Foto gemaakt door Webcam - Alicante - Valenza - Arenals del Sol - In Spanje is het momenteel al stralend weer, met veel zon en hoge temperaturen.
Foto gemaakt door WebcamAlicante - Valenza - Arenals del SolIn Spanje is het momenteel al stralend weer, met veel zon en hoge temperaturen.
Nu

Waar schijnt de zon in Europa wel?

Vandaag begint de lente en hoewel het voor wat betreft de temperatuur al echt een beetje lenteachtig aandoet, heeft de zon er deze week niet zo heel veel zin in. Lagedrukgebieden vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan domineren in de noordwestelijke helft van Europa, met daar vrijwel dagelijks wat nattigheid en soms flink wat wind. Voor zonniger, droger en vooral warmer lenteweer zullen we verder naar het zuiden van Europa moeten afreizen.

Naar Spanje bijvoorbeeld, want in die hoek van Europa schijnt de zon volop en daar stijgt het kwik op veel plaatsen al tot boven 20 graden. Vorige week werd het in het oosten van Spanje lokaal zelfs al tropisch warm. In onder andere Murcia en Castelló, en later ook in de buurt van Málaga kwam de temperatuur boven 30 graden uit. In Murcia werd het afrond 32 graden!

Zomers in Spanje

Tropische temperaturen worden de komende dagen niet op grote schaal verwacht, maar op een enkele plek kan het kwik toch net weer rond of boven die 30 graden uitkomen. Zo staat er voor Alzira, een plaats iets ten zuiden van Valencia, komende vrijdag alweer 31 graden in de verwachting. In andere delen van Spanje komt de temperatuur veelal uit tussen 20 en een zomerse 25 graden uit, met daarbij ook flink wat ruimte voor de zon en niet zoveel wind.

Rondom de Middellandse Zee

Een hogedrukgebied boven het centrale deel van de Atlantische Oceaan loopt steeds uit tot over de zuidoostelijke helft van Europa. In die uitlopers ontstaan steeds nieuwe kernen van hoge luchtdruk en deze trekken vooral over het Middellandse Zeegebied richting de Balkan. Ook in de landen rondom de Middellandse Zee is het dan ook stralend weer, met veel zon en geleidelijk oplopende temperaturen. In het zuidoosten van Frankrijk en in Italië komen de maximumtemperaturen overdag nog vaak net onder 20 graden uit, maar de komende dagen wordt het ook daar warmer, met temperaturen tot plaatselijk 25 graden en veel zonneschijn.

Verder naar het oosten

Ook de zuidelijke Alpenregio’s krijgen in de loop van deze week een zucht warme lucht over zich heen. In de Dolomieten tot het in het oosten van Oostenrijk gelegen Graz komt het kwik vanaf woensdag enkele dagen boven 20 graden uit, net als in Ljubljana in Slovenië en in de Hongaarse hoofdstad Budapest. Later in de week zakt het kwik daar echter weer iets terug.

Zacht, maar wisselvallig

Het echte lenteweer met aangename temperaturen en (wat) zonneschijn vinden we dus vooral in de zuidoostelijke helft van Europa, maar ook bij ons is het de komende tijd zeker niet koud. Tussen het eerdergenoemde hogedrukgebied en de lagedrukgebieden boven de noordwestelijke helft van Europa waait namelijk een langgerekte zuidwestelijke wind, die vanuit de omgeving van Spanje die al aardig opgewarmde lucht verder Europa inblaast. Ook bij ons dus, maar in plaats van zonneschijn zien wij daarbij dit keer vooral wisselvallig weer.

Dagelijks storingen

Storingen worden deze week om de haverklap het noordwesten van Europa in geslingerd en er valt dan ook bijna dagelijks wel regen of een aantal buien. Met overdag temperaturen tussen 10 en 15 graden in dat in onze omgeving, maar ook op de Britse Eilanden, in Duitsland tot in Polen, vooral regen. Verder naar het noorden is het nog een stuk kouder en daar valt de neerslag vaak nog in de vorm van sneeuw.

Noorden van Europa nog winters

Vooral in het midden en noorden van Scandinavië is het nog volop winters, met daar overdag temperaturen rond of zelfs onder het vriespunt en dus sneeuwval. Ook IJsland heeft over het algemeen nog winterweer, met vorst en sneeuw, maar het zuiden van bijvoorbeeld Zweden en ook Denemarken bevinden zich al in veel zachtere lucht, met daar gemiddeld een graad of 6 en net als bij ons regelmatig (een flinke plens) regen.

Britta van GendtMeteoroloog