Iets koelere eerste nazomerweek
Dit weekend begint de klimatologische herfst, maar het weer blijft in deze periode vaak mooi. De eerste nazomerweek gaat warm van start, waarna koelere lucht Nederland weer lijkt te bereiken.Een lagedrukgebied bij Frankrijk brengt vanaf zaterdag warme, vochtige lucht naar West-Europa. De onstabiliteit en convectie in de lucht neemt hierdoor toe. Dit levert regelmatig onweerkansen op, met name op zondag en maandag.
Weekendweer
De laatste dagen van augustus verliepen vaak zonnig en warm. Vlak voor september doet de warmte een stapje terug, om op zondag weer even terug te keren.
Vrijdagochtend begint op veel plekken mistig. Het blijft vrijwel de hele dag bewolkt en daardoor wat koeler, maximaal ongeveer 22 graden. In het zuidoosten is de bewolking dikker en de temperatuur een paar graden lager. Op zaterdag zijn de temperaturen vergelijkbaar aan de dag ervoor. In het zuiden kan het tegen de 25 tot 28 graden worden door de aanwezigheid van warmere lucht. In de nacht van vrijdag op zaterdag kunnen er enkele buien over het land trekken. In de middag klaart het vanuit het zuiden op.
Op zondag en maandag is de atmosfeer onstabiel en kunnen onweersbuien ontstaan. Op deze afbeelding is de CAPE (de hoeveelheid beschikbare energie voor convectie) weergegeven voor 1 september in de namiddag volgens het ECMWF weermodel. Bron: meteologix
Zondag stroomt warmere lucht van het oosten naar het westen van Europa. Het wordt een zonnige dag, maar gedurende de dag stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Vooral in het zuiden en midden wordt het zomers en kan de temperatuur de 30 graden aantikken. Verder naar het noorden is het iets minder warm, maar nog wel zomers.
Minder warme lucht
Op maandag houdt de warme, oostelijke stroming zijn greep op Nederland en wordt het opnieuw warm in grote delen van het land. Regionaal kan het tot 29 graden worden. De warmte kan richting de avond worden verdreven door grote onweersbuien verspreid over het land.
Na maandag draait de wind naar het noorden, waardoor koelere lucht onze kant op beweegt. De rest van de week blijft de wind variabel uit een westelijke of noordelijke richting. De warme bovenlucht blijft verder van Nederland vandaan, maar ligt nog wel in de buurt. De temperaturen zakken wat en liggen rond de 20 graden.
Na een uitschieter op zondag 1 september neemt de temperatuur geleidelijk af. Bron: Wetterzentrale ensemble ECMWF
Toename in bewolking
Volgende week laat de zon zich minder vaak zien. Er hangt veel lage en middelhoge bewolking, wat de zon tegenhoudt en de temperatuur drukt. Uit deze wolken kan een lichte bui vallen. Halverwege de week komt vanuit de Britse Eilanden een lagedrukgebied dichterbij. De neerslagkans neemt toe, maar er is ook geregeld ruimte voor de zon.
De komende week strijden hogedruk en lagedruk om de invloed op het West-Europese weer. De zomerwarmte neemt na het weekend af en de nazomer begint wat koeler, maar relatief zacht.