Foto gemaakt door Chris Meewis - Zandvoort - Genieten van de natuur tijdens zomerse dagen
Foto gemaakt door Chris MeewisZandvoortGenieten van de natuur tijdens zomerse dagen
Nu

Nogmaals overgang naar zomerweer

We bevinden ons deze week in een overgangsperiode tussen storingen en stabieler weer. Dat heeft te maken met een scheiding tussen warme lucht in het oosten en koele lucht ten westen van het land. De straalstroom neemt een positie boven Nederland aan en kan fronten aanvoeren. Tegen het einde van het weekend verandert dit beeld en komen we in een stabiel weerbeeld terecht.

Overgangsfase tijdens het weekend

Een wegtrekkend hogedrukgebied bracht donderdag grijs, maar relatief zacht weer. Een regengebied naderde Nederland en dat brengt vrijdagochtend nog wat regen. In de loop van de dag trekken de regenwolken vanuit het westen weg en kan het opklaren. De temperatuur is aangenaam met tussen de 20 en 24 graden. Boven het land hangt warme, vochtige lucht, maar het temperatuurverschil met het westen is groot. Er kunnen buienfronten ontstaan die zaterdag overdag regen veroorzaken. Er zijn ook zonnige perioden en er staat een zwakke wind. Het wordt op veel plekken ruim 20 graden.

Vanaf zondag domineert een hogedrukgebied ons weer, wat rustig en zonnig weer brengt. De wind is zwak en de zon krijgt veel ruimte, waardoor het warm aan kan voelen. Het wordt 20 graden aan de kust tot 25 graden in het binnenland. Zondag is de eerste dag in een reeks met stabiel zomerweer.

Weerbeeld draait om

Begin volgende week stijgen de temperaturen verder en wordt het vooral op dinsdag en woensdag regionaal erg warm. Het wordt tussen de 25 en 30 graden, waarbij voornamelijk in het zuiden, midden en oosten van het land de temperaturen ver oplopen.

Het rustige weer van volgende week wordt gestuurd door een tweede hogedrukgebied dat over Scandinavië naar het noorden trekt. Halverwege de week vormt zich een nieuw lagedrukgebied nabij Frankrijk en deze trekt woensdag en donderdag over Nederland. Dit gaat samen met regen- en onweersbuien, vooral in het zuiden van het land. Buiten de buien om is weinig bewolking en schijnt een fel zonnetje, dus kan het nog steeds vrij warm worden.

Vanaf vrijdag zijn de verwachte weersituaties onzekerder. Mogelijk worden er nieuwe hogedrukgebieden gevormd die het weer bij ons beïnvloeden. Het stabiele weer houdt dan aan, maar de temperaturen lijken wat lager uit te komen dan aan het begin van de week.

Tweede zomerhelft breekt trend

De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden bleef vaak lager dan normaal. De tweede zomerhelft lijkt dit patroon te doorbreken. Bron: Wetterzentrale

De trend van de eerste helft van de zomer werk gekenmerkt door koele lucht en lagedrukgebieden die buien bleven aanvoeren. De gemiddelde maandtemperatuur van juni bleef daardoor net onder het gemiddelde hangen. De julimaand begon ook koeler dan normaal. De warme dagen van vorige week hebben het gemiddelde wat omhoog gebracht en deze zal waarschijnlijk rond de normale waarde van juli uitkomen. Hogedrukgebieden volgen een meer noordelijke koers, waardoor warme lucht uit het zuiden verder over Europa reikt. De gemiddelde zomertemperatuur is momenteel 0,4 graden lager dan normaal. Voor een warme zomer moet augustus uitzonderlijk warm verlopen, maar dat zal de tijd uitwijzen.