Wintersport: veel sneeuw voor Frankrijk en Zwitserland
Terwijl de noordelijke helft van Europa de komende week in duidelijk koudere lucht terecht lijkt te komen, met ook toenemende sneeuwkansen, komen de Alpen in de overgangszone met die koudere lucht te liggen. De wisselvalligheid neemt daarmee toe, maar de temperaturen gaan niet meteen verder omlaag. Vanaf komende week woensdag is de temperatuurverwachting voor de noordkant zelfs erg onzeker.Op de grens tussen de koude lucht in het noorden en de warmere in het zuiden bevindt zich de straalstroom. Vanaf halverwege volgende week komt die van west naar oost min of meer over de Alpen heen te liggen. Dat verklaart ook de onzekerheid voor wat de verwachte temperaturen betreft. Schuift de straalstroom wat naar het noorden, dan kan de zachte de Alpen overspoelen, komt de straalstroom wat naar het zuiden, dan is het juist aan de koude lucht. Verder wordt het met name in de Franse en in de Zwitserse Alpen een stuk wisselvalliger. Dat is goed nieuws, want juist daar liggen de berggebieden die met een groot tekort aan sneeuw te kampen hebben. Een ander gebeid met droogte, de Italiaanse Alpen, lijkt nog geen baat te hebben bij de veranderingen, volgende week.
Eerst nog meest droog
Tot en met zondag is het op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt van tijd tot tijd, er drijven ook wolkenvelden over en heel lokaal kan een klein beetje sneeuw omlaag vlokken, maar de hoeveelheden stellen niets voor. Het nulgradenniveau schommelt rond 1200 meter en ook in de dalen kan het in de nachten lekker vriezen.
Maandag wordt de bewolking aan de zuidkant van de Alpen wel dikker. Dan kan daar een beetje sneeuw vallen, als het meezit tussen 5 en 10 centimeter. Ook al is het niet veel, voor de door droogte geteisterde Dolomieten zou het wel een welkome aanvulling van de daar inmiddels zeer beperkte sneeuwvoorraad zijn.
Weersverandering
Vanaf dinsdag/dinsdagavond zien we de weersverandering die met de naderbij komende straalstroom samenhangt. Het eerst in de Franse Alpen, wat later ook aan de noordzijde van de Zwitserse Alpen en als laatste aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen begint het te sneeuwen. De meeste sneeuw valt daarbij in Frankrijk, daarna in Zwitserland en Oostenrijk krijgt het minst. Later in de week kunnen nog meer storingen dezelfde route volgen. In de loop van de week zou dit in Frankrijk op de meest begunstigde plaatsen ruim een meter aan verse sneeuw kunnen opleveren, in Zwitserland tussen 50 en 75 centimeter en in Oostenrijk alsnog tussen 25 en 50 centimeter nieuwe aanvoer.
Ook voor de middelgebergten in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is de weersverandering goed nieuws. Vooral vanaf dinsdag kan de sneeuw er worden aangevuld door de diverse storingen die passeren. Ze trekken ook Tsjechië binnen en zelfs de bergen in Slovenië zullen van de toegenomen activiteit in de atmosfeer profiteren. In de bergen dichtbij Nederland kan vanaf maandag al winterse neerslag vallen. Een beetje afhankelijk van de koers van de belangrijkste storingen in onze buurt, zullen ook de Ardennen, de Eifel, het Sauerland en de Harz hiervan meeprofiteren, evenals het Ertsgebergte in het zuidoosten van Duitsland.
Zuid-Europa
In het zuiden van Europa kan aan de noordkant van de Pyreneeën vrijdag een beetje sneeuw vallen, later wordt het er in de periode vanaf dinsdag/woensdag opnieuw wisselvallig. In de hogere delen is dan in totaal een halve meter mogelijk. Nog verder naar het zuiden profiteert de Sierra Nevada maar nauwelijks mee van de weersveranderingen. Alleen rond dinsdag/woensdag brengt een storing er 5 tot 10 centimeter aan verse sneeuw.