Orkaan Kirk steekt volgende week de oceaan over naar Europa
Momenteel bevindt orkaan Kirk zich op de Atlantische Oceaan. Een week geleden begon het systeem zich te ontwikkelen en enkele dagen later versterkte het tot een tropische storm. Woensdag werden windsnelheden van orkaankracht gemeten en binnen één dag groeide Kirk uit tot een categorie-3 orkaan. Volgende week komt het systeem in de buurt van West-Europa en zal daar een stevige invloed uitoefenen op het weer.Snelle intensivering
Omdat Kirk zich in zeer gunstige atmosferische omstandigheden bevond, kon het zeer snel uitgroeien tot een sterke orkaan. Ook de komende dagen is de situatie gunstig voor de orkaan en zal Kirk blijven toenemen in kracht. Vrijdagochtend bereikte het systeem windsnelheden van boven de 210 km/h en werd het een orkaan van de vierde categorie. Dit is de op een-na-hoogste categorie, wat betekent dat het een groot spoor van ravage achter zou laten op land. Gelukkig komt de orkaan in zijn huidige pad geen land tegen.
Route buigt af
Er wordt verwacht dat Kirk zich vandaag en morgen verder versterkt en voor langere tijd categorie-4 windsnelheden haalt, voordat het uiteindelijk zijn piek bereikt en geleidelijk aan kracht verliest. Naar verwachting zal Kirk op zaterdag een langzame bocht maken naar het noorden en later het noordoosten. Vanaf zondag zet Kirk koers richting het Europese continent, waar het in die tijd verzwakt naar een post-tropische storm.
Uiteindelijk komt Kirk als lagedrukgebied in de westelijke stroming boven de Atlantische Oceaan terecht en beweegt hierdoor naar Europa. Omdat de orkaan zeer krachtig was, houdt het als lagedrukgebied ook een sterk windveld. Het kan zorgen voor een sterke depressie boven de Noordzee met windstoten tot wel 100 km/h in de kustgebieden.
Het waarschijnlijke pad dat (ex-)orkaan Kirk gaat volgen en de maximale windsnelheden (kt) volgens het GEFS Ensemble. Bron: Weathernerds
Er kan nog veel veranderen
Volgens het Amerikaanse weermodel (GFS) is het beeld op de weerkaarten is vanaf donderdag geen pretje voor West-Europa. In de nacht naar donderdag komen de overblijfselen van de orkaan langs het noordwesten van Spanje en deze trekken daarna naar het Noordzeegebied. Donderdag beweegt het systeem over Frankrijk en het VK, waarna het Nederland vrijdagochtend lijkt te bereiken. Het zou dan aan de kust tot een storm met zware windstoten van windkracht 9 kunnen komen. Het Europese weermodel (ECMWF) berekent eenzelfde verloop van de restanten van Kirk, maar schetst de stormachtige situatie voor Europa een dag eerder dan het GFS. In dat geval zouden wij vanaf donderdagochtend al met de storm te maken krijgen.
Het duurt nog een kleine week voordat de ex-orkaan bij Europa aankomt. Tot die tijd kan er nog veel veranderen in de atmosfeer, wat het pad van Kirk kan beïnvloeden. Het exacte moment van aankomst en de positie van het lagedrukgebied kan dus niet met zekerheid bepaald worden. Wel is het waarschijnlijk dat er íets zal gaan gebeuren in de periode van volgende week donderdag t/m zaterdag. We blijven de ontwikkelingen van het systeem volgen en geven volgende week een update met de nieuwste informatie. Houd hiervoor onze website en sociale media pagina’s in de gaten.