Onweerswolken richting 15 kilometer hoogte
Onweerswolken richting 15 kilometer hoogte
Nu

Tweede hittegolf van zomer ‘25 in de maak

Na de zinderende 39 graden die door het KNMI meetstation werd opgetekend bij Maastricht voorbije woensdagmiddag, was het bijna 40 graden koeler op diverse plaatsen in het land afgelopen vrijdagochtend 4 juli.

Zo’n immens temperatuurverschil binnen pakweg 36 uur is zelden of nooit vertoond in dit kleine land en doet eerder denken aan een ‘vet’ Amerikaans temperatuurcontrast.

In feite geeft deze bizarre thermische ‘move’ niets anders aan dan het verschil benadrukken tussen opeenvolgende luchtsoorten die Nederland aandeden.

Binnen 36 uur van 40 graden naar nachtvorst

In de van origine continentaal tropische lucht werd het woensdagmiddag dus 37 tot 39 graden (en in de binnensteden regelmatig 40+) Als dan even later droge en koele maritiem polaire lucht binnenstroomt die onder heldere nachtelijke omstandigheden met weinig wind ook nog eens flink kan afkoelen boven een overwegend droog landoppervlak, is zelfs wat nachtvorst mogelijk. In het veelal koude duingebied van Noord-Holland daalde de temperatuur heel lokaal zelfs tot aan het nulpunt. Dus vlak na een bijna Nederlands temperatuurrecord kan het nipt vriezen en is het prompt 40 graden kouder.

Zeer forse temperatuurstijging vanaf 10 juli

Binnenkort gaat de temperatuur weer zeer fors in de lift en de kans op een tweede hittegolf deze zomer is op dit moment al best groot te noemen, gezien de riante prognosekaarten die geëtaleerd worden tot pakweg 17 juli.

In feite gaan we op herhaling wat betreft de opbouw van de atmosfeer, casu quo de formatie van een deftig hogedrukgebied, inclusief de warme oprispingen als gevolg van de impact - en de naar verwachting voorspoedige loop van deze anticycloon in spe.

Wat simpeler gezegd: een hogedrukgebied dat zich ontwikkelt richting Ierland en Engeland, trekt aansluitend richting de Noordzee en verplaatst zich vervolgens naar zuidelijk Scandinavië. Het resultaat is dat er een warme oostenwind gaat waaien richting ons land die steeds zwoelere lucht meeneemt.

Foto gemaakt door WXCharts.com - Binnenkort alweer een donker gekleurde hete temperatuurkaart
Foto gemaakt door WXCharts.comBinnenkort alweer een donker gekleurde hete temperatuurkaart

Wederom kans op 32-35 graden en hoger…

Uiteindelijk resulteert dit in opnieuw een reeks met warme tot zeer warme dagen in de Benelux.

Maximale temperaturen tussen de 30 en 35 graden behoren tot de mogelijkheden en het zal me niet verbazen als er weer een keer een 37 of 38 graden wordt opgetekend. Het weerbeeld zal dikwijls overtuigend zonnig (en uiteraard droog) verlopen.

En ja, na de hitte wordt het uiteraard weer wat koeler, maar of dat al resoluut voor 16 of 17 juli gebeurt, of pas de dagen daarna, is nu nog even de vraag.

Er zijn eigenlijk twee opties denkbaar wat het vervolg betreft.

Of het hoog trekt zich terug richting Schotland. Dat betekent dat het mooie zomerweer aanhoudt. Wel wordt dan met een meer noordelijke wind veel minder warme lucht aangevoerd, vooral in het noordwesten van het land. Dan moeten we denken aan een middag met 22 graden nabij Leeuwarden tot nog 27 bij Weert of Roermond.

Overzicht van Westdorpe in het Zeeuwse van Vlaanderen
Overzicht van Westdorpe in het Zeeuwse van Vlaanderen

Eventueel felle buien met gedonder en veel water

Er is ook een mogelijkheid dat aan het einde van de warmtegolf buien op komen zetten via Frankrijk en België. Dat kunnen stevige exemplaren zijn en zelfs een waar tempeest is dan niet helemaal uit te sluiten. Een geval Winterswijk zeg maar en dan op meer locaties.

Na zo’n interventie met rumoerig klank - en lichtspel en regionaal erg veel water, installeert zich dan niet zelden een ‘gewone’ zuidwestenwind met normaal doorstroomd Hollands zomerweer.

Eerst zeer wisselvallig met actieve ‘kustbuien’

Maar eerst nog op naar een zeer wisselvallige - en nogal koele periode van zaterdag tot en met dinsdagochtend. Regionaal zou tot zo’n 50 millimeter water kunnen vallen in dit tijdpad en zeker in de gebieden grenzend aan grote wateroppervlakten zoals de IJsselmeerstreek.

Het al flink opgewarmde water van de Noordzee en het IJsselmeer is een flinke trigger voor de nadrukkelijke ontwikkeling van forse buien. In feite is het al een nazomerse situatie.