Nu

Hoe is het weer van invloed op je energieverbruik en -kosten?

Als de herfst zijn intrede doet, daalt de temperatuur en gaan de verwarmingen langzamerhand weer aan. Dit zorgt natuurlijk voor meer energieverbruik. Maar hoe zit het in de andere seizoenen: welke weersomstandigheden hebben nog meer invloed op je energierekening? In dit artikel vertellen we er meer over. 

Herfstig weer: verwarmingen aan

De herfst kenmerkt zich door kouder weer. De zon laat zich minder lang zien en stormen met regen, veel wind en vallende blaadjes zijn niet ongewoon in het weerbeeld. Het is het seizoen waarin de verwarming na de zomer weer voor het eerst aan gaat. Ook staat verlichting eerder en langer aan, omdat het in de ochtend en avond langer donker is. 

Dit zorgt voor meer energieverbruik. In je energiecontract is dit al doorberekend: je betaalt in de zomer iets meer dan je verbruikt, zodat je voor de energiekosten die je maakt in de herfst en winter al gedurende het jaar betaalt.

Winter: piek in energieverbruik

In de wintermaanden wordt het pas echt koud. De stookkosten stijgen hierdoor naar het 

jaarlijkse hoogtepunt, wat bij veel huishoudens te zien is in het gasverbruik. Ook is het in de winter het langst donker, waardoor verlichting het langst nodig is. Je kunt hier je energieverbruik berekenen.

Lente en zomer: minder stroom en gas nodig

In de warmere seizoenen van het jaar verbruiken huishoudens over het algemeen de minste stroom. Wel gaat bij hoge temperaturen in de zomer steeds vaker airconditioning aan ter verkoeling, wat ook veel stroom verbruikt. Daartegenover staat dat huishoudens met zonnepanelen in de zomermaanden de meeste stroom opwekken. 

Opwekken van zonne-energie

Steeds meer Nederlandse woningen zijn voorzien van zonnepanelen: inmiddels heeft ongeveer één op de drie huizen ze op het dak liggen. De maanden waarin de zon de meeste energie oplevert, zijn in het voorjaar en de zomer. 

Met de salderingsregeling, die mogelijk vanaf 2025 wordt afgebouwd, kunnen huishoudens hun verbruikte energie in de winter afstrepen tegenover de opgewekte energie in de zomer. Hierdoor betaal je op jaarbasis minder energiekosten. 

Dynamisch energiecontract

Een andere manier waarmee je je energiekosten kunt beperken, is via een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract betaal je een variërend energietarief, afhankelijk van de energieopwekking. Je betaalt bijvoorbeeld overdag minder als het hard waait en de zon flink schijnt (vanwege wind- en zonne-energie) dan wanneer de zon al onder is. 

Ook spelen de piekuren in energieverbruik mee: wanneer iedereen thuis is en tegelijk kookt, verwarmingen aanzet en verlichting aan heeft staan, gaat het tarief waarschijnlijk omhoog. Verschillende energiecontracten vergelijken kan helpen om erachter te komen of een dynamisch contract bij jouw huishouden en energieverbruik past. 

Als je een dynamisch contract hebt, betaal je soms minder, maar soms juist meer. Het is daarom verstandig om goed op de tarieven te letten en je energieverbruik zoveel mogelijk te plannen op goedkope momenten. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, wasmachine en droger aanzetten en eventueel je elektrische auto opladen.

Weer of geen weer

Wat de weersomstandigheden zijn, is dus van invloed op je energieverbruik én op je energierekening. Zeker nu steeds meer stroom uit duurzame bronnen zoals wind en zon komt, zijn we voor onze energiekosten afhankelijker van wat het weer ons te bieden heeft.

RedactieWeer.nl