Denemarken zet mijlpaal met eerste broeikasgasheffing voor boeren
Vanaf 2030 gaan Deense boeren belasting betalen voor de uitstoot van broeikasgassen door vee. Als wereldprimeur zet Denemarken hiermee een grote stap in de aanpak van de negatieve van de huidige voedselindustrie op het klimaat.Belangrijk akkoord
Sinds december 2023 was de Deense regering bezig met het uitwerken van en onderhandelen over een belastingplan voor boeren. Afgelopen maandag is een akkoord bereikt tussen boeren, industrie, politici en milieuorganisaties
Deense boeren moeten vanaf 2030 een vast bedrag betalen per ton koolstofdioxide-equivalent dat wordt uitgestoten door hun vee. In 2035 stijgt het bedrag van 120 naar 300 Deense kronen (ongeveer 16 euro naar 40 euro)
CO2-equivalent
De belaste uitstoot wordt gemeten in koolstofdioxide-equivalent omdat vee niet enkel CO2 uitstoot, maar ook onder andere methaan en lachgas. CO2-equivalent is een maat voor het vergelijken van de uitstoot van verschillende broeikasgassen. De emissies worden omgerekend naar de equivalente hoeveelheid CO2. Zo staat 1 kilogram methaan gelijk aan de broeikaswerking van 28 kilogram CO2, dus stoot het 28 kilogram CO2-equivalent uit. Recente analyses van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en vooraanstaande onderzoekers schatten dat vee verantwoordelijk is voor 11,1% tot 19,6% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen.
Denemarken wil in 2030 een 70% lagere uitstoot dan in 1990. Uiteindelijk willen ze in 2045 klimaatneutraal zijn. Het invoeren van de broeikasgasheffing is een waardevolle strategie voor het bereiken van dit doel.
Goed voorbeeld doet volgen?
Het akkoord maakt Denemarken het eerste land ter wereld dat broeikasgasbelasting voor boeren invoert. Nieuw-Zeeland heeft recent een soortgelijk belastingplan voor 2025 geschrapt na weerstand van boeren en een centrumrechtse verkiezingsoverwinning. Het Deense akkoord is een investering in de toekomst van landbouw en moedigt een beheer van de veehouderij aan met lagere emissies. Er moet door het Deense parlement nog gestemd worden over de wet, maar de verwachting is dat de wet gesteund wordt door een ruime meerderheid. De Deense overheid hoopt dat het andere landen inspireert om een zelfde beleid in te voeren.