Komt er nog sneeuw?
Dinsdagmorgen ontwaakten delen van Noord-Nederland in een witgekleurd landschap. In de vroege ochtend waren er sneeuwkansen in het noorden. Daar was de temperatuur een stuk lager dan in het midden en zuiden, waar alleen regen viel. Het werd lokaal in Drenthe en Groningen even wit, maar de sneeuw smolt snel weer weg door een te warme ondergrond. Voor sneeuw- en winterliefhebbers de prangende vraag; wordt de komende dagen meer sneeuw verwacht?Kou breekt los van de Noordpool
De buien die deze week over Nederland trekken, worden meegevoerd door een noordelijke stroming. Het lagedrukgebied waarin dinsdag twee luchtsoorten botsten, trekt nu richting de Baltische Staten en vervolgens naar Finland. Deze noordoostelijke beweging zorgt in Nederland voor een wind uit het noorden dat woensdag geleidelijk naar het westen draait.
De noordelijke stroming heeft ijskoude lucht van de Noordpool naar zuidelijkere breedtegraden gebracht. Een uitbraak van koude lucht forceert een zuidelijkere gelegen straalstroom en draagt bij aan het vormen van sterke lagedrukgebieden. Grote temperatuurverschillen in de bovenlucht bieden veel energie voor deze drukgebieden, waardoor flinke depressies en regengebieden kunnen ontstaan. De bovenlucht afkomstig van de Noordpool is zo koud (tot wel -38 graden op een hoogte van 5 km), dat de bijbehorende neerslag vrijwel zeker uit sneeuw bestaat. Het contrast tussen een zeer lage bovenluchttemperatuur en de relatief warme lucht vlak boven het Noordzeeoppervlak veroorzaakt snelle stijgingen van deze warme lucht, dat vervolgens afkoelt en condenseert. In deze situatie ontstaan vele buien en storingen die naar het zuidoosten trekken en over Nederland regen of sneeuw meebrengen.
Dinsdagochtend verschilde de temperatuur in het noorden en zuiden van Nederland meer dan 10 graden; iets wat niet vaak voorkomt. Bron: Helga van Leur op X
Woensdag nieuwe sneeuwkansen
De Noordpoollucht blijft tot en met vrijdag aanwezig boven West-Europa. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat zich opnieuw sneeuwkansen gaan voordoen. Vannacht kon het tijdens zwaardere winterse buien lokaal even wit worden in de noordelijke provincies en de heuvels van Limburg. In de kustgebieden is woensdagochtend kans op onweer en hagel en landinwaarts kan (natte) sneeuw vallen, waardoor het ook glad kan worden.
De pluim van het GFS model geeft de komende dagen kans op sneeuwval aan. Bron: Wetterzentrale / GFS
In de middag vallen meerdere buien waarbij winterse neerslag zeker mogelijk is. Dat geldt dan vooral voor het midden en zuiden van het land. De temperaturen liggen hierbij tussen de 1 en 7 graden. Tijdens zwaardere buien met sneeuw kan de temperatuur snel dalen, maar in de opklaringen voelt het warmer aan. Na een flinke winterse bui kan de sneeuw plaatselijk kort blijven liggen. Er waait een stevige wind uit het noordwesten en daarvoor geeft het KNMI een code geel uit. In het westelijk kustgebied zijn zware windstoten (tot 80-90 km/h) mogelijk bij buien in de middag en avond. Ook in de avond trekken buien over het land met mogelijk onweer, hagel en (natte) sneeuw.
Donderdag en vrijdag ook winterse buien
In de nacht naar donderdag houden deze omstandigheden aan in vooral de noordelijke helft van Nederland. In de zuidelijke helft trekken de laatste buien weg naar het oosten en is het even droog. Het koelt hier dan ook sterker af dan in het noorden, tot rond het vriespunt. Donderdag overdag zijn er regionaal winterse buien mogelijk die tot in de nacht kunnen aanhouden. Op vrijdag neemt de kans op sneeuw langzaam af. De komende dagen is het weerbeeld dus licht winters en wisselvallig. De temperaturen liggen laag voor deze tijd van het jaar, maar vanaf zaterdag keren deze terug naar de normale waarden wanneer een nieuw lagedrukgebied de koude lucht verdringt.