Gaan we nog sneeuw krijgen deze lente?
Ik weet het nog goed, twee jaar geleden was het wel een heel bijzondere 1 april. Er werden sneeuwbuien voorspeld voor heel Nederland. Dat moest een grap zijn, toch? Mensen om mij heen hadden er moeite mee om het te geloven. Ik bekeek mijn weer-apps en kwam tot de conclusie dat de meeste weermodellen inderdaad sneeuw voorspelden. En inderdaad, op 31 maart begon het in de namiddag te sneeuwen en dat bleef tot in de nacht doorgaan. Op 1 april reed mijn trein door een prachtig besneeuwde Veluwe. Een beeld dat ik niet snel zal vergetenSneeuw in april is niet ongewoon
Begin april 2021 heeft het ook gesneeuwd op verschillende plekken door Nederland. Het jaar daarvoor was het in april juist bovengemiddeld warm. Sneeuwmetingen vanaf 1951 tot aan 2000 tonen aan dat het landelijk in april op gemiddeld 2 dagen sneeuwde. Sinds 2000 is dat gemiddeld 1 keer in de 3 jaar, een opmerkelijke afname.
Als de wind in maart of april vanuit het noorden waait, voert deze ijskoude lucht vanuit de Noordpool aan. Hoewel koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht, neemt een noordwestenwind over de Noordzee nog best wat waterdamp op. Deze koude en gure lucht waait dan verder naar West-Europa en als gevolg valt er neerslag in de vorm van sneeuw. Het omgekeerde gebeurt juist als er een hogedrukgebied boven Noordoost-Europa of Centraal-Europa ligt. De wind in Nederland waait dan vanuit het zuidoosten en deze voert warme subtropische lucht aan. Het kan dan in april zomers warm aanvoelen, zoals toen het bijna 28°C werd in De Bilt op 19 april 2018. De overheersende windrichting in april wisselt meestal tussen noordoostelijke en zuidwestelijke richting, waardoor het weer extra kan schommelen tussen warm, koud, zonnig en nat.
De gemeten windrichting van april 2021 (blauw) ten opzichte van de gemiddelde windrichting in april voor de periode 2006-2020 (oranje). In april 2021 overheerste een koude noordoostenwind. Bron: www.meteo.be
Sneeuwdagen
Het aantal sneeuwrijke dagen in april neemt dus af. Dit is terug te zien in de statistiek. Het KNMI benoemt een sneeuwdekdag als er om 07:00 uur een (gebroken) sneeuwdek ligt met een laag sneeuw van minstens 1 cm. Als er wel sneeuw valt maar het niet blijft liggen, is het een sneeuwdag. Van 1950 tot 2000 waren er in april 20 sneeuwdekdagen en 110 sneeuwdagen. Vanaf 2000 tot 2021 zijn er 9 sneeuwdagen geweest in april en helemaal geen sneeuwdekdagen. De zomerse dagen, wanneer het 25°C of hoger is, zijn daarentegen toegenomen. In de tweede helft van de vorige eeuw waren dit er 9, terwijl er deze eeuw (tot aan 2021) al 15 zomerse dagen zijn geteld.
Dit jaar een grijze winter en groene lente
De winter van 2023-2024 was vooral zacht en nat. Toch zijn er ook een paar winterse dagen geweest. Begin december en halverwege januari viel er sneeuw in sommige delen van het land. Daarna liepen de temperaturen op en hadden we een vrij warme februari. Maart verliep zacht en er viel minder neerslag dan normaal. De maandverwachting voor april brengt wisselvallig weer en overdag kan de temperatuur lokaal oplopen tot boven de 15 graden. De verwachte zuidwestenwind maakt winterse buien zeer onwaarschijnlijk. De temperaturen voor april vertonen een stijgende lijn, waardoor de kans bestaat dat het eind april zelfs warmer dan gebruikelijk wordt. Wie graag sneeuwballen wil gooien, zal moeten wachten tot de volgende winter. Of reis af naar de Alpen, daar hebben ze nu te maken met grote sneeuwbuien.
Weerpluim voor de komende 15 dagen volgens het ECMWF weermodel. Bron: KNMI