Juli verbreekt maandenlange reeks van recordhoge temperaturen
Het is voor 13 maanden op rij over de hele wereld ongekend warm geweest. De gemiddelde mondiale temperatuur kwam steeds wat hoger uit dan eerder gemeten tijdens die maanden. Juli 2024 was wereldwijd de op één na warmste juli sinds de metingen en daarmee is de opeenvolging onderbroken.De wereldwijde gemiddelde temperatuur lag afgelopen juli 0,04°C lager dan een jaar eerder. De temperatuur kwam uit op 16,91°C en dat is 0,68°C boven het 1991-2020 gemiddelde voor juli. In Nederland kwam de gemiddelde temperatuur uit op 18,1°C, net 0,1 graad lager dan het langjarig gemiddelde van 18,2°C. Europese temperaturen lagen voornamelijk bovengemiddeld in Zuid- en Oost-Europa en nabij of onder het gemiddelde in Noordwest-Europa.
De gemiddelde maandtemperatuur ligt 1,48°C boven het pre-industriële gemiddelde van 1850-1900, waardoor het de eerste maand in een jaar is dat de drempelwaarde van 1,5°C, zoals vastgesteld in het Parijs Klimaatakkoord, niet wordt overschreden.
Geen nieuw record, maar opwarming gaat door
Hoewel juli dit jaar gemiddeld iets minder warm was dan in 2023, werden deze maand toch de twee warmste dagen ooit gemeten. Op 22 en 23 juli bereikte de mondiale gemiddelde temperatuur 17,16°C en 17,15°C. Het is niet met zekerheid te zeggen welke van de twee dagen het warmst was, omdat het verschil binnen de foutmarge van de ERA5 metingen valt.
Ook het zeewater was warm, maar bleef 0,1°C koeler dan in juli 2023. Hiermee komt een einde aan een periode van 15 maanden waarin het zeewater warmer was dan ooit gemeten.
De reeks van recordwarme maanden is beëindigd, maar het verschil is minimaal en het scheelde niet veel of het was de veertiende warmste maand. De situatie is niet veranderd en de opwarming van het klimaat blijft doorgaan zolang broeikasgassen worden uitgestoten. Het is mogelijk dat augustus weer warmer eindigt dan vorig jaar, maar dat hangt af van het verdere verloop van de laatste zomermaand.