Voor het eerst deze eeuw geen 20 graden tot mei?
Het lijkt erop dat we dit jaar lang moeten wachten op de eerste officiële warme dag. De temperaturen gaan vanaf vrijdag weliswaar omhoog, maar 20 graden lijkt voorlopig te hoog gegrepen. Sinds 1997 is het niet meer voorgekomen dat we tot mei moesten wachten tot de eerste warme dag. Dat jaar kwam het kwik op 2 mei voor het eerst boven 20 graden in ons land.In het huidige klimaat wordt de eerste 20 graden ergens in ons land op 5 april gemeten. Op het hoofdstation in De Bilt wordt de eerste officiële warme dag ruim een week later verwacht, om en nabij 13 april. Dit jaar zijn deze data al verstreken en wachten we dus lang op de eerste voorjaarswarmte.
Op en af
Het weer is behoorlijk wisselend deze week. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied, maar deze is niet krachtig genoeg om de storingen die boven Centraal-Europa liggen, op afstand te houden. Toch hebben we ook zeker mooie dagdelen. Zo breekt vandaag na een grijze start in de middag op steeds meer plaatsen de zon door. Ook ontstaan weer stapelwolken die lokaal een bui produceren, maar op de meeste plaatsen blijft het droog bij 12 tot 16 graden.
Morgen is er een afwisseling van wolken en wat zon en lijkt het droog te blijven. Het wordt dan maximaal 14 graden. Woensdag is een fraaie dag met meer zon. Het wordt een graadje zachter, maar de stevige noordoostenwind maakt het beide dagen wel wat frisser voor het gevoel.
Wisselvallig
Donderdag bereikt een storing vanuit Duitsland ons land. Het belooft een gure dag te worden met een koude noordoostenwind en buien, lokaal met hagel. Als de zon even schijnt kan het nog 10-12 graden worden, maar tijdens een bui zakt het kwik ver onder 10 graden. En dat terwijl eerdere berekeningen vóór het afgelopen weekend nog met 20 graden op de proppen kwamen voor komende donderdag.
Vanaf vrijdag wordt het een paar dagen groeizaam weer. De wind zoekt een meer zuidelijke richting op en daardoor komt de temperatuur uit tussen 15 en 18 graden. Omdat de storing in de buurt van ons land blijft liggen, is de buienkans ook vrijdag en in het weekend vrij groot. Tussendoor is er ook ruimte voor de zon en dan voelt het aangenaam aan, zeker ook omdat de wind afneemt.
Volgens de huidige berekeningen zet het warmere weer dus niet meer door. Sterker, het lijkt erop dat we na het weekend met een noordwestelijke aanvoer te maken krijgen. Als dat gebeurt wordt het wisselvallig en koud lenteweer. Dat zou ook betekenen dat Koningsdag fris verloopt en de kans op twintigers blijft de rest van april slechts 10%.
Recordlange periode tussen eerste lentedag en warme dag
De eerste lentedag viel dit jaar recordvroeg: op 1 januari werd het in een groot deel van het land al warmer dan 15 graden. Inmiddels zijn we 107 dagen verder en is de eerste officiële warme dag dus nog steeds niet geweest. Nooit eerder was het verschil tussen de eerste 15 graden en de eerste 20 graden in De Bilt zo groot. Het oude record was 93 dagen wachten in 1993. Omdat de eerste 20 graden voorlopig nog uitblijft, wordt het record verder aangescherpt.
Bijzonder laat?
Deze eeuw is het nog niet eerder voorgekomen dat de eerste officiële warme dag pas in mei viel. Maar in de vorige keer gebeurde het maar liefst 34 keer, voor het laatst in 1997. Dit geldt voor De Bilt. Als wordt gekeken naar alle weerstations in ons land, dan waren er 18 jaren waarin de eerste 20 graden pas in de meimaand werd gemeten. Recordlaat gebeurde dat in 1941. Pas op 18 mei werd voor het eerst de 20 graden gemeten in Nederland. Het record voor De Bilt staat zelfs op 31 mei 1983! De lente van 1983 verliep koud en was nog nooit zo somber en zo nat. Nadat het op 31 mei voor het eerst 20 graden werd in De Bilt werden de bordjes verhangen: de zomer werd zeer zonnig, kurkdroog en heet.