Wind niet echt op wereldniveau tijdens WK zeilen
Jawel, er is nog een WK aan de gang. In eigen land, nota bene. In de haven van Scheveningen liggen op het moment bijna 1400 boten die meedoen aan het wereldkampioenschap zeilen. Wil het een beetje waaien?Er zijn een heleboel sporten waar het weer heel veel invloed op heeft, maar zo afhankelijk van het weer als zeilen, is er misschien wel geen een. Zonder wind valt er überhaupt niet te zeilen of te surfen. Nederland is dan eigenlijk een heel goeie locatie voor een WK. Langs onze kust is het vrijwel nooit windstil, en ook hele grote excessen komen niet heel vaak voor.
Het WK zeilen kent ontzettend veel onderdelen, met allerlei verschillende vaartuigen. Ben je niet zo thuis in de zeilsport, dan is er geen touw vast te knopen aan het programma. Ilca 7, 49er FX, iQFoil en Hansa 303: het zijn allemaal soorten vaartuigen waarmee geraced wordt. Verschillende soorten zeilboten dus, maar ook windsurfers en kitefoilers (dat surfen boven het water uit, zogezegd) gaan van start. Er staat nogal iets op het spel, want er zijn Olympische tickets te verdienen op dit WK. Het gaat om 10 Olympische onderdelen. Daarnaast zijn er ook 4 paralympische events, die plaatsvinden op het Braassemermeer.
Het toernooi is al sinds 10 augustus aan de gang, al bijna een week dus, en voor veel onderdelen nadert nu de apotheose. Het kampioenschap bestaat op de meeste onderdelen uit meerdere races, waar een klassement uit naar boven komt. De beslissende race is dan de ‘medal race’; die zijn vanaf vandaag. In het schema wordt vaak een reservedag opgenomen, omdat er natuurlijk van alles kan gebeuren qua omstandigheden. Zo kan ook elke race heel anders verlopen. De organisatie wordt uiteraard voortdurend op de hoogte gehouden van de weersverwachting, met extra aandacht voor wind, stroming en golfhoogte.
Hoewel het inmiddels rustig zomerweer is, heeft het WK al wel ‘last’ gehad van de wind. Vorig weekend, toen vrijwel alle atleten al in Den Haag waren of net aankwamen, gooide de wind al roet in het eten. Vanwege verwachte windstoten van meer dan 80 km per uur werden de ‘boat parks’ gesloten, moesten boten goed worden vastgelegd, en masten worden gestreken.
Kalm
Voor de komende tijd ziet het er allemaal een stuk kalmer uit. Echte uithalen van de wind lijken er niet meer te komen. Misschien is juist een gebrek aan wind nog wel een reëler probleem, nu we in een behoorlijk uitloper van een hogedrukgebied zitten. Ook de windrichting varieert de komende dagen behoorlijk. Vandaag hebben we een noordoostenwind, die meest matig is, windkracht 3. Niet veel, maar wel zeilbaar. Morgen waait het iets meer, ook uit noordoost, met dan een windkracht 4, of hoogstens 4.
Maar dan vrijdag, dat wordt een bijzonder rustige dag. De wind draait dan naar oostelijke richting. Een storing met buien, horend bij een lagedrukgebied, komt langzaam dichterbij, maar is nog lang niet dichtbij genoeg om ook de wind al te laten aantrekken. Er staat nu hoogstens een zwakke wind op het programma, niet meer dan windkracht 2. Er staan dan diverse medal races op het programma, maar op ‘racen’ zal het dan misschien niet veel lijken. Surfen bij windkracht 2 is bijna niet te doen.
Slotweekend met twee gezichten
Dan die buien die eraan komen dus; die lijken ons zaterdagochtend te bereiken. Rond zo’n bui kan de wind vaak flink uitschieten, en bovendien zijn er onweerskansen. Bij onweer wordt er uiteraard niet gevaren. De eerste wedstrijden staan zaterdag om 11.00 uur op het programma, en volgens de laatste berekeningen zijn de buien dan grotendeels gepasseerd. Daar achteraan draait de wind naar het westen tot zuidwesten, en wordt dan aan de kust matig tot vrij krachtig. Dat kunnen leuke races worden.
Op zondag, de laatste dag van het WK, lijkt juist de rust dan weer helemaal terug. Alweer een zwak briesje. Het zou de organisatie nog best wat hoofdbrekens kunnen opleveren, om te voorkomen dat het een WK dobberen wordt.