Tropische waarden tot lokaal 35 graden
De één vindt het heerlijk, de ander verafschuwt dit soort temperaturen, maar het is wat het is: het wordt vandaag 30 tot 35 graden. Ook morgen stijgt het kwik vooral in de oostelijke helft van het land nog tot in de dertigers, maar morgen wordt de hitte in de loop van de dag door enkele forse regen- en onweersbuien verdreven. Volgende week is het dan ook minder warm.Boven de Noorse Zee, ten westen van Noorwegen, ligt een hogedrukgebied met een uitloper tot over Denemarken en zelfs de hele Balkan. Ten westen van Europa, voor de Ierse westkust, ligt boven de Atlantische Oceaan ook een lagedrukgebied en de bijbehorende fronten blijven in eerste instantie nog ten westen van ons, maar morgen schuift in de loop van de dag een actief koufront met daarop forse regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over ons land. Daarachter klapt de wind om naar het westen tot zuidwesten en stroomt er weer minder warme lucht onze omgeving in.
Stralend zomerweer
Maar zover is het nog niet. Tussen de eerdergenoemde hoge- en lagedrukgebieden waait vandaag namelijk een zwakke tot hooguit matige zuidoostelijke wind en die voert hele hete en droge lucht bij ons aan. De lucht is dan ook strakblauw en de temperatuur loopt snel op. In bijna het hele land wordt het 32 tot lokaal 35 graden en omdat de wind vanaf het vasteland waait, weet de tropische hitte ook de stranden te bereiken, met ook daar een graad of 30. In het Waddengebied is het iets minder heet, maar ook daar wordt het alsnog 27 of 28 graden.
Heel lokaal buitje in het zuiden?
Boven Noord-Frankrijk ligt een storing met wat wolkenvelden en een paar buien en deze schuift later vandaag geleidelijk richting België. Het zuiden van ons land krijgt daar in de loop van de middag ook wat dunne sluierwolken van mee en daar zou misschien ook net een los buitje kunnen binnentrekken, maar de meeste plekken houden het droog vandaag.
Klamme nacht
Gedurende de avond schijnt de zon ook nog lange tijd en de temperaturen gaan maar heel langzaam omlaag. Pas als de zon ondergaat, koelt het geleidelijk af, maar kouder dan 17 of 18 graden wordt het op veel plaatsen niet. De wind draait in de loop van de nacht wat meer naar het zuidwesten, waardoor de lucht geleidelijk vochtiger en klammer wordt.
Zonnige start
Zodra de zon morgenvroeg weer opkomt, schiet het kwik meteen weer omhoog. Vooral in de oostelijke helft van het land wordt het opnieuw tropisch warm, met 30 tot 33 graden. Aan de kust warmt het ook snel op, maar omdat de wind daar direct vanaf zee waait en ook steviger is, stokt het kwik daar rond 28 graden.
Eerste onweersbui
Morgenmiddag komt het eerdergenoemde koufront dichterbij, maar deze passeert pas in de avond. Daar vooruit ontwikkelen zich echter ook al een paar losse buien en die kunnen soms ook al stevig uitpakken, met onweer, hagel en veel regen. De buien trekken vanuit het zuiden het land in en vooral morgenavond worden ze steeds talrijker en actiever. Er is veel warmte en vocht voorhanden en dat maakt dat er forse onweersbuien tussen kunnen zitten, waaruit veel neerslag in korte tijd kan vallen en waarbij ook zware windstoten kunnen voorkomen. In de nacht naar maandag trekken onweersbuien via het noordoosten het land weer uit.
Iets minder warm
Daarachter stroomt na het weekend met een zuidwestelijke wind weer iets minder warme lucht ons land in. De tropische temperaturen maken landinwaarts plaats voor zomerse waarden en in de kustgebieden zakken we daar net iets onder. De zon laat zich nog goed zien, maar gedurende de week gaat ook weer een aantal (onweers)buien vallen.