Supertyfoon Doksuri of Egay
Met gemiddelde windsnelheden tot 235 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten trok supertyfoon Doksuri, in de Filipijnen bekend als Egay, afgelopen week richting het noorden van de Filipijnen. Eenmaal met de kern nabij de noordelijke Filipijnse eiland Luzon zwakte het systeem wel iets af, maar ging toen nog steeds gepaard met windsnelheden rond 200 km/uur en veel regen. Het kwam er tot overstromingen en er zijn meerdere slachtoffers. Momenteel koerst het geheel ten zuidwesten van Taiwan langs, richting het zuidoosten van China.Op 19 juli begon een lagedrukgebied op de Filipijnse Zee zich snel te ontwikkelen en vanaf dat moment werd hij gemonitord door zowel het Joint Tyfoon Warning Center (JTWC) als door de Filipijnse weerdienst PAGASA. Een dag later was het systeem al uitgegroeid tot een tropische depressie en weer een dag later, op 21 juli, was al sprake van een tropische storm. Vanaf dat moment kreeg hij van het JTWC de naam Doksuri. Het Filipijnse PAGASA volgde later met de eigen gekozen naam Egay. Een tikkeltje verwarrend, maar het gaat om dezelfde supertyfoon.
Zwaarste soort tyfoon
Boven het warme water van de Filipijnse Zee (29-30 graden) begon Doksuri op 23 juli snel te intensiveren en kreeg toen de status tyfoon. Op satellietbeelden werd toen ook het bekende oog van de storm zichtbaar. De gemiddelde windsnelheid bereikte toen al een piek van 190 kilometer per uur en later op diezelfde dag groeide Doksuri uit tot de zwaarste soort tyfoon, een supertyfoon, met windsnelheden tot maar liefst 240 kilometer per uur. De kern van de supertyfoon lag toen circa 250 kilometer ten oosten van het grootste Filipijnse eiland Luzon.
Overstromingen in de Filipijnen
Gisteren trok de kern van Doksuri westwaarts over de Straat van Luzon, maar zowel de regen als de wind reiken tot honderden kilometers rondom die kern. De tyfoon ging toen gepaard met windsnelheden rond 200 km/uur, vergelijkbaar met een categorie 4 orkaan. Ook viel er in korte tijd heel veel regen. Op enkele plekken viel meer dan 400 millimeter en regionaal meer. Op het noordelijke Filipijnse eiland Luzon kwam het dan ook tot overstromingen en aardverschuivingen. Ook is er veel schade door de desastreuze wind en windstoten.
Taiwan en later Zuidoost-China
Inmiddels ligt de kern van de tyfoon ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Taiwan, met nog steeds zware regenval en windsnelheden van 150 kilometer per uur, die ook het zuiden van Taiwan weten te bereiken. Het komende etmaal trekt Doksuri verder noordwestwaarts en bereikt naar verwachting morgen weer iets in kracht toegenomen de Chinese provincie Fujian. Als Doksuri China bereikt, is hij op basis van de huidige berekeningen nog steeds een tyfoon met dan gemiddelde windsnelheden rond 160 kilometer per uur en aanhoudend veel regen. Boven land zal de tyfoon snel afzwakken en overgaan in een reguliere depressie.
Volgende tropische depressie
Dan is het er een tijdje rustiger, maar boven de Filipijnse Zee ontwikkelt zich nu alweer een volgende tropische depressie, die nu nog 06W wordt genoemd. Naar verwachting groeit dit systeem de komende dagen ook uit tot een (zeer zware) tyfoon, maar blijft daarbij veelal boven open zeewater. Pas na het weekend lijkt hij het zuidelijke Japanse eiland Okinawa te bereiken en daar moeten ze dan ook rekening houden met (zeer) zwaar weer. In de loop van volgende week trekt het geheel vervolgens verder richting wederom het zuidoosten van China, met daar dan weer flink wat wind en regen.