Kan je lekker naar buiten met de vrije Hemelvaartsdag?
Het is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Nederlanders aanstaande donderdag vrij. Voor velen is de traditie om voor dag en dauw op te staan om te gaan ‘dauwtrappen’. Blijft het dit jaar bij dauw op het gras, of moet je gaan slalommen om de waterplassen?Naderend warmtefront zorgt voor regen
De dauwtrappers hebben geluk: vroeg in de ochtend is het nog droog en waait het niet al te hard. In de loop van de ochtend verandert het weerbeeld omdat een warmtefront over het land beweegt. Door dit front vormen wolkenvelden met ver weg hoge bewolking, maar dichterbij vormen daarin ook regenwolken. De warme lucht stijgt over de koudere lucht die zich op dat moment aan het oppervlak bevindt. Stijgende luchtbewegingen gaan gepaard met afkoeling van de luchtpakketjes en daardoor treedt condensatie op, ofwel wolkenvorming. Een warmtefront loopt vrij geleidelijk met de hoogte, waardoor uit de dikkere wolken langdurige en omvangrijke regen kan vallen. Daarom wordt donderdag een verregende dag verwacht – beginnend rond 9 uur ’s ochtends.

Een warme luchtsoort beweegt donderdag noordoostwaarts over Nederland, maar daardoor vormen ook regenwolken. Gemaakt met Wetterzentrale.de
Dagoverzicht
- Bewolkt, regenachtig en vlagerige wind
Donderdag is het de hele dag bewolkt. Eerst is dat alleen hoge bewolking, maar ‘s ochtends vroeg zet ook middelhoge bewolking op. Vanaf 9 uur trekt een regengebied vanuit het zuidwesten het land over. Hier wordt het tegen het einde van de middag droog, terwijl het in het noordoosten nog even blijft doorregenen. In de avond is het op de meeste plaatsen droog en zwaarbewolkt. De totale neerslagsom bedraagt ongeveer 2 tot 5 millimeter en de meeste regen valt in de noordelijke helft van het land.
Omdat de nacht helder begint, kan het plaatselijk wat frisser zijn. Met een minimumtemperatuur van 8°C is de nacht zo’n 3 graden koeler dan aan het begin van de week. Onder de middelhoge bewolking koelt het in de ochtend niet verder af en is het op het moment van dauwtrappen 9 tot 12 graden. Het is daarbij in het westen wat warmer dan in het oosten omdat daar het warmtefront dichterbij is.
Door de buienactiviteit blijft de temperatuur overdag gedrukt. De meeste modellen geven een middagtemperatuur van rond de 16°C, maar er zijn ook koelere berekeningen van maximaal 13°C. Dat is dan vooral op de plaats waar de buien zich op dat moment bevinden. Achter het front wordt het langzaam warmer; tot 19°C aan het begin van de avond. Dit heeft te maken met de warmere luchtsoort die vanuit het zuiden over het land geduwd wordt. Donderdagnacht zal daarom weer wat warmer verlopen, met afkoeling tot rond de 14°C.
De ochtend begint met een zwakke wind uit het zuiden. Terwijl het regengebied nadert, neemt de windkracht toe en wordt het vlagerig. Het waait matig (3-4 Bft) in het binnenland tot vrij krachtig (5-6 Bft) in de kustgebieden. Langs de kust kunnen windvlagen tot 65 km/h voorkomen. Achter het front draait de wind naar het zuidwesten, maar de kracht blijft gelijk. Donderdagnacht staat op de meeste plekken een matige zuidwestenwind.
Hemelvaartsweekend
- Warmer en droger, zaterdag kans op onweer
Na het passeren van het warmtefront wordt het enkele dagen weer warmer. Vrijdag stijgt de temperatuur tot boven de 20 graden en kan het lokaal zomers worden. Zaterdag is de warmste dag van de week met maximumtemperaturen van richting de 26 graden. Ook zondag kan het nog warm worden, maar daarna breekt weer een koelere fase aan wanneer een minder warme luchtsoort boven Noordwest-Europa domineert. Vrijdag is het grotendeels droog en is er veel ruimte voor de zon. Zaterdag is het bewolkter en kunnen, vooral in het zuiden, stevige onweersbuien ontstaan. Op zondag valt er een spatje regen, maar is het op droge momenten wisselend bewolkt met ook zon.