Wintersportweer: Nordstau op komst
Terwijl de sneeuwsituatie in de meeste skigebieden, na de vaak dramatische start van het seizoen in de kerstperiode, al behoorlijk verbeterd is, lijkt de noordzijde van de Alpen zich vanaf komende maandag op een Nordstau te kunnen gaan voorbereiden. Vooral het oosten van Zwitserland en Oostenrijk lijken hiervan te profiteren. Tijdens de actievere pulsen krijgt ook het westen van Zwitserland er iets van mee. In Frankrijk, Italië en in het algemeen aan de zuidkant van de hoofdketen van de Alpen lijkt het meest droog te blijven.Brenger van de sneeuw is de combinatie van een hogedrukgebied, dat de eerste tijd boven de Golf van Biskaje ligt en later in de periode naar Frankrijk opschuift, en lagedrukgebieden, die vanuit Scandinavië over Centraal-Europa naar het zuidoosten trekken. Ze brengen steeds nieuwe golven aan vochtige en polaire lucht met zich mee die in een noordwestelijke stroming tegen de noordkant van de Alpen opbotsen en daar sneeuw brengen, vaak tot in de dalen aan toe. Nu en dan kan daarbij behoorlijk veel vallen.
Hogedruk
Voordat het zover is staat het weer in de Alpen nog onder invloed van een rug van hogedruk, horend bij het hogedrukgebied dat nu nog op de Oceaan ligt. Tot en met zondag voert een noordoostelijke wind lucht aan waarin laaghangende bewolking voorkomt die in veel gebieden in de dalen blijft hangen. De hogere delen van de skigebieden steken er bovenuit. Uit de bewolking valt soms wat lichte sneeuw, maar meer dan een enkele centimeter levert die niet op. Ook de middelgebergten In Frankrijk en Duitsland hebben de eerste dagen last van die laaghangende wolken en komen er vaak nauwelijks bovenuit.
Vanaf maandag trekt de noordwestenwind aan en komt de Nordstau op gang. In meerdere pulsen wordt dan met name in het oosten van Zwitserland en in Oostenrijk een vracht aan verse sneeuw verwacht, tot in de dalen. De eerste puls is maandag, een tweede volgt woensdag en een derde speelt zich vanaf donderdag af en kan vooral in Oostenrijk langer aanhouden. Tijdens de actievere delen van deze sessies krijgt ook het westen van Zwitserland af en toe wat verse sneeuw mee. In Frankrijk is het hogedrukgebied te sterk en worden de storingen tegengehouden, aan de zuidkant van de Alpen waait een Nordföhn, blijft het droog en komt de zon er mooi door. Daar is het prachtig skiweer en ligt er door de verse sneeuw van de afgelopen tijd ook ruim voldoende op de pistes.
Middelgebergten dichtbij huis
Dichterbij huis is de situatie in de middelgebergten in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland duidelijk verbeterd. Eigenlijk overal kan geskied worden (zelfs in de Ardennen ligt sneeuw) en die situatie lijkt nog wel een tijdje aan te houden. Ook in het Sauerland valt er de komende tijd in meerdere pulsen nog verse sneeuw, al zitten er mogelijk ook enkele regenperioden tussen, als de aangevoerde weer eens wat zachter is. In de Vogezen en in Zwitserland en het zuiden van Duitsland komt er vooral verse sneeuw bij. De temperaturen blijven er laag genoeg om het tussendoor niet al te hard te laten dooien.
Pyreneeën en Sierra Nevada
Wat verder van huis kan de noordzijde van de Pyreneeën vrijdag en in het weekend nog tussen 5 en 10 centimeter aan verse sneeuw tegemoetzien, daarna is de invloed van het hogedrukgebied te sterk om het nog tot neerslag te laten komen. In plaats daarvan breekt de zon door en lijkt het op de piste heerlijk weer om de latten onder te binden. Ook in het zuiden van Spanje in de Sierra Nevada is de situatie verbeterd. Ongeveer de helft van de in totaal 100 pistes is er open. Er wordt de komende tijd geen sneeuw meer verwacht.