Foto gemaakt door KNMI
Foto gemaakt door KNMI
Nu

Dit moet je doen bij mist als je de weg op gaat

De afgelopen dagen kampten veel plekken in Nederland met mist en laaghangende bewolking. Dit is een typisch verschijnsel voor de herfst en winter, omdat de koudere atmosfeer minder vocht vast kan houden zoals beschreven is in een eerder artikel. Naast dat mist mooie plaatjes kan opleveren, zorgt dit in veel gevallen helaas ook voor een hogere kans op ongelukken op de weg. Dit komt voornamelijk doordat het zicht erg wordt beperkt en er onvoldoende maatregelen worden genomen. Waar moet je precies op letten als je in de mist gaat deelnemen aan het verkeer?

Mist beperkt het zicht

Mist kan het zicht sterk beperken, afhankelijk van het type en de dichtheid. Met een zicht tot 1000 meter is er alleen sprake van nevel, en nog geen mist. Bij een beperkt zicht van maar 400 meter kan het verkeer er al last van krijgen. Maar bij dichtere mist kan het zicht nog veel meer worden beperkt. Bij grondmist kan je niet verder kijken dan enkele honderden meters. Hierbij zie je net boven de weg een dikke laag mist hangen. Bij dichte mist is er minder dan 200 meter zichtbaarheid. Dit vereist al een aangepaste rijstijl. Bij dichte mist is het zicht beperkt tot 50 meter of minder. Dit is zeer risicovol. Maar hoe weet je nu hoe ver je kunt kijken? Dit is soms lastig in te schatten. Een goede indicatie zijn de hectometerpaaltjes lang de weg. Als je de volgende nog kunt zien, is het zicht meer dan 100 meter. Kan je de volgende niet meer zien? Dan is er zeer dichte mist en moet er stapvoets gereden worden. Volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is er een duidelijk verband tussen mistige omstandigheden en een toename in ongelukken. Automobilisten hebben meer moeite om op tijd te reageren, wat vaak leidt tot kop-staartbotsingen of zelfs kettingbotsingen.

Risicofactoren bij mist

Mist heeft verschillende effecten die de veiligheid op de weg verminderen. Onder andere de reactie- en remtijd van bestuurders vermindert. Hierdoor kan er sneller een (ketting)botsing ontstaan. Ook beperkt mist het zicht op verkeerssignalen en voetgangers. Niet alleen andere voertuigen, maar ook voetgangers, fietsers, verkeerslichten en verkeersborden zijn minder zichtbaar. Dit verhoogt het risico op onverwachte situaties. Voorbeelden van grote ongevallen door mist in Nederland en daarbuiten illustreren het gevaar. Denk bijvoorbeeld aan de kettingbotsing op de A58 in Zeeland in 2014, waarbij tientallen auto’s betrokken waren door dichte mist.

Veiligheidsmaatregelen en tips voor automobilisten

Bij mist is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan en een aantal veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Het is ten eerste belangrijk om de juiste mistlampen te gebruiken. Bij mistbanken, met wel meer zicht dan 200 meter kan je dimlicht gebruiken. Gebruik nooit groot licht. Groot licht reflecteert op de mistdeeltjes, waardoor het zicht juist nog slechter wordt. Zet mistvoorlicht aan wanneer het zicht minder is dan 200 meter. Bij een zicht minder dan 50 meter kan je ook je mistachterlicht aanzetten. Het juiste gebruik van verlichting is essentieel om zelf beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.

Pas ook je snelheid aan op basis van de zichtbaarheid. Houd daarnaast een grotere afstand aan dan normaal, zodat er genoeg tijd is om te remmen als er een obstakel opdoemt. Gebruik de rijbaanmarkeringen als gids om op koers te blijven en vermijd overmatige afhankelijkheid van de remlichten van je voorligger. Dit zorgt ervoor dat je niet te dicht op andere auto’s rijdt en beter kunt anticiperen. Tot slot zijn afritten en kruisingen extra risicovol bij mist, en is het belangrijk om hier je snelheid te verlagen en extra goed om je heen te kijken.

Tips van Rijkswaterstaat en het KNMI

Verschillende instanties doen er veel aan om de veiligheid op de weg zo groot mogelijk te maken en de kans op ongelukken zo klein mogelijk. Een van deze manieren doet het KNMI door middel van bekende kleurcodes. Maar wat zeggen deze codes eigenlijk precies en wat moet je erbij doen?

Code geel: Kans op ongelukken door mist. Wees hierbij alert. In veel gevallen is nog mogelijk om veilig de weg op te gaan, maar pas je rijstijl wel aan.

Code oranje: Grote kans op gevaarlijke situaties op de weg. Wees hierbij voorbereid op slecht zicht. Ook is er een kans op vertragingen en uitval van het openbaar vervoer en vliegtuigen.

Code rood: Grote kans op levensgevaarlijke situaties. Onderneem hierbij actie. Er is bijna geen zicht wat de kans op vertragingen op de weg en openbaar Vervoer aanzienlijk verhoogd. Ga alleen de weg op als het echt noodzakelijk is.

Wat de zichtbaarheid ook kan vergroten volgens Rijkswaterstaat en dus de kans op ongelukken verkleinen is het van tevoren schoonmaken van spiegels en ramen voor vertrek. Wees ook waakzaam op condens op autoruiten, dit kan het zicht beperken. Vraag jezelf af of het echt nodig is om de weg op te gaan, en of je niet kunt wachten tot de mist minder is. Check voor vertrek altijd de actuele verkeersinformatie.

Kleurcodes van het KNMI bij mist

Technologieën voor veiligheid bij mist

Door steeds slimmere auto’s kunnen de gevaren van mist al worden beperkt. Innovaties zoals mistdetectoren, adaptieve verlichting en lane-keeping assistance bieden extra hulp. Deze technologieën helpen bestuurders om ondanks de mist binnen de rijbaan te blijven en andere voertuigen te signaleren. Ook kunnen verkeerssystemen mist detecteren en waarschuwingen weergeven via digitale borden. Met een netwerk van ongeveer 3000 camera’s van Rijkswaterstaat verdeeld over de Nederlandse snelwegen kan de mist op verschillende plekken snel in beeld worden gebracht. Dit in combinatie met andere sensoren kan de mist detecteren. Wanneer dit wordt teruggekoppeld aan de weggebruikers, kan deze technologie het mogelijk maken om snel op veranderende weersomstandigheden te reageren, wat ongelukken kan helpen voorkomen.

Mistige omstandigheden vragen om extra aandacht en voorzorgsmaatregelen in het verkeer. Het beperkt zicht en de verminderde reactietijd verhogen de kans op ongelukken. Door je snelheid te verlagen, voldoende afstand te houden, en de juiste verlichting te gebruiken, kun je veiliger de weg op in mistige omstandigheden. Vergeet niet om de actuele mistwaarschuwingen en weerupdates in de gaten te houden, zodat je goed voorbereid op weg gaat.