Foto gemaakt door Lineke Huizing - Deurze - Strakblauwe luchten rond de maandwisseling
Foto gemaakt door Lineke HuizingDeurzeStrakblauwe luchten rond de maandwisseling
Nu

Van zomerse warmte terug naar gemiddelde temperaturen in het weekend

Terwijl april met een knaller ten einde gaat en mei net zo warm begint, liggen temperatuurdalingen alweer op de loer. Een bel met koude lucht reikt in het weekend tot aan Nederland en blijft een paar dagen in de omgeving hangen. Wat voor weer kunnen we hierdoor verwachten?

Een stuk koeler

De komende dagen worden getekend door veel zon en hoge dagtemperaturen. In subtropische lucht die op 1500 meter hoogte zo warm is als 12°C voelt het aan de grond zomers aan. Daarbij is donderdag de warmste dag van de week met regionaal temperaturen van rond de 25°C. Ook de omringende dagen wordt het op grote schaal warmer dan 20 graden. De lucht die vanaf zondag over Nederland hangt, heeft een temperatuur van ongeveer -2°C – een heel stuk kouder dan de eerdere luchtsoort. Je kan je voorstellen dat dit aan de grond ook anders aanvoelt.

Door de aanvoer van de koude bovenlucht zakken de maximumtemperaturen in Nederland tot nabij de 15 graden. Hoewel dit maar iets lager ligt dan de normale waarden voor deze tijd van het jaar, is het een beste overgang van 10 graden warmer eerder in de week.

Een grote neerwaartse sprong in de temperatuur vanaf het weekend (diagram voor De Bilt). Bron: Meteologix

Sandwich van drukgebieden

Het rustige weer van de maandwisseling hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat via Nederland en Duitsland naar het oosten beweegt. Ondertussen bevindt zich boven Scandinavië een lagedrukgebied gevuld met koude lucht. Bij het wegtrekken van dit hogedrukgebied ontstaat de ruimte voor het lagedrukgebied om zich uit te strekken naar het zuiden, wat gepaard gaat met een koufront op vrijdag. Achter dit front zit koude lucht die vanuit het noordwesten over het land trekt en daarin kan makkelijker bewolking ontstaan. Door het koufront blijven de temperaturen in het noorden wat achter op die van het zuiden, wat tot wel 10 graden kan schelen.

Droge perioden overheersen

Met hogedruk ten westen van Nederland en lagedruk ten oosten komt de wind uit noordelijke richtingen en wordt koudere poollucht aangevoerd. Het is in Nederland rustig weer met afwisseling van wolken en zon. De stabiele dalende luchtbewegingen reiken verder dan de onrustige atmosfeer rondom het lagedrukgebied. Daarom zit er geen grote verandering in het weerbeeld, ondanks een draaiing in de windrichting.

Koude lucht zakt via Noord-Europa naar het zuiden en daarmee worden koufronten gevormd. Op deze kaart de verwachtingen voor vrijdag 2 mei. Bron: Wetterzentrale.de / ICON

Verscheidene weermodellen geven voor het weekend lichte regen. Het naderende koufront duwt vrijdag de warme lucht omhoog en door deze stijgende bewegingen ontstaan wolken en (kleine) buien. Vanaf het weekend is het een komen en gaan van wolkenvelden uit het noorden, maar er zal tussendoor ook ruimte zijn voor de zon.

Volgende week ook veranderingen

Voor het verdere verloop van volgende week is de beweging van het hogedrukgebied op de Noord-Atlantische Oceaan van belang. Hoe eerder deze naar het oosten beweegt, hoe meer de koude lucht wordt verdreven en warmere lucht zijn plaats inneemt. Volgens ECMWF gebeurt dit dinsdag, maar berekeningen van GFS laten het hogedrukgebied op zijn huidige plek hangen. In dat geval veroorzaakt een noordenwind dikwijls lagere temperaturen en zijn wolken en buien meer aanwezig.