Vooral het noorden blijft nog even winters
Een grensgeval, dat is Nederland de komende dagen. Neerslag blijft komen, maar grote temperatuurverschillen gaan bepalen wat er naar beneden valt.Gisterochtend kleurde vooral het zuiden wit, vanochtend vroeg was het in het midden van het land, en het lijkt dat vanaf vanavond juist het noorden aan de beurt komt. De afgelopen dagen lag de grens tussen koude en zachtere lucht steeds heel dichtbij, maar bleven we meestal aan de koude kant. Die grens zien we dus geleidelijk wat schuiven. Vanaf vandaag krijgt ook de zachtere lucht een grote rol, maar het blijft voorlopig een zwalkend verhaal.
Hoewel het sneeuwdek vanochtend minder overtuigend was dan dat van gisterochtend, was het toch een winterse aanblik. Vooral op auto’s en grasvelden lagen volop resten sneeuw vanochtend – de sneeuwval zelf was bij het krieken van de dag al grotendeels voorbij. Na wat laatste gedwarrel en gedruppel houden we het deze ochtend grotendeels droog. De volgende neerslagzone klopt vanmiddag al weer aan de deur, en van de wisselvalligheid zijn we nog lang niet af. Komt er nog meer sneeuw? Ja, maar lang niet overal.
Grote verschillen
De verschillen binnen ons kleine Nederland worden de komende tijd namelijk nogal groot. Vanavond gaan we dat al zien. Een neerslagzone blijft voorlopig boven ons hoofd langstrekken, en activeert in de avond nog een beetje. Zachtere lucht dringt tegelijkertijd het zuiden van het land binnen, zodat de temperatuur hier vanavond vooral oploopt in plaats van daalt. Midden in de nacht is het een graad of 8 in Limburg, terwijl het in het noorden dan rond het vriespunt is.
Sneeuw en plensregen
Wat dat betekent voor de neerslag laat zich raden: in het zuiden en midden is dat vooral regen, en hier komen ook de actiefste buien voor. Het kan echt flink plenzen, met name in het zuiden. In het noorden gaat de regen juist weer over in natte sneeuw, en uiteindelijk ook droge sneeuw.
Morgen wordt het onderscheid nog duidelijker. De kern van een lagedrukgebied komt dan precies over ons land, en het maakt nogal uit aan welke kant van die kern je je bevindt. In het zuiden, de warme kant, loopt de temperatuur in de ochtend nog verder op tot een graad of 11 zelfs. Nog steeds regent het af en toe, zij het wat minder hevig dan in de avond en nacht ervoor. In het noorden, de koude kant, blijft het winters. Hier valt de neerslag als sneeuw, en dat kan wel eens een hele tijd aanhouden. Hier valt de meeste neerslag juist later op de dag, lijkt het, en aangezien het de hele dag niet veel meer wordt dan een graad of 2 kan er zo nog een aardig sneeuwdekje ontstaan, zeker in de loop van de middag.
Koude lucht wint
Want ondertussen schuift de lagedrukkern dan weer het land uit, draait de wind naar noordwest, en trekt bovendien nog wat aan. En zo wordt juist de koude lucht, en ook de sneeuwval, weer verder zuidwaarts gedrongen. De zachtste lucht verdwijnt dan weer en ook in het uiterste zuiden kan het dan aan het eind van de dag nog tot een vlokje sneeuw komen, na alle regen. In de avond trekt de meeste sneeuw wel weg, maar er blijven ook ’s nachts nog enkele buien voorkomen. Omdat het dan inmiddels overal weer koud wordt, met lichte tot matige vorst, zal dat een sneeuwbui zijn.
Warme lucht wint
Er gebeurt genoeg dus. Op zaterdag volgt er dan even een adempauze. Flink wat zon, en op een enkele bui na lijkt het een droge, maar frisse dag te worden. Op zondag lijkt hetzelfde patroon opnieuw te starten; zachte lucht dringt zich op vanuit het zuiden, een gebiedje met neerslag trekt het land in en levert wat regen op, met uiteindelijk in het noorden wéér kans op wat sneeuw. Dit keer gaat de zachte lucht het wel eventjes winnen, en lijken de temperaturen in het hele land even flink omhoog te schieten. Maandag kan het lokaal zelfs 14 graden worden. Maar: het gaat allemaal wel gepaard met veel regen, en veel wind.
En ook de dagen daarna blijft het nog wisselvallig. De grootste extremen gaan er dan even uit (al komt een enkele berekening ineens met 20 graden op de proppen aan het eind van de week, wat we op deze termijn nog maar niet al te serieus nemen). Voorlopig blijft het nog even pingpongen, ergens tussen winter en lente in.