Laatste dagen van augustus: zomerhitte keert terug
Waarschijnlijk heb je het al gezien op de website of in de weerapp, want de verwachting voor de komende week geeft ineens hoge temperaturen in de aanloop naar de klimatologische herfst. Waarom tonen de weermodellen plotseling deze ontwikkeling?Eerste berekeningen
In eerste instantie gaven zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese weermodel ECMWF geen stabiel zomerweer aan voor de laatste week van augustus. Nederland zou aan de rand van een hogedrukgebied liggen en depressiekernen met lage luchtdruk en buienactiviteit konden ons land vanuit het westen bereiken. Enkele berekeningen later werd Nederland meer opgenomen door het hogedrukgebied, en zouden we zonnige dagen van 20-25°C krijgen.
Modellen rekenen constant opnieuw
De berekeningen die de modellen uitvoeren, worden elke 6 uur herhaald. Nieuwe informatie van de huidige weersomstandigheden worden gevoed aan de supercomputers, die de gegevens gebruiken voor nieuwe begincondities. De veranderende begincondities zijn de oorzaak dat modeluitkomsten per dag kunnen verschillen.
De nieuwste berekeningen geven een sterker hogedrukgebied aan boven Europa. Dit vergroot de kans op stabiel weer met temperaturen die steeds hoger kunnen oplopen. De toename in temperatuur gedurende week is in de weerpluim van beide modellen duidelijk terug te zien.
Zowel het Amerikaanse als Europese weermodel geven volgende week een toename in de temperatuur aan, hier weergegeven voor De Bilt. Bron: meteologix
Verloop van de week
Op maandag blijft de temperatuur nog onder in de 20 graden in verband met een front dat zondag over het land trekt. Een nieuw hogedrukgebied trekt aan het begin van de week via Nederland naar Scandinavië. Dit zorgt dinsdag en woensdag voor een toename in de temperatuur en zonneschijn. De wind draait in grote delen van Europa naar het oosten, waardoor warme lucht uit Oost-Europa naar het westen van Europa kan stromen.
Het hogedrukgebied boven Europa blijft enigszins op zijn plek hangen en neemt toe in kracht en omvang. De oostenwind blijft aanhouden en duwt de temperaturen in Nederland verder omhoog.
Warme lucht boven het oosten van Europa bereikt West-Europa en zorgt hier voor een aantal zeer warme dagen. Bron: wetterzentrale
Landelijk kan het zomers warm worden met temperaturen ruim boven de 25 graden. De hoogste temperaturen worden voornamelijk op donderdag en vrijdag verwacht. Het kan in het binnenland tegen de 30 graden worden en in het oosten en zuiden mogelijk nog wat warmer. Gedurende het weekend blijft het warm en zonnig. Mogelijk ontwikkelen zich in het weekend enkele regen- en onweersbuien naarmate koude lucht uit het westen dichterbij komt.
September als zomermaand
Het gebeurt vaker dat het weer in september meer lijkt op zomer dan herfst. Vorig jaar ontstond boven West-Europa een hittekoepel in de eerste week van september. In Nederland werden bijzonder hoge temperaturen gemeten en het kwam op enkele plaatsen tot regionale hittegolven. Tot een landelijke hittegolf kwam het niet, omdat in De Bilt niet drie tropische dagen van ≥30°C werden gemeten. Ook 2022 en 2021 zagen een aantal zomerse dagen aan het begin van september. Het is dus niet ongebruikelijk dat de eerste herfstmaand nog enkele zomerse dagen brengt. Op 15 september 2020 werd zelfs 31,4°C gemeten in De Bilt en in delen van Limburg en Noord-Brabant kwam het tot boven de 34°C.