Na Pasen kan het weer alle kanten op
De regen zorgde voor een explosie van groen nadat veel planten en bomen tijdlang hadden genoten van de zon en hoge dagtemperaturen. Een nattere bodem komt ten goede voor de groei van nieuwe bladeren die naar water en voedingsstoffen verlangen. Vol verbazing reed ik door het bos – waar het binnen een paar dagen tijd van bruin naar groen kleurde. De regen had een minder magisch effect op veel mensen, die toch meer genoten van het zonnige lenteweer. Met Pasen zit opnieuw regen in de weersverwachting, maar blijft het wisselvallige patroon aanhouden?Niet eenduidig
Het weer van volgende week is niet makkelijk te omschrijven. Weermodellen geven verschillende uitkomsten van de regenkansen. Ook over de temperatuur van de tweede weekhelft zijn de modellen niet eensgezind. Het blijkt een lastige situatie in de atmosfeer met relatief koude luchtsoorten die willen doordringen in de omgeving van Noordwest-Europa. Hoe ver en wanneer deze doordringen, bepaalt het globale weertype van volgende week. Maar de modellen zijn het hierover niet met elkaar eens.
Wat de temperatuur betreft is het volgens de meeste modellen vrij zacht. Het Amerikaanse model GFS zit aan de onderkant van het berekende temperatuurbereik. Volgens dat model komt koude lucht dichterbij en dat drukt de temperatuur, met name vanaf donderdag. Volgens het Europese ECMWF bevindt zich in dezelfde periode een warmere luchtsoort in de buurt en kan de temperatuur dan ook oplopen tot richting de 20 graden op vrijdag en zaterdag. De modelgemiddelde maximumtemperatuur ligt volgende week rond de 15 graden, iets lager dan normaal. De minimumtemperatuur is daarentegen wat aan de hoge kant met zo’n 8 graden.
Maandag meeste regen
Waar de modellen wel gelijkgestemd in zijn, is de regenkans voor maandag. Naar verwachting valt er enkele millimeters regen uit buien die overdag boven land ontstaan. Het hele land krijgt te maken met neerslag op Tweede Paasdag en daar zitten ook wat forsere buien tussen. Helemaal grijs zal de dag niet verlopen, want in droge perioden krijgt ook de zon de kans.
Voor de daaropvolgende dagen komt ECMWF met de vorming van kleine buien die regionaal voor wat neerslag kunnen zorgen. Volgens GFS ziet vooral de zuidelijke helft van het land meer regen terug op woensdag en donderdag. Vrijdag is het nagenoeg droog met her en der een lichte bui.
Weekend is nog onzeker
Tijdens het weekend van Koningsdag ligt de situatie ingewikkelder. De positie van drukgebieden is per model zeer wisselend. Waar ECMWF op zaterdag lagedruk berekent bij IJsland, komen GFS en het kleinere ICON met hogedruk tussen het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. De weersverwachting is daarom sterk modelafhankelijk: is het de invloed van het lagedrukgebied of hogedrukgebied dat zijn stempel op het weekendweer gaat drukken?
Groeit het lagedrukgebied, afkomstig van de oostkust van Noord-Amerika, inderdaad uit tot een sterke depressie met een brede invloed, dan is die invloed in Nederland te merken in de vorm van een westenwind en een neerslagfront die zondag oostwaarts over het land trekt. Als de depressie blijft steken ten zuidwesten van IJsland zal zijn invloed niet merkbaar zijn en behouden we een noordelijke, wat drogere windrichting.
En de zon?
De komende tijd is het niet meer zo vanzelfsprekend dat de zon zich veel laat zien. Maar het is ook weer niet zo dat er alleen bewolkte (en regenachtige) dagen aankomen. Hoewel het aandeel zware bewolking groter is dan het aandeel van een deels bewolkte lucht, zijn er ook momenten met zonneschijn. Voor de natuur wel even fijn dat de verdamping wat onderdrukt wordt. En voor ons uiteindelijk ook, want met een uitgedroogde bodem worden de zomermaanden een stuk heter.