Foto’s tonen smeltende gletsjer in 15 jaar tijd
Een getrouwd stel uit Bristol, Engeland, kwam vorige week zondag tot een verassing te staan in de Zwitserse Alpen. De Rhônegletsjer, waar zij 15 jaar geleden een foto van maakten, bleek enorm te zijn verkleind toen ze dit jaar terugkeerden. Ze deelden een ‘before’ en ‘after’ op X en kregen daar gemengde reacties op.Onmiskenbare smelt
De foto’s werden gemaakt op hetzelfde punt bij de Rhônegletsjer in Zwitserland. Op de eerste foto van augustus 2009 is een grote, witte ijsmassa te zien op de achtergrond. De tweede foto, van augustus 2024, ziet er heel anders uit. De ijsmassa is gekrompen, waardoor de onderliggende grijze bergtoppen zichtbaar zijn geworden. Ook is de kleine plas, niet zichtbaar op de foto van 15 jaar geleden, uitgegroeid tot een groenblauw meer.
Sinds het jaar 2000 heeft Zwitserland één-derde deel van het totale hoeveelheid ijs in het land verloren. Daarbij is 10% verdwenen in de laatste twee jaar. De Rhônegletsjer komt er beter vanaf dan andere Zwitserse gletsjers, maar is toch ongeveer een kwart kleiner geworden in de 15 jaar sinds de eerste foto.
Het ijsvolume van de Zwitserse gletsers is sinds 2001 afgenomen van 75,1 naar 47,6 vierkante kilometer, een verlies van ongeveer 37% in 22 jaar. Bron: Swiss Academy of Sciences (SCNAT)
Verdeelde meningen op sociale media
De foto’s leveren een hard en pijnlijk bewijs van de snelheid van smeltende gletsjers door de mondiale opwarming. David en Helen Porter reisden met twee dochters terug naar het gebied, maar schrokken van het beeld dat ze aantroffen.
Het stel deelde het bericht op X, waar het viraal ging en veel respons opleverde. Niet iedere gebruiker deelde het gevoel van angst en afschuw die het stel kreeg door de terugkeer in het gebied. Het bericht trok ook een stroom reacties aan van klimaatontkenners, welke vaak beledigend waren en een verkeerd beeld van de klimaatwetenschap gaven.
Gletsjers hebben een natuurlijke groei en afname op de lange termijn, maar veel gebruikers plaatsen onjuiste reacties onder het bericht. Vaak wordt aangehaald dat gletsjers altijd fluctueren in grootte en dat klimaatverandering door menselijk handelen niet de oorzaak is van het terugtrekken. Wat hierbij vergeten wordt, is dat zulke veranderingen over hele lange tijdschalen horen te gaan (duizenden jaren). Het is de grote snelheid van de gletsjer veranderingen die we nu zien, wat het zorgwekkend maakt. De mondiale opwarming door uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt wisselingen in het milieu die veel sneller gaan dan de natuurlijke klimaatfluctuaties.