Het wordt een nat weekend
De regen stelde gisteren nog niet zo veel voor. Er kwamen enkele kleine buitjes langs die wat spetters lieten vallen. Het begin van de wisselvalligere periode is daarmee aangebroken. Op vrijdag zijn er verspreid buien, maar vanaf zaterdag krijgt het hele land met aanhoudende neerslag te maken.Overgang naar westcirculatie
Gedurende de nacht naar vrijdag en in de ochtend vielen lokale buien in vooral de noordelijke helft van het land. Later op de dag trekken deze via het noordoosten weg en blijven velden met stapelwolken over. Dit gaat gepaard met een noordwestenwind die vrij krachtig van aard is; ’s nachts was dat enkel aan de kust, maar overdag waait het overal stevig. Dit heeft te maken met het nabijgelegen lagedrukgebied boven Zweden, waarvan het windveld in het Noordzeegebied krachtig tot uiting komt.
Richting de avond gaat de wind op de meeste plaatsen wat liggen en draait naar het westen. Het hogedrukgebied bij de Azoren strekt zich dan smal en wijd uit tot aan de Benelux en brengt een warmtefront mee, maar dat wordt al snel overgenomen door een koufront wanneer een krachtig lagedrukgebied oostwaarts trekt richting het Verenigd Koninkrijk. Het is dit drukgebied dat vanaf het weekend weersbepalend zal zijn voor Noordwest-Europa.
Neerslagfronten
Vrijdagnacht draait de wind verder naar het zuidwesten. Daardoor kan wat warmere, maar ook vochtigere lucht het land bereiken. Met deze windrichting hebben depressiesystemen op de Noord-Atlantische Oceaan vrij spel en reiken storingen verder oostwaarts. Laat op de avond is het helder, maar ‘s nachts zet vanuit het zuidwesten steeds meer hoge bewolking op door het oprukkende warmtefront. Langzaamaan wordt de bewolking dikker en begint ook de eerste regen te vallen. Het blijft een tijdje regenen en in totaal valt een paar millimeter neerslag. In de avond trekt het regengebied weg richting het noordoosten, maar in de nacht naar zondag volgen nieuwe buien wanneer het koufront over Nederland trekt. Ondanks dat het niet hard zal regenen, verwachten meerdere weermodellen voor beide weekenddagen een neerslagsom van tussen de 5 en 10 millimeter. Het is een groot regengebied dat langzaam noordoostwaarts beweegt.

Een warmtefront en een koufront volgen elkaar snel op, waardoor meerdere lagen bewolking ontstaan en daaruit neerslag valt. Afgebeeld is de situatie voor zaterdag 25 mei. Gemaakt via Wetterzentrale.de
Guur karakter
In het weekend gaat het niet alleen regenen, maar ook blijft de wind erg aanwezig. Die combinatie maakt dat het buiten de deur guur aan kan voelen, zeker na de gewenning aan het zonnige lenteweer van de afgelopen tijd. Zaterdag waait het met windkracht 4 tot 5 en kan in de middag windkracht 6 behaald worden aan de kust. Zaterdagnacht gaat de wind nauwelijks liggen en ook zondag waait het (vrij) krachtig. Pas laat op de avond neemt de wind in kracht af, om de volgende ochtend weer sterk toe te nemen. In het weekend zijn krachtige windstoten van 40 tot 60 km/h niet onwaarschijnlijk.
Wisselvalligheid houdt een paar dagen aan
Ook na het weekend wordt een buiig weertype berekend door de modellen. Maandag is het afwisselend bewolkt met buien en ook zon, een beetje zoals vrijdag. Het wordt daarbij 15 tot 18 graden, maar de gevoelstemperatuur zal lager liggen door de vrij krachtige zuidwestenwind. Dinsdag en woensdag is de bewolking dikker en valt meer regen, wat te maken heeft met een nieuw lagedrukgebied dat de omgeving van Noordwest-Europa bereikt. Er bevindt zich dan een cluster van meerdere lagedrukgebieden tussen Groenland en Scandinavië. In de tweede helft van de week beweegt een uitloper van het hogedrukgebied via Frankrijk naar het noordoosten en deze zal wat rustiger weer brengen. De temperatuur loopt op richting de 20 graden en juni zou wel eens zomers kunnen beginnen. Wel blijft de kans op bewolking en buien aanwezig omdat de windrichting vaak de zuidwesthoek opzoekt.