Foto gemaakt door Ronald Verwijs - Gellicum - Oranjegekleurde zonsopkomst in de Betuwe
Foto gemaakt door Ronald VerwijsGellicumOranjegekleurde zonsopkomst in de Betuwe
Nu

Grote schommelingen kenmerkten het weer van juni

Na een vrij stabiele lenteperiode met veel zon en net geen droogterecords, verliep juni wat afwisselender. Golvende warme lucht uit het zuiden duwde de temperaturen tijdelijk omhoog, maar telkens golfde ook koelere lucht weer terug. Het resulteerde in een zeer warme maand met relatief weinig neerslag en veel zonneschijn.

Het juniweer in cijfers

De maand eindigt met een gemiddelde temperatuur van 18,3°C in De Bilt, dat is 2,1°C boven het langjarig gemiddelde van de periode 1991-2020. Hiermee is juni 2025 de op één na warmste junimaanden ooit gemeten, na 2023 met 19,4°C. Het is één van de hoogste temperatuurafwijkingen van de afgelopen maanden. Bijna elke dag lagen zowel de maximum- als minimumtemperatuur boven het klimaatgemiddelde. Er waren ook uitschieters beide kanten op, zoals de nacht van 10 op 11 juni met een minimumtemperatuur van 5,8°C (normaal 10,6°C) en het datum-warmterecord op 13 juni met 31,8°C (normaal 20,0°C). Deze statistieken gelden voor het meetstation De Bilt en zal voor andere plaatsen ongetwijfeld wat verschillen.

Het kwam in De Bilt tot 22 warme, 13 zomerse en 3 tropische dagen, waarbij respectievelijk de maximumtemperatuur hoger is dan 20, 25 en 30 graden. Gemiddeld genomen ziet De Bilt slechts 1 tropische dag in juni. Zuidelijker in het land worden deze grenzen over het algemeen vaker bereikt. Bijvoorbeeld in Maastricht werden deze maand 14 zomerse en 7 tropische dagen geregistreerd. Een recordaantal tropische dagen was het nog net niet, want in juni 1976 kwam het in Maastricht tot 8 tropische dagen.

Gemiddeld over het land viel er 51 millimeter neerslag, iets droger dan het langjarig gemiddelde van 66 mm. De neerslagsom kende grote verschillen over het land. In het noordwesten trokken grote buien over die veel regen dumpten, terwijl deze de rest van het land vaker oversloegen. Ook in het zuidoosten kwam het plaatselijk tot zware onweersbuien. Hierdoor viel in deze regio’s zon 70 tot 100 mm neerslag, een stuk meer dan in het zuidwesten en midden; daar viel ongeveer 30 tot 60 mm. Het neerslagtekort in De Bilt liep in juni op van 125 mm naar 175 mm. In de westelijke helft is dit tekort groter dan in de oostelijke helft.

De maand kende een paar wat nattere dagen, maar over het algemeen was het erg zonnig. Gemiddeld over het land werden 273 zonuren geregistreerd, een stuk meer dan het langjarig gemiddelde van 214 uur. In het zuiden en westen scheen de zon vaker dan in het noordoosten. Het zonnigst was de periode van 11 t/m 21 juni, waar een zeer warme bovenlucht en de daarbij horende hoge luchtdruk rustig, zonnig en warm weer bracht.

Waar de wind in mei vooral een noordhoek opzocht, veranderde met het begin van de zomerperiode de overheersende windrichting en kwam de wind het vaakst uit het zuidwesten of westen. Hierdoor kon meer bewolking en soms een regengebied het land bereiken. Op 8 dagen kwam het tot onweersbuien. Vaak waren deze lokaal, maar een enkele keer werd een groot gedeelte van Nederland getroffen.