Ernesto groeit uit tot krachtige orkaan
Ernesto raasde aan het begin van de week als tropische storm langs de Nederlandse eilanden in het Atlantisch gebied. Woensdag groeide de storm uit tot een orkaan van de eerste categorie over de Atlantische Oceaan. Ondertussen heeft de orkaan nog meer energie uit het warme water gehaald, en groeide daardoor tot een categorie-2 orkaan. Het is het vijfde orkaansysteem van het huidige Atlantische orkaanseizoen.Waarschuwingen voor Bermuda
Ernesto zal vandaag verder in kracht toenemen. Vrijdag in de namiddag bereikt hij Bermuda en zal daar tot zaterdagnacht overlast veroorzaken. Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven voor het eiland omdat zich zeer zware weersomstandigheden kunnen voordoen. De orkaan veroorzaakt grote neerslaghoeveelheden en dat kan leiden tot plotselinge overstromingen. Daarnaast zorgt een krachtige wind voor stormvloeden en beschadigingen aan gebouwen. De wind houdt snelheden van rond de 155 km/h aan en nog krachtigere windvlagen kunnen voorkomen.
Oplopende kracht
Tropische storm Ernesto vormde zich maandag op zee bij de Benedenwindse Eilanden. De Nederlandse Bovenwindse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten kregen al te maken met de storm. De wind nam toe tot windkracht 8 en er waren zware windstoten van 90 km/h. Op alle eilanden werd in korte tijd veel regen verwacht, tussen de 50 tot lokaal 150 millimeter. De storm heeft er veel schade veroorzaakt, zoals overstromingen en omgewaaide bomen.
De tropische storm trok woensdag over Puerto Rico en bewoog zich daarna verder ten oosten van de Bahama’s. Over het warme, open zeewater versterkte Ernesto tot een orkaan van de eerste categorie. Enkele uren later nam het verder toe in kracht en behaalde windsnelheden die behoren tot een categorie-2 orkaan. Na het bereiken van Bermuda zal de orkaan in een noordoostelijke richting verder trekken.
Het waarschijnlijke pad dat orkaan Ernesto zal gaan vervolgen. Bron: NHC
Warm zeewater versterkt stormen
De grote hoeveelheid energie die beschikbaar is door een vrij warm zeeoppervlak biedt de perfecte omstandigheden voor het ontwikkelen van grootschalige orkaansystemen. Zo brak orkaan Debby records nadat ze in slechts 42 uur uitgroeide van een tropische depressie naar een categorie-3 orkaan. Ze was de vroegste categorie-5 orkaan ooit in de Atlantische sector.
Het National Hurricane Center bracht eerder dit jaar een verwachting uit voor een zeer actief orkaanseizoen met meer tropische stormen dan normaal. Na Alberto, Beryl en Chris bleef het de afgelopen weken relatief rustig, maar met Debby en Ernesto lijkt de onrust terug te keren.
Tyfoon bij Japan
Ook aan de andere kant van de wereld is het onrustig. Tyfoon Ampil naderde vrijdag de oostkust van Japan, waardoor honderden vluchten werden geannuleerd en treinen uitvielen. Duizenden reizigers werden getroffen door de maatregelen voor het noodweer. De tyfoon is zeer sterk en haalt windsnelheden tot ongeveer 200 km/h, gelijk aan een categorie-4 orkaan. Naar verwachting zal Ampil zaterdagochtend (lokale tijd) afnemen in sterkte en uitdoven naarmate de storm koeler water bereikt in het weekend.