Een frisser eind van de week
Werd er op 25 oktober nog een datum-warmterecord gemeten van 18,8°C, zo wordt het een week later een stuk kouder. Een koufront vanaf de Noordpool maakt een einde aan de zachte herfstperiode.Van warm naar kouder
Op 25 en 26 oktober kwam de temperatuur in grote delen van Nederland boven de 18 graden uit. Vrijdag werd het in het zuiden net 20 graden en zaterdag steeg de temperatuur nog iets meer. Door een aanwezige zon en weinig wind voelde het buiten warm aan. In Maastricht werd zaterdag een temperatuur van 23 graden gemeten, wat net geen lokaal warmterecord opleverde. Ook zondag scheen de zon geregeld en was het buiten aangenaam.
Na het weekend is de zon afwezig en doen de temperaturen een stapje terug. Weermodellen gaven zaterdag aan dat aan het einde van de werkweek een bel met koude lucht vanaf de Noordpool naar Nederland zou komen, maar intussen is deze berekening bijgesteld en krijgen we waarschijnlijk net het randje van het koufront mee. Heel koud zal het dus niet gaan worden, maar wel duidelijk een stuk frisser dan afgelopen week.
Noordpoolkou dichtbij
Op de weerkaarten zien we vanaf woensdag uitbraken van koude lucht uit het noorden. Op dit moment lijkt de koude bovenlucht op woensdag en donderdag vooral Schotland en Scandinavië te bereiken. Vrijdag vindt een nieuwe uitbraak plaats, welke tot aan het noorden en oosten van Nederland nadert. Het wordt daardoor komend weekend enkele graden kouder, zo’n 10 tot 13°C overdag. In de nachten vanaf zaterdag koelt het af naar 4 tot 7°C.
Een bel met koude lucht komt zaterdag naar Europa, gestuwd door relatief warme lucht nabij IJsland.
Het dichterbij komen van koudere Noordpoollucht wordt in gang gezet door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. De wind in Nederland draait naar het noordwesten en brengt de kou het land in. In de nieuwste berekeningen strekt het hogedrukgebied zich donderdag oostwaarts uit en komt de noordwestenwind verder van Nederland af te liggen. De koude lucht beweegt dan net langs het noorden van Nederland en trekt daarna Centraal-Europa binnen.
Nederland komt onder het hogedrukgebied te liggen en zo blijft hier relatief zachte lucht aanwezig. De koude lucht vanuit het oosten kan ‘s nachts over de grond Nederland binnenkomen en dat vergroot de kans op (ochtend)mist en laaghangende bewolking.
Weinig dynamisch herfstweer
De aankomende dagen is het weer voor meteorologen niet erg boeiend. Het is grijs en aan het begin van de week ook wat natter. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor wolken die zich makkelijk vormen en de zon breekt daar niet doorheen. Woensdag en donderdag kunnen her en der gaten in de bewolking ontstaan en wordt het in de zon dan ook wat warmer, maar vrijdag en zaterdag is het weer een grijs weertype. De zuidwestenwind brengt zachte lucht mee, wat overdag temperaturen van rond de 14 graden geeft. Onder de wolken koelt het ’s nachts niet sterk af.
De verwachting voor de week van 4 november ziet er wat interessanter uit. Als het hogedrukgebied verder naar het oosten trekt, zou dat hier weer een zuidenwind kunnen brengen. We hoeven geen record brekende warmte te verwachten zoals de afgelopen periode, maar de kans op zacht, zonnig weer is zeker aanwezig. Echter zijn de nachten vrij koud en kan er mist ontstaan. Waar of wanneer de mist oplost, is dan nog de vraag. Houd daarom het dagelijkse weerbericht in de gaten voor de meest actuele informatie.