Onweerupdate: buien bewegen vanuit het midden noordwaarts
Vanmiddag liep op veel plekken de temperatuur hoog op, een uitschieter tijdens een periode van relatief koel en regenachtig weer. De warme lucht beweegt zich omhoog en maakt plaats voor de koudere lucht van het naderend koufront. Deze stijgende bewegingen zorgen voor instabiliteit in de lucht en daardoor vormen er grote onweersbuien. Het KNMI heeft voor het gehele land code oranje afgegeven vanwege zeer harde windstoten en hagel. Wat zien we tot nu toe?Het begint in Frankrijk
Halverwege de middag ontstonden de eerste buien boven het noordwesten van Frankrijk. Hier werden windstoten gemeten van meer dan 70 km/h. De buien bewogen zich richting het noorden, om een paar uur later België te bereiken.
Ook in België heeft code oranje afgegeven door het onweer. Er werd opgeschaald van code geel naar code oranje omdat zeer zware windstoten van meer dan 90 km/h op zouden kunnen voorkomen. Over Brussel trok rond half 5 flink onweer met zware regen en wind. Straten liepen onder water en windstoten (tot 102 km/h) veroorzaakten omgevallen bomen op de snelweg tussen Brussel en Doornik.
Zuidoostelijk geweld
De grootste kans voor flinke onweersbuien leek voor het zuidoosten van het land te zijn. Een tweede cluster trekt daarnaast over het westen.
Even na 17:00 uur kwam het onweer aan in Brabant. Het rommelde non-stop en er zijn meldingen gemaakt van wateroverlast. De grote buiencomplexen leveren bijzondere wolkenstructuren op, zoals een rolwolk en shelf cloud.
Een uur later was het voor Zeeland raak en kwam daar een pittige bui voorbij. Deze buienlijn bewoog vanaf het zuidwesten richting de Randstad. Er worden hierbij hoge windstoten gemeten van meer dan 70 km/h. Op Schiphol zijn daarom enkele vluchten geschrapt en op de hogesnelheidslijn is het treinverkeer stilgelegd.
Richting het midden van Nederland
Rond 7 uur 's avonds begon het op steeds meer plaatsen te onweren. Onder andere in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland is er veel bliksemactiviteit te zien. Een losse supercell was actief boven Gelderland en deze trekt verder noordoostwaarts. Zo'n supercell veroorzaakt het zwaarste onweer en windstoten, in Nijmegen is een windstoot gemeten van 97 km/h.
Om 8 uur vanavond bevond de meeste activiteit zich boven het midden van het land. De losse onweersbui beweegt over Zwolle en gaat daarna richting Drenthe. Het grootste buiencomplex gaat met grote snelheden over de middelste provincies. Onder andere in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht valt er veel neerslag en kunnen zware windstoten voorkomen.
Verder verloop
Vanaf 21:00 uur treden de buien aan in de noordelijke provincies. Naar verwachting zal het in Friesland, Groningen en Drenthe nog blijven spoken tot middernacht. De grootschalige buienlijn is op dit moment het meest actief boven Flevoland, Gelderland en Overijssel.
Op sommige plaatsen zorgt de hevige regenval voor ondergelopen straten, maar er lijkt relatief weinig overlast te zijn door de onweersbuien. Houd wel rekening met zware weersomstandigheden ten tijde dat een bui overtrekt. Het kan veel regen, hagel, bliksem en zware windstoten met zich meebrengen.