Wanneer maakt de koudere luchtsoort weer plaats voor een warmere?
Op dit moment zitten we in een wat koudere weerfase. Het werd zondag op veel plaatsen niet warmer dan 14 graden en ook maandag was het fris met 15 graden en een aanwezige noordoostenwind. Een herinnering dat het pas voorjaar is en koude poollucht zo nu en dan doordringt tot aan Europa. Maar ook kan het met de juiste omstandigheden zomers warm zijn, zoals aan het begin van deze meimaand. Is dat een situatie die we snel terug gaan zien?Koel, maar verdrogend
De week begint aan de frisse kant met dagtemperaturen van rond de 14 graden. De wind komt uit een noordhoek en dat is goed te merken. De lucht is koel, maar in de zon en uit de wind voelt het toch nog best aangenaam. Bewolking bestaat vooral uit lage stapelwolken, die al dan niet aan elkaar groeien en een grotere laag vormen.
Door het uitblijven van periodieke regen van betekenis scherpt de verdroging van de Nederlandse bodem steeds verder aan. De kleine, regionale buien van afgelopen weekend zijn niet voldoende om het neerslagtekort terug te dringen. De komende tijd is een buiig weertype niet in beeld en in combinatie met veel wind en zon is het zeer verdrogend. Vandaag (5 mei) ligt het landelijk gemiddelde neerslagtekort op 62 millimeter – hetzelfde niveau als in recordjaar 1976 in deze periode. Als het drogende weertype aanhoudt kan het neerslagtekort van dit jaar oplopen tot vergelijkbare waarden als in 1976 en dat is nog altijd één van de heetste zomers sinds het begin van de metingen. De warmste zomer staat op naam van 2018 en ook in dat jaar steeg het neerslagtekort hard vanaf mei. Het verband tussen een (te) droge bodem en een zomer met steevast hoge temperaturen is onmiskenbaar.
Op het randje van koude lucht
Koude lucht, afkomstig van de Noordpool, bewoog in het weekend in een grote bel richting zuidelijkere breedtegraden en bevindt zich deze week in de buurt van Nederland. Omdat gelijktijdig een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden ligt, wordt de koude lucht langs de oostkant van dit drukgebied naar Nederland gedreven. De positie van het hogedrukgebied blijft nog een tijdje steken, tot in ieder geval aankomend weekend. Het geeft stabiel weer in Nederland, maar dus wel met die koele lucht dicht in de buurt. Neerslag bereikt het land niet of nauwelijks en het is afwisselend bewolkt met een maximale temperatuur van een graad of 17. Het zijn vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.
Tegen het einde van de week trekt de koude lucht zich wat verder weg richting het oosten en wordt vervangen door een warmere luchtsoort. Hierin kan het wat warmer worden, tot 20 graden in het zuiden op zaterdag. Het rustige weer blijft en de komende twee weken zijn er geen grote veranderingen in zicht. Hogedrukgebieden domineren nog altijd het weer in Noordwest-Europa, terwijl Zuid-Europa keer op keer te maken krijgt met lagedrukgebieden en neerslag. Het is een patroon dat vanaf februari telkens terugkeert en zichzelf voor langere tijd in stand houdt.