Foto gemaakt door Sjef Kenniphaas - Egmond aan Zee
Foto gemaakt door Sjef KenniphaasEgmond aan Zee
Nu

Temperatuur oceanen bereikt recordhoogte

De temperaturen van de oceanen hebben een recordhoogte bereikt. Deze week is de wereldwijde gemiddelde temperatuur van water van het zeeoppervlak gestegen tot 20,96 graden, en daarmee is een record uit 2016 verbroken.

De hoge temperaturen van het zeewater kunnen ernstige gevolgen hebben voor de planeet. Warm water kan minder goed CO2 absorberen waardoor er nog meer CO2 in de atmosfeer zal blijven. Dit broeikasgas zorgt er vervolgens voor dat landijs en gletsjers nog sneller smelten. Warmer water zet verder uit en neemt dus meer ruimte in. Beide factoren dragen bij aan een verdere zeespiegelstijging.

Snelle opwarming

Wetenschappers zijn bezorgd over de tijd van het jaar waarin dit record is gebroken. Samantha Burgess van de Copernicus Climate Change Service zegt bij de BBC dat de oceanen wereldwijd het warmst zouden moeten zijn in maart, en niet in augustus. "Het feit dat we dit record nu zien, maakt me nerveus over hoeveel warmer de oceaan tussen nu en volgend jaar maart kan worden", zegt Burgess.

Wereldwijd

Op verschillende plekken waren de temperaturen van het zeewater al een stuk hoger dan normaal. In juni lag de temperatuur van het water rond het Verenigd Koninkrijk tussen 3 en 5 graden hoger dan normaal, volgens het Britse Met Office en de European Space Agency. In Florida bereikte de temperatuur van het zeewateroppervlak 38,44 graden. Normaal zou die temperatuur tussen 23 en 31 graden moeten liggen, volgens het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Dennis WiltMeteoroloog en Presentator