Volgende week 25 graden?
Koningsdag verliep op veel plekken grotendeels droog en relatief zonnig. Op de meeste plaatsen kwam de temperatuur boven de 15 graden uit, in het uiterste oosten werd zelfs de 18 graden gehaald. Dat is weer even een flink stuk warmer dan we van de afgelopen twee weken gewend zijn. En voorlopig lijkt de trend door te zetten: warmer weer en minder neerslag. Het is zelfs niet uitgesloten dat we weer zomerse waarden op de thermometer gaan zien in de eerste dagen van mei. We kijken naar de verwachtingen voor de komende week.Huidige situatie
Momenteel bevindt zich een krachtig hogedrukgebied boven het Oost-Europa, die van Italië tot Polen een warme zuidstroming bezorgt. Wij bevinden ons in een tussengebied aan de westrand hiervan, waardoor de maxima rond de normaal liggen voor de tijd van het jaar. Vandaag (zondag) trekt er een kleine lagedrukkern over de Noordzee, die bij ons met name vanaf de middag buien brengt in het westen van het land, die ook flink wat wind met zich meebrengen. In Zeeland bereikt de temperatuur dan een maximum van maar 12˚C, terwijl in een groot deel van het oosten de 17˚C worden gehaald.
Vanaf maandag
Vanaf maandag schuift het hogedrukgebied langzaam op naar het westen, maar het laag boven de Britse Eilanden biedt enige weerstand. Dat brengt ons opnieuw in een tussengebied, maar met duidelijke zuidoosten- tot zuidwestenwinden. Maandag en dinsdag lijkt het overdag grotendeels droog te blijven en de zon laat zich ook graag zien. Het wordt op maandag 17 graden in het noorden tot 19 graden in Limburg, dinsdag wordt met uitzondering van de kustgebieden de 20 graden gehaald.
Woensdag lijkt de dag met de meeste kansen op zomers weer (maximumteperatuur hoger dan 25˚C). Er bevindt zich weer wat lagere druk ten zuiden van ons, waardoor er soms weer buien kunnen gaan vallen, maar de wind blijft uit het zuiden waaien en krijgt hierdoor zelfs nog een extra impuls. Het lijkt erop dat in het westen van het land de zomerse grens net wel of net niet gehaald wordt, terwijl het in het oosten lokaal zelfs 27 graden zou kunnen worden. Dit is natuurlijk onder voorbehoud, want als de koers van het kleine lagedrukgebied ten zuiden van ons nog verandert, kan de temperatuur anders uitvallen. Vooral op de plekken waar het minder regent zal het makkelijker kunnen opwarmen. De neerslag zal vooral aan het einde van de dag vallen, met een flinke kans op pittige onweersbuien, zoals we dat van Nederlandse warmte gewend zijn.
Onzeker vanaf woensdag
Vanaf woensdag wordt het een stuk onzekerder. Er lijken grofweg twee mogelijkheden.
Het Europese weermodel voorspelt dat het hogedrukgebied boven Oost-Europa licht afzwakt en naar het noorden trekt, waardoor lagedrukgebieden over West-Europa uit kunnen stromen, die ons oostenwinden zouden brengen. Doordat het in het oosten van Europa de laatste tijd warm was, lijkt dat ook positief voor ons. De wind waait over land en zorgt zo dus voor een droge luchtstroom. De temperaturen zouden dan dagelijks de 20 graden te halen in grote delen van het land.
Het Amerikaanse weermodel vertelt ons dat het hogedrukgebied volledig zou oplossen, waardoor grotere lagedrukgebieden onze contreien kunnen bereiken, wat zou resulteren in een zuidweststroming met daarbij ook meer neerslag. De maxima zouden hierbij eerder rond 18 graden uitkomen, wat nog steeds hoger is dan het langjarig gemiddelde van 16˚C.
Conclusie
Al met al hebben we een week voor de boeg met warm en mooi lenteweer. Op woensdag kan zelfs de 25 graden gehaald worden. Na woensdag wordt het echter onzekerder, maar het blijft zacht voor de tijd van het jaar. In een nieuwe 30-daagse vertellen we u graag hoe de rest van mei eruit zal gaan zien.