Positief weernieuws: het sneeuwtekort in de Alpen neemt af
Een teruglopend sneeuwtekort? Dat is bijna niet te geloven na verontrustende berichten dat klimaatverandering leidt tot te weinig sneeuw in skigebieden. Toch lijkt de situatie dit jaar te verbeteren. Begin maart heeft het Italiaanse CIMA (International Center for Environmental Monitoring) vastgesteld dat het sneeuwtekort slechts -29% was. In februari was dit nog -64%. Door de grote hoeveelheid winterse neerslag in februari en maart heeft het zich kunnen herstellen. Een paar dagen geleden is geconstateerd dat het tekort voor het eerst in twee jaar opgeheven is. Er is zelfs een klein overschot van +1% ten opzichte van de mediaan in de laatste 12 jaar.Verschillen in regio
Het sneeuwtekort in de Alpen verschilt van dat in de Apennijnen. De omstandigheden in de Alpen zijn het meest gunstig geweest voor sneeuwval en daar toont het tekort een sterke afname. Aan de andere kant heeft de Apennijnen nog steeds een groot tekort, zo’n -78% in maart.
Maart was een natte maand in zowel Noord- als Midden-Italië, maar de wintertemperatuur is de meest bepalende factor voor sneeuwaccumulatie. Wintertemperaturen waren vooral hoog in de Apennijnen, waardoor er weinig nieuwe sneeuw is gevallen en eerdere sneeuw vrij vroeg smelt. In Noord-Italië lagen de wintertemperaturen lager en in combinatie met veel neerslag biedt dit mogelijkheid tot een blijvend, dik pak sneeuw.
De verschillen in sneeuwtekort tussen de gebergtes is terug te zien in de afvoer van rivieren. Noordelijke rivieren, zoals de Po en Adige, zien nog maar een relatief klein of zelfs geen tekort. Rivieren vanuit de Apennijnen, bijvoorbeeld de Tiber, hebben een groot sneeuwwater tekort.
Smeltseizoen begint
De piek in sneeuwaccumulatie in Italië vindt plaats in maart. Hierna begint de periode dat sneeuw afsmelt door de oplopende temperaturen. Het smeltwater komt terecht in rivieren en is een belangrijke bron voor onder andere landbouw en gezonde ecosystemen. In hoeverre het teruglopend sneeuwtekort in de Alpen genoeg water levert voor het zomerseizoen, hangt af van de temperatuur van de komende weken. Loopt deze te snel op, dan smelt de sneeuw te vroeg om rivieren in de zomer van water te voorzien. Het is nu een kritische periode, hopelijk kan het sneeuwdek nog even blijven liggen.