Foto gemaakt door Natasja van den Berg - Mallorca - In het Middellandse Zeegebied vallen geregeld forse buien, met lokaal onweer en veel hagel.
Foto gemaakt door Natasja van den BergMallorcaIn het Middellandse Zeegebied vallen geregeld forse buien, met lokaal onweer en veel hagel.
Nu

Zuid-Europese regendansen ingewilligd, maar te agressief

Daar waar het weer bij ons, na een tot nu toe kletsnat voorjaar, een beetje op lijkt te gaan knappen, is het in het zuiden van Europa juist andersom. Daar was het voorjaar tot eind april juist kurkdroog en vaak erg warm, en nu komt het er vrijwel dagelijks met bakken uit de lucht. In sommige gebieden is al zoveel regen en hagel gevallen, dat oogsten dreigen te mislukken.

In het voorjaar domineerden hogedrukgebieden boven het Middellandse Zeegebied. In de landen er omheen was het dan ook een overwegend zonnige, droge en (soms erg) warme lente. Tot begin van deze maand het weer daar ineens omsloeg. Gezien de (regionaal) extreme droogte in landen zoals Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië was de regen er meer dan welkom, maar met name in Italië ging het er de afgelopen tijd zo hard aan toe dat veel gewassen en wijngaarden schade hebben opgelopen. Na eerst helemaal geen neerslag kwam het er ineens tot heuse waterbommen, waarbij regionaal soms meer dan 200 millimeter viel.

Regendansen

Een Italiaanse krant berichtte eerder al dat veel boeren na een lange periode van droogte uit wanhoop aan het dansen zijn geslagen in de hoop op regen. Deze verzoeken zijn uiteindelijk ingewilligd, maar veel te agressief. Er viel deze maand op veel plaatsen in relatief korte tijd zoveel regen en/of verwoestende hagel dat er veel schade is aangericht op het boerenland.

Hardnekkig lagedrukgebied

De boosdoeners zijn actieve lagedrukgebieden die steeds boven de centrale delen van de Middellandse Zee rond tollen. Daar omheen draaien allerlei regen- en buiengebieden en boven het warme zeewater, en met hoger in de atmosfeer juist koudere lucht, krijgen ze die onstabiele lucht nog eens een extra boost, waardoor er regionaal hele zware buien (kunnen) vallen, met veel neerslag in korte tijd, maar ook onweer en veel hagel.

Ingeklemd tussen hogedrukgebieden

De lagedrukgebieden komen amper van hun plek, omdat ze ingeklemd zitten tussen twee grote hogedrukgebieden. Eentje daarvan ligt boven de Atlantische Oceaan en die beweegt de komende dagen wat meer richting ons land, en de ander ligt boven het westen van Rusland. Tussen die beide hogedrukgebieden in, zijn in een lijn van noord naar zuid over het Europese continent lagedrukgebieden actief. Het lagedrukgebied boven dat nu boven Italië ligt, kan helemaal geen kant op, want ook ten zuiden ervan ligt, boven het noorden van Afrika, een hogedrukzone, die het geheel de komende dagen tegenhoudt.

Vakantie-eilanden wisselvallig

Veel bekende vakantie-eilanden op de Middellandse Zee, waaronder Mallorca, Sardinië, Corsica en Sicilië hebben ook regelmatig te maken met die buien. Afgelopen weekend kwam het op Spaanse eiland Mallorca nog tot forse hagelbuien, waardoor het landschap regionaal wit kleurde. Ook op de Italiaanse eilanden Sardinië en Sicilië kwam het de afgelopen dagen soms met bakken uit de lucht, met tussendoor steeds ruimte voor de zon.

Rustiger intermezzo

Van noord naar zuid is het vasteland van Italië de afgelopen dagen ook kletsnat geweest. Zware regen- en onweersbuien hielden daar huis en dat blijft de komende week ook nog zo. Het lagedrukgebied dat nu met de kern pal boven het land ligt, lijkt de komende dagen wel geleidelijk van de weerkaarten te verdwijnen, waardoor het tijdelijk iets rustiger wordt, maar lang duurt dat niet. Een volgend lagedrukgebied schuift later in de week namelijk alweer van het noorden van Afrika richting de Middellandse Zee, en dan vooral weer richting Italië.

Bij ons knapt het juist op

Een ander lagedrukgebiedje trekt later in de week over het zuiden van Spanje. De droogte is daar nog nijpender dan in Italië, dus daar is alle neerslag zeer welkom. Bij ons knapt het onder invloed van een hogedrukgebied de komende dagen juist op. De zon krijgt flink de ruimte en de temperaturen gaan omhoog, met in het weekend lokaal mogelijk een zomerse 25 graden.

Britta van GendtMeteoroloog