In Engeland is het warmer dan hier
Met het verstrijken van de tijd gaan de weermodellen uit van een stuk gematigdere temperaturen medio juli dan eerder. Onder invloed van een noordelijke wind wordt lucht aangevoerd die zich wel in een warme bovenlucht bevindt, maar minder is opgewarmd dan lucht uit het oosten. Dit weekend bevindt de hotspot van warmte in Noordwest-Europa zich boven de Britse Eilanden. Als gevolg kan het daar pakweg 5 graden warmer worden dan in Nederland.Hogedruk te noordelijk
Het hogedrukgebied dat deze week vanuit de Azoren noordoostwaarts beweegt, komt op een vrij noordelijke plek te liggen. Hierdoor kunnen golven met warme lucht vanuit het zuiden of oosten Nederland moeilijk bereiken, en zijn we aangewezen op een relatief koelere lucht uit het noorden. De beweging van het hogedrukgebied zorgt voor een warmere bovenlucht in de omgeving van de Noordzee. Daarom voert de noordenwind dus niet zo’n koele lucht aan als gebruikelijk en kan het nog steeds zomers warm worden.
Tropische waarden teruggedrongen
Keken we een week of twee geleden vooruit richting deze periode, dan vlogen de warme weerkaarten je om de oren en was er sprake van een zeer waarschijnlijke tweede hittegolf. Er waren zelfs enkele extreme scenario’s die een temperatuur van 43 graden opleverden in België.
De hitte van de komende week zat minder stabiel in de weerkaarten dan de zeer warme maandwisseling. In de laatste paar dagen van juni kwamen steeds meer modellen en model ensembles met 30+ temperaturen en dat bleef steevast in de berekeningen staan. Het was toen vrijwel zeker dat we te maken zouden krijgen met een uitzonderlijke toename van de hitte. Deze keer is het anders en werden de ensembleverwachtingen juist steeds verder naar beneden bijgesteld. Dit heeft te maken met een sterke verandering van de verwachte luchtdrukverdeling – in dit geval ongunstig voor de aanvoer van zeer warme lucht.
Engeland 30, Nederland 25
Een groot gedeelte van de sterk opgewarmde lucht bevindt zich komend weekend dus rondom Engeland. De wind in deze omgeving heeft geregeld een zuidelijke of oostelijke component en komt dus over het warmste gedeelte van de Noordzee. De lucht behoudt hierdoor zijn warme karakter. Aan de andere kant heeft de lucht ten noorden van Nederland niet de juiste eigenschappen voor een hittegolf.

In Engeland ligt de temperatuur enkele graden hoger dan de warmste plaatsen in Nederland. Bron: Wetterzentrale
De maximumtemperaturen liggen de komende dagen in Engeland enkele graden hoger dan in Nederland. Vandaag is het verschil niet zo groot, maar vanaf donderdag neemt de temperatuur in Engeland een grotere sprong dan hier. In de omgeving van Oxford ligt de maximumtemperatuur op vrijdag t/m maandag rond de 31 graden, terwijl dat in De Bilt ongeveer 26 graden is. Op de warmste plekken in Nederland wordt het 28 graden. Lokaal kan het wat warmer uitpakken. In België kan de temperatuur verder toenemen omdat het dan langer over het warme landoppervlak heeft gestroomd.
Veel zon
In beide landen is het gedurende de komende periode zonnig en droog. Vanwege het gebrek aan frontsystemen is de lucht minder instabiel dan tijdens de vorige warme episode en blijven onweersbuien waarschijnlijk uit de buurt. Als het lagedrukgebied via Polen dichterbij komt, neemt de kans op regen- of onweer zondag toe.