Het weer van de maandwisseling: eerste landelijke zomerdag en veel onweer
Deze week kwam eindelijk de veel gewenste warmte om de hoek kijken. Na een vrij natte en sombere aprilmaand (hier gaan we binnenkort dieper op in), schoten de temperaturen eind april omhoog. Een geweldige start voor wie er op uit wilde gaan in de meivakantie. We doen een terugblik op het weer.Maxima en minima
Na het warme weekend van 13 april doken de temperaturen omlaag. Een kleine twee weken bleef het steken op 10-12 graden en ’s nachts heeft het lokaal gevroren, na een lange vorstvrije periode was dit even wennen. Vanaf 26 april begon de temperatuur weer wat te stijgen. Na een onstuimige zondag was op maandag 29 april de aankomende warmte al goed te voelen. Er stond nog wat wind, maar de zonnestralen namen in sterkte toe.
Op 30 april kwam de temperatuur weer boven de 20°C uit. De maximum temperatuur in De Bilt haalde die dag net geen 22°C. Op 1 en 2 mei steeg de temperatuur nog wat meer en werden maxima van respectievelijk 24,4°C en 26,0°C gehaald. Dat betekent dat 2 mei de eerste landelijke zomerse dag van dit jaar is. Daarvoor moet er in De Bilt minimaal 25°C gemeten worden. De eerste landelijke zomerse dag valt dit jaar vroeg, want gemiddeld genomen (1991-2020) wordt deze voor het eerst gemeten op 14 mei. Vorig jaar hadden we juist een late eerste officiële zomerse dag, dat pas op 9 juni viel.
De warmte bleef nog lang hangen in de avonden (heerlijk om na de afwas nog even buiten te zitten!) en dat heeft invloed gehad op de nachttemperaturen. De minimum temperatuur bleef steken tot iets boven de 10 graden. Vergeleken met voorafgaande minima van rond de 5 graden, waren de nachten zacht en kon het winterdekbed weer de kast in. Vanwege de zachte nachten kon de temperatuur in de ochtend al vroeg stijgen.
Stijgende maxima, minima en zonuren bij de overgang van april naar mei.
Warmte gaat gepaard met onweersbuien
Een vrij typerend beeld: een warme, zonovergoten dag dat eindigt met een aantal onweersbuien. Ook deze week kregen we daarmee te maken.
Dinsdagavond en -nacht trokken er zware buien over het midden en (noord-)westen van het land. Wie er niet middenin zat, kon vanaf grote afstand prachtige weerlichten zien. De buien zorgden in de regio rond Utrecht voor veel neerslag. Daarna trokken ze via Noord-Holland richting de Noordzee. Ook in Zuid-Holland heeft het in de vroege ochtend van 1 mei flink geonweerd.
Woensdagavond was het weer raak; dit keer kregen Limburg en Brabant te maken met onweersbuien. Voor donderdag waren de meeste onweersbuien voorspeld voor een groot deel van Nederland. In de middag begonnen er buien te ontstaan bij Eindhoven en later ook Utrecht. In de avond en nacht trokken onweersbuien westwaarts over het midden en zuiden van het land. Doordat ze zich zo traag verplaatsten, viel er in korte tijd een grote hoeveelheid neerslag in noord Limburg. Lokaal is er meer dan 70 mm regen gevallen nabij Lottum, bijna twee keer zo veel als normaal in de hele maand mei. In Ede zijn er grote hagelstenen gevallen en op veel plekken rommelde het non-stop.
Bliksem ontladingen op 1 mei om 03:00u (boven) en 2 mei om 21:30u (onder). Gemaakt met Meteologix.com
Zomerse warmte voorbij
De buien verdrijven de warmte en vanaf vandaag zitten we in koelere lucht. De warme oostenwind verschuift naar een vochtigere zuidwesten richting. De temperatuur zal de komende dagen bijna 10 graden lager liggen dan eerder deze week, houd rekening met maxima rond de 16°C. De verandering van de windrichting veroorzaakt meer bewolking en kans op neerslag. Een kleine dip in het mooie weer, maar na een paar dagen lijkt het weer bij te trekken en zien we de zon terug.
Van de onweersbuien zijn mooie platen geschoten. Hier een paar foto's: