen de meeste voor de – in elk geval voor Nederland - rustigere variant.
Zeeland en het westen van België moeten wel op hun qui-vive zijn. Daar kan de storm als een drietrapsraket overkomen, omdat sommige rekenmodellen met 3 aparte lagedrukkernen komen die dezelfde koers volgend vanuit het noordwesten bij Zeeland het land opkomen en elk hun windveld met zich meebrengen. Voor de gebieden die wel in de storm terechtkomen, zouden het zo weleens een erg onrustige avond en nacht kunnen worden.
Koude nacht
Nu het erop lijkt dat de nacht naar zaterdag in ons binnenland rustig verloopt, kan het daar tijdens opklaringen behoorlijk koud worden met minimumtemperaturen tot 3 graden en lokaal vorst aan de grond. Aan zee neemt de wind wel toe en gaan steeds meer buien vallen, mogelijk met onweer. Daar wordt het niet zo koud. Zaterdag overdag lijken de meeste buien ook voor het westelijke kustgebied bestemd te zijn. In het binnenland is de zon vaker te zien. Aan zee waait een vlagerige noordelijke wind en het wordt tussen 14 en 16 graden.
Later in de middag en avond en ook in de nacht naar zondag bereikt veel warmere lucht, die om een lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland naar het westen komt, ons land vanuit het noordoosten. Zaterdag kan later in de middag vanuit het noorden al een band met bewolking en meer aaneengesloten regen overtrekken, in de nacht naar zondag lijkt er vanuit het noordoosten een nog veel actievere regenzone achteraan te komen. Dan kan het echt fiks doorregenen en lopen de neerslaghoeveelheden plaatselijk fiks op.
Zondag duidelijk warmer
Zondag overdag trekt die regen over het land naar het zuiden en westen toe weg. Vooral in het oosten en noordoosten kan later de zon er nog even doorkomen. Je merkt dan meteen dat de lucht een stuk warmer is. Hoe langer de zon schijnt, hoe makkelijker de temperatuur boven 20 graden komt. En dat bij een noordelijke wind!
Na een rustige en zachte nacht met minimumtemperaturen tussen 13 en 15 graden lijkt maandag overdag de regen, die een dag eerder over het land naar het westen is getrokken, vanuit diezelfde hoek weer terug te keren. Vooral in het oosten is er eerst nog wat zon, later raakt het vanuit het westen bewolkt en kan er op steeds meer plaatsen wat regen of motregen vallen. Met 17 tot 20 graden is het ook dan vrij warm.
Volgende week weer koeler
Na maandag lijkt het kwik wat lager uit te pakken. Met zo tussen 15 en 17 graden zijn de temperaturen ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Verder blijft het aan de wisselvallige kant. Storingen kunnen Nederland met enige regelmaat bereiken en brengen van tijd tot tijd gebieden met wolken en regen en soms ook buien met zich mee.