Zomerverwachting 2024: Volgt op een kletsnatte lente een hete zomer?
De meteorologische lente komt langzaam aan zijn einde. We kijken terug op het op één na natste voorjaar sinds het begin van de metingen in 1901. Alleen de lente van 1983 verliep nog natter. Er viel dit jaar maar liefst 254mm gemiddeld over het land, ten opzichte van 157 normaal. En dat kwam op zijn zachtst gezegd ongewenst na een herfst en winter die ook al extreem nat verliepen. Ook de laatste week was de zon vaak afwezig voor een gemiddelde laatste meiweek. Maar gelukkig begint morgen het droogste seizoen van het jaar. Volgt er op een natte lente vaak een warme zomer? En wat zijn de voorspellingen voor de zomer van 2024?Nog meer nattigheid
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: meestal volgt op een natte lente juist ook een gematigde en natte zomer. Dat komt doordat er meer vocht aanwezig is in de bodem, dat makkelijk verdampt en opnieuw wolken en neerslag veroorzaakt. En als er meer vocht in de lucht zit, kan het ook moeilijker warm worden. Maar dat wil niet meteen zeggen dat al het kruit verschoten is. De recordnatte lente van 1983 werd bijvoorbeeld gevolgd door een zomer die erg heet was voor die tijd. Daarnaast is er de afgelopen jaren maar weinig nodig geweest voor een hete zomer. Welke trends voorzien de weermodellen dit jaar?
Gemiddelde zomer
Het belangrijkste model dat seizoensverwachtingen uitbrengt is het Climate Forecasting System. Dat model laat dit jaar slechts weinig afwijking ten opzichte van normaal zien, zowel in temperatuur als in neerslag, wat inhoudt dat het waarschijnlijk een gemiddelde tot iets warmere zomer dan normaal zal worden. In juni wordt er met name hogedruk boven Scandinavië voorzien, wat resulteert in wat grotere kans op droogte en zon. Dat zien we ook terug in de verwachtingen van aanstaande maand: de komende weken staat er een voortzetting van het huidige patroon op het programma, later in juni lijkt er voorzichtig verbetering in te komen. Dan gaat er in de julimaand wat verschuiven. Er lijkt meer lagedruk boven het noorden van Europa te ontstaan, wat ook bij ons resulteert in nattigheid, al is de afwijking gering. De temperaturen lijken hierbij daarentegen wel nog hoger dan normaal te blijven. Dat geldt ook voor augustus, dat een gelijksoortige drukverdeling lijkt te gaan kennen, met temperaturen op ooghoogte die iets hoger zijn dan normaal. Opvallend is echter dat er voor de laatste zomermaand minder neerslag wordt ingetekend. Hierbij moet gezegd worden dat de afwijkingen allemaal niet bijster groot zijn; er zijn ook opties die gaan voor wat lagere temperaturen, al zijn die in de minderheid. Een voordeel bij vochtigere warmte is dat lagere temperaturen sneller een warm gevoel geven, bekend als de typisch Nederlandse benauwde zomerdag, gevolgd door een fikse onweersbui.
El Niño
Ook lijken we de komende tijd nog niet van El Niño af te zijn. Er is geen bewezen invloed van het weerfenomeen op de zomer in Europa, maar wat wel zeker is, is dat het afgelopen natte voorjaar hierdoor mede veroorzaakt werd. Het feit dat een nat voorjaar vaak ook een nattere zomer tot gevolg heeft, impliceert wel een indirecte link. Maar de invloed van een droge junimaand moet ook niet onderschat worden. Mocht de junimaand inderdaad droger uitpakken dan normaal, kan dat zomaar betekenen dat juli en augustus op hun beurt ook beter weer laten zien.
Kanttekeningen
Tot slot moet er bij verwachtingen van een dergelijke termijn altijd een slag onder de arm genomen worden. Weinig afwijkingen in de weerkaarten kan ook juist duiden op een verhoogde onzekerheid door een grote verscheidenheid aan opties. En ook een gemiddelde zomer levert in deze tijden vaak fikse uitschieters naar boven. Zo waren het voorjaar en de zomer van 2021 gemiddeld relatief koud en nat, maar dat was geheel ondanks een hittegolf in de tweede helft van juni. Daarnaast zegt een grote hoeveelheid regen ook niet altijd iets over hoe warm het wordt. Het voorjaar van dit jaar was juist een stuk warmer dan normaal; er is zelfs maar één vorstdag gemeten in De Bilt, en dat is nog nooit eerder voorgekomen.
Al met al lijken we af te stevenen op een gebruikelijke Hollandse zomer, met benauwde dagen en regelmatig een bui, maar ook genoeg ruimte voor de zon. Hoe de zomer daadwerkelijk gaat uitpakken, blijft nog altijd een kwestie van afwachten.