Foto gemaakt door Theo van Dalen - Putten - Vriendelijke stapelwolken maken later in de week plaats voor regenwolken
Foto gemaakt door Theo van DalenPuttenVriendelijke stapelwolken maken later in de week plaats voor regenwolken
Nu

Vanaf woensdag merkbaar kouder

De temperaturen gaan omlaag en de neerslag neemt toe: het zijn de gevolgen van lagedruk dat steeds verder richting Nederland beweegt. De straalstroom houdt het lagedrukgebied, welke zich nu boven het zuiden van Scandinavië bevindt, een tijdje op zijn plaats gevangen en duwt deze later naar het westen. Tegelijkertijd groeit een ander lagedrukgebied bij IJsland en in de loop van het weekend maken ze contact. Deze dynamiek veroorzaakt een flinke weeromslag.

Paar koelere dagen

Tot het moment dat de lagedrukgebieden verbinding maken, beweegt de lucht langs de linkerzijde van het oostelijke lagedrukgebied zuidwaarts. Daarmee wordt koudere poollucht naar het zuiden gebracht, tot een hoogte van het noorden van Frankrijk. Vanwege een matige noordwestenwind koelt het in Nederland dan even flink af.

Woensdag gaat de temperatuur nog richting de 20 graden in het oosten, terwijl die in het westen en noorden rond de 15 graden ligt. Donderdag is het overal koeler en is er met name in het noorden kans op een bui. Het wordt maximaal 13 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden van het land. In de nacht naar vrijdag breidt een neerslaggebied zich vanuit het noordwesten uit boven het land en deze zorgt vrijdag voor wat regen. De maximumtemperatuur is vergelijkbaar met donderdag en onder een bui ligt de gevoelstemperatuur wat lager. Tijdens de droge momenten is het afwisselend bewolkt en is er ook ruimte voor de zon.

De pluim van de temperatuur (ECMWF) toont enkele koelere dagen, waarna het weer warmer wordt. Ook 's nachts is het duidelijk een stuk frisser. Gemaakt op Wetterzentrale.de

Weekend natter

Vanaf zaterdag wordt het opnieuw wat warmer, maar ook natter. De wind draait naar het zuidwesten en warmere, vochtigere lucht wordt aangevoerd. Daardoor kunnen fronten het land bereiken en vormen grotere buien. Er valt tijdens de weekenddagen zo’n 2 tot 5 millimeter neerslag. Wolken vormen gemakkelijk en het is daarom ook minder zonnig. In het weekend ligt de maximumtemperatuur rond de 18 graden.

Volgende week zet de wisselvallige trend door. Lagedrukgebieden blijven een tijdje aanwezig boven de Britse Eilanden, maar tegen het einde van de week worden ze verdreven door een hogedrukgebied dat zich vanaf de Azoren noordoostwaarts uitstrekt. Wanneer deze Centraal-Europa bereikt, draait de wind naar het zuiden en wordt het wederom stabiel en zonnig weer. Het wordt dan ook weer warmer.

Verlichting van de droogte

Het actuele neerslagtekort is 119 millimeter en is hoger dan ooit gemeten voor deze tijd in het jaar. Er is tot nu toe bijna geen neerslag gevallen deze maand, slechts op een paar plekken bedraagt de neerslagsom een paar millimeter. Volgens de droogtemonitor van Rijkswaterstaat dalen de rivierafvoeren dalen door de aanhoudende droogte en beginnen kleinere beken droog te vallen. Daggemiddelde metingen van de Rijn en Maas tonen een afvoer die steeds verder naar laagwater niveau zakt. Ook staan de grondwaterstanden in een groot deel van het land lager dan normaal.

De aankomende regen biedt daarom wat verlichting. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivierafvoer na 25 mei stabiliseert en langzaam zal stijgen. De verdroogde toplaag van de bodem kan het regenwater goed gebruiken, mits de buien langduriger aanhouden en niet alle regen in één keer gedumpt wordt.