Foto gemaakt door Thieu S,meets - De Rhône gletsjer in Zwitserland. Het is er bij de gletsjertong 20 graden en het ijs smelt snel.
Foto gemaakt door Thieu S,meetsDe Rhône gletsjer in Zwitserland. Het is er bij de gletsjertong 20 graden en het ijs smelt snel.
Nu

Vakantieweer: hitte wordt heel geleidelijk verdrongen

Nog even, en de meteorologische zomer van 2023 zit erop. Een zomer die vooral in de zuidelijke helft van Europa met veel extreem weer gepaard is gegaan. In de noordelijke helft was het, op een enkele rimpeling na, meestal een stuk rustiger en ook minder extreem. Al mocht de overrompelende start van de zomer er zeker zijn.

Extreme hitte vinden we nog steeds in het zuiden van Europa. Frankrijk maakte gisteren de misschien wel warmste dag van zijn hittegolf mee. Op veel plaatsen in het zuiden overschreed de temperatuur de grens van 40 graden en in Carcassonne werd met 43,2 graden de hoogste waarde gemeten. Vele stations noteerden hun hoogste temperatuur ooit, nog veel meer kwamen er aan hun maand- of hun dagrecord.

Extreme hitte in Baskenland

Van extreme hitte was ook sprake in grote delen van Portugal en Spanje, en in dat laatste land met name in het noorden. In Bilbao, een stad in Baskenland waar de warmte in de zomer normaalgesproken relatief gematigd is, werd het gisteren 44 graden tegen 27 graden normaal. Voor het gebied was dan ook een code rood afgegeven. Op veel andere plaatsen in Spanje en Portugal werd de grens van 40 graden overigens overschreden, maar dat is in deze zomer aan de orde van de dag en begint bijna normaal te worden.

Waar de inwoners van beide landen maar niet aan kunnen wennen, is aan de hoge nachttemperaturen. Op veel plaatsen, en zeker in de steden, komen die niet meer beneden 25 graden uit. Er zijn zelfs plaatsen waar het ’s nachts 30 graden bleef. Veel mensen in huizen zonder airconditioning kunnen hierdoor niet slapen. De grote Spaanse krant El Pais schreef erover. Slapeloosheid wordt een steeds groter probleem, dat zijn weerslag heeft op de manier waarop mensen overdag functioneren. Zelfs de economie kan erdoor geraakt worden, ook doordat toeristen hete gebieden mogelijk gaan mijden.

Verlichting komt eraan

Verlichting is wel in zicht. Koelere lucht dringt dit weekend al het noordwesten van Europa binnen en rukt van daar in de dagen daarna verder naar het zuiden op. Frankrijk en de Alpenlanden moeten aan het begin van de nieuwe week al in de koelere lucht zitten, daarna komen ook Spanje en Portugal, Italië en uiteindelijk de Balkanlanden aan bod. Alleen in Turkije, waar het gisteren ok op veel plaatsen 40 graden of warmer werd, lijkt de hitte nog aan te houden. Daar is het extreme weer nog niet voorbij.

Zodra de koelere lucht binnen is, begint op veel plaatsen een licht wisselvallige periode met een afwisseling van wolken en zon en nu en dan een bui. De eerste dagen kan zo’n bui nog plaatselijk met onweer gepaard gaan, later in de periode worden ze geleidelijk minder zwaar. In Frankrijk, Dutsland en in de Alpenlanden vallen de temperaturen in het weekend al naar een niveau van tussen 20 en 25 graden terug, richting de Benelux, de Britse eilanden en Scandinavië is het dan met rond 20 graden nog een fractie koeler.

Koelere lucht breidt zich oostwaarts uit

In Spanje en Portugal volgt de afkoeling in het noordwesten en noorden op zaterdag en op veel andere plaatsen op zondag. Wel blijft het in het binnenland van Andalusië en zeker in de omgeving van Sevilla en Córdoba ook dan nog steeds behoorlijk warm, met temperaturen die er in de buurt van 35 graden kunnen uitkomen. Italië volgt maandag met koeler weer, waarna het gebied met lagere temperaturen zich langzaam verder naar het oosten uitbreidt. Zoals al aangegeven lijkt de hitte in Turkije nog wat langer aan te houden.

Op de overgangszone tussen de hete lucht aan de ene kant en de koelere aan de andere komen vooral in Frankrijk, Duitsland, de Alpenlanden en in het noorden van Italië een aantal fikse regen- en onweersbuien voor die lokaal overlast kunnen veroorzaken. In de koelere lucht vallen ook af en toe buien, maar die zijn in het algemeen minder zwaar.

Reinout van den BornChef Redactie