Wit landschap door sneeuwbuien in Brabant, Gelderland en Limburg
Voor het eerst dit jaar is het op grote schaal wit door sneeuw. In delen van Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek is het wit door een paar centimeter sneeuw. In de hogere delen van Apeldoorn ligt 5 cm. In de omgeving van Helmond en Groesbeek is 3 cm gemeten. Komende uren valt in Limburg nog sneeuw. Later vanochtend verdwijnen de buien en breekt de zon door. In de namiddag trekken nieuwe winterse buien het land binnen en ook morgen is dit het geval. In het oosten zou het dan opnieuw wit kunnen worden.De winterse buien trokken gisteren vanaf de namiddag het land binnen. In de kustprovincies viel vooral regen en aan zee waaide het hard, op Texel en Vlieland werd windkracht 8 gemeten met windstoten rond 80 km/u.
In het binnenland was het kouder en viel op verschillende plekken ook wat smeltende sneeuw. Alleen in de (hogere delen) van het oosten en in het zuidoosten was het koud genoeg voor sneeuw. De temperatuur lag daar rond het vriespunt. Dat blijft ook de komende uren het geval. De winterse buien trekken dan naar Duitsland weg, maar in Limburg kan het nog een tijdje sneeuwen.
De sneeuw smelt vanmiddag grotendeels weg. Het is dan tijdelijk droog met geregeld zon. Het wordt 2 graden in de Limburgse heuvels tot 6 graden in het westen. Vanavond trekken nieuwe sneeuwbuitjes het land binnen, waardoor het lokaal opnieuw wit kan worden. Plaatselijk wordt het glad, de minima liggen tussen -1 en -4 graden. Alleen pal aan zee blijft het kwik boven nul. Vrijdag gaan de winterse buien door en nemen ze zelfs in activiteit toe. Daardoor kan het ook overdag sneeuwen bij temperaturen in het oosten rond het vriespunt. Lokaal valt meer dan 5 centimeter. In het westen wordt het een graad of 5 en valt voornamelijk regen. Vanaf het weekend wordt het droog met meer zon en het blijft vrij koud.
Polar low
Het winterse weer is veroorzaakt door een zogenaamde ‘polar low’. Dit is een depressie die boven de relatief warme Noorse Zee is ontstaan in ijskoude arctische lucht. Zulke depressies zijn de tegenhangers van tropische stormen en kunnen ook een oog ontwikkelen. Dat is ook in dit geval gebeurt en dat maakt het een bijzonder systeem.
De winterse depressie trok gisteren begin van de avond met zijn kern vlak ten noorden van de Wadden naar het oosten. Het windveld veroorzaakte het onstuimige weer in het Waddengebied.
Vroeger overal een laag sneeuw?
In het verleden brachten zulke kleine depressies soms in het hele land tientallen centimeters sneeuw. Nu was het daar, mede door klimaatverandering, op veel plekken te warm voor. Zo viel in het westen en noorden vooral regen. Januari is in 30 jaar tijd maar liefst 1,3 graden opgewarmd. In diezelfde periode is in het winterhalfjaar het aantal sneeuwdagen gemiddeld over het land afgenomen van 31 naar 19 dagen. Het aantal witte dagen is zelfs gehalveerd. Lag er 30 jaar geleden in het winterseizoen nog op gemiddeld 19 dagen een sneeuwdek in ons land, nu is dat nog maar op 10 dagen het geval. Na 2013 hebben we dit aantal alleen in 2021 nog gehaald, dankzij sneeuwstorm Darcy.
Deze winter nog maar weinig sneeuw
De eerste sneeuw van dit winterseizoen die bleef liggen viel vrij vroeg, op 20 november werd het in delen van Flevoland en Overijssel wit. In het Sallandse Vilsteren viel 4 cm. Gemiddeld gebeurt dit iets later op 3 december. Op 5 december viel er in Zuid-Limburg wat sneeuw, met in Vaals 6 centimeter en deze sneeuw bleef 2 dagen liggen. Ook de dagen daarna lag er tijdens de koude periode halverwege december soms verspreid over het land een heel klein beetje sneeuw, op 16, 17 en 18 december lokaal een paar centimeter langs de oostgrens. Daarna werd pas op 17 januari weer wat sneeuw gezien en dus vandaag op grote schaal.
Tot nu toe is deze winter op 15 dagen ergens in het land iets van een sneeuwdekje gezien tegen 18 dagen normaal, maar dit was dus telkens maar een klein beetje. Op veel plekken, zoals De Bilt, staat de teller nog steeds op 0 sneeuwdekdagen en is het de vraag of we het gemiddelde aantal van 10 witte dagen nog gaan halen deze winter.