Voorlopig licht wisselvallig en nog iets koeler
Ook vandaag liggen we in Nederland nog in de overgangszone tussen de warmte boven Europa en koelere lucht, die de komende dagen vanuit het noordwesten vorderingen gaat maken. Het betekent dat opnieuw enkele flinke buien kunnen ontstaan.Als deze periode één ding duidelijk is, dan is dat wel hoe moeilijk de computermodellen het hebben om deze situatie in beeld te brengen. Gisteren al was de beste manier om er nog enigszins wat van te maken het weersverloop maar gewoon te volgen en vandaag lijkt dat niet anders te zijn. De meeste modelberekeningen hadden het met de uitgangssituatie van vanochtend vroeg in Nederland al helemaal fout. Daar waar op vrij grote schaal buien werden berekend, was het overal droog met vooral in het zuiden plaatselijk mist.
Vandaag enkele buien
Toch moet er een front boven het land liggen, het front dat gisteren met buien vanuit het westen is binnengetrokken. Het vertoonde vanochtend echter geen activiteit. Later vandaag komt er vanuit het westen een tweede lijn achteraan. Het is op die lijn dat er volgens de berekeningen, zoals we die nu zien, nieuwe buien moeten gaan ontstaan. Vooral in het binnenland kunnen die flink uitpakken en met onweer gepaard gaan. In de kustgebieden in het westen lijkt het mee te vallen en is er ook ruimte voor zonneschijn.
De wind, die eerst nog uit richtingen tussen zuid en west waait, draait later vandaag vanuit het westen naar noordwest en de temperaturen lopen, na een warme nacht waarin het op veel plaatsen nauwelijks kouder dan 18 graden werd, vanmiddag uiteen van 20 graden in het westen tot 23 of 24 graden plaatselijk nog in het binnenland. Daarbij is de lucht eerst nog erg vochtig, maar loopt de luchtvochtigheid vanmiddag vanuit het westen terug.
Ook morgen een lijn met buien
Vanavond en de komende nacht verdwijnen de buien weer en zijn er opklaringen. Plaatselijk wordt het nevelig of ontstaat mist. Verder dalen de temperaturen tot ongeveer 12 graden. Morgen is eerst de zon af en toe te zien, maar in de ochtend lijkt een lijn met een paar buien het westen in te trekken. In de middag bevinden die buien zich vooral boven het binnenland. Daar kan het dan plaatselijk tot onweer komen. In het westen komt op dat moment de zon er weer door. Dat is mogelijk goed nieuws voor de Grand Prix van Zandvoort, waar morgen onder meer de kwalificatie voor de race op zondag wordt verreden. De zuidwestelijke wind is morgen matig en de temperaturen komen tussen 18 en 22 graden uit.
Ook zondag is een dag met een afwisseling van wolken en zon en in de loop van de dag de passage van een gebied met buien, vanuit het westen. Het westen lijkt aan het begin van de middag al met die buien te maken krijgen, het binnenland juist later in de middag, In het westen klaart het dan alweer op, mogelijk ook op tijd voor de race in Zandvoort. Met een beetje geluk werpt het weer dit weekend dus geen al te grote barrières voor de Nederlandse Grand Prix. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zondag 18 tot 20 graden.
Begin volgende week verandert weinig
En ook in de eerste dagen van de nieuwe week lijkt maar weinig in het (licht) wisselvallige weer van dit moment te veranderen. Vrijwel dagelijks beginnen we in de ochtend met zonnige perioden en ontstaan later op de dag stapelwolken die steeds tot een regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. De matige wind is vaak zuidwestelijk en in de temperaturen verandert weinig. Overdag wordt het 20 graden, in de nachten rond 12 graden.